For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Áron Petruș Bölöni | George Enescu Festival

UNGARIA

Născut în România într-o familie de artiști, Áron Petruș Bölöni a început să cânte la violoncel la vârsta de 7 ani, în Oradea. La 11 ani a fost admis la Conservatorul Bartòk din Budapesta, Ungaria, la clasa de talente speciale. În iunie 2010, a fost admis la Academia de Muzică Liszt Ferenc. Pe parcursul studiilor a avut concerte ca solist în România, in Oradea, Satu Mare, Filarmonica Arad, Orchestra Filarmonica Zuglò, Simfa Dunării. Orchestra, Orchestra de Camera Anima Musicae, Orchestra de Camera Santander Encuentro.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Miklós Perényi, Steven Isserlis, Ivan Monighetti, Frans Helmerson, Gustav Rivinius, László Mező, Tamás Mérei, Pál Banda, Jonathan Cohen, Fridrich Gauwerky, Tamás Varga, Dmitry Ferschtman si Luis Claret. În 2016 și-a încheiat studiile de master la clasa marelui violoncelist Miklós Perényi.

Ca muzician de cameră, a avut șansa de a participa la mai multe festivaluri din Ungaria, România, Germania, Elveția, Olanda, Italia, Slovacia, Spania, China. În 2012, a participat la un turneu de muzică de cameră în Italia și Elveția cu legenda pianistă Marta Argerich și violonistul Hosszú Géza Legocky. În aprilie 2013 a concertat în Sardinia, orașul Sassari, cu Sir James Galway, violonistul Kristóf Baràti și orchestra de cameră Anima Musicae.

În 2013 a fost invitat în Olanda, la un curs de maierstrie și la Festivalul International Holland Music Sessions. În 2015 a fost invitat în Spania, la Santander, la Encuentro Festival de Musica. A avut ocazia să cânte muzică de cameră cu Zakhar Bron, András Adorján.

În 2016 a participat la International Summer Academy și  Festival Germany Pommersfelden. A concertat cu pianista Marta Gulyas. În 2017 a fost invitat din nou la Santander Encuentro Festival, unde a fost liderul orchestrei de violoncel  a concertat cu grupuri de cameră și a susținut recitaluri solo. În 2019 a fost admis în Orchestra Radio Maghiară. În 2020 a fost admis la Academia de Muzică din Malmo, unde a studiat cu Andreas Brantelid timp de un an postuniversitar, cu scopul de a-și spori repertoriul solo, concert și sonată.

Are următoarele rezultate la concursuri : in decembrie 2008 – premiul al doilea la Concursul de Violoncel  J.Starker ; în iulie 2008 – premiul al treilea la Concursul National de Violoncel Kertész; în 2012 – Premiul Junior Príma ca membru al Orchestrei de Camera Anima Musicae; în 2014 – a intrat in top 30 la Competiția Internațională de Violoncel International Casals; în 2016 – marele Premiu și premiul întai la Concursul Internațional Danube Concerto; în decembrie 2020 – premiul întai la Concursul Internațional de Muzica King’s Peak.

PROGRAM:

Etapă online
Popper Studiul op. 73 nr. 20
Bach Suita nr. 5 în do minor pentru violoncel solo BWV 1011
Haydn Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră Hob. VIIb/1
Schumann Fantasiestücke op. 73 (două piese la alegere)
Debussy Sonata în re minor pentru violoncel și pian L. 135
Kodály Sonata în si minor pentru violoncel solo op. 8 (partea I)

Semifinală
Enescu Sonata nr. 2 în do major pentru violoncel și pian op. 26
Beethoven Sonata nr. 3 în la major pentru violoncel și pian op. 69
Popper Elfentanz op. 39
Finală
Dvořák Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104