Bianca Luigia Manoleanu

“Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretenţios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă ca soprană cu o foarte mare forţă de expresie, cu o frazare impecabilă şi o distincţie aparte”. Colaborează cu orchestrele filarmonicilor din Bucureşti şi din ţară, susţine numeroase concerte vocal-simfonice în compania unor prestigioase formaţii în Ungaria, Germania, Franţa, Italia, Japonia.

Urmând linia repertorială a profesoarei sale, Emilia Petrescu – care a considerat-o singurul său discipol –, aprofundează repertoriul de lied universal şi românesc.

Absolvirea la Viena a cursului de măiestrie sub îndrumarea mezzosopranei Christa Ludwig îi aduce aprecieri din partea acesteia: „Es war wunderbar Sie und ihre liebliche Stimme und Kunst kennen zulernen” („A fost minunat să cunosc arta şi cântul dvs. suav”).

Duo-ul Bianca şi Remus Manoleanu devine binecunoscut în ultimii ani, prin turnee efectuate în: Olanda, Germania, Japonia, America, Ungaria, Siria. Creaţia contemporană de lied românesc reprezintă o prioritate. Deţine numeroase CD-uri şi înregistrări radio. În toamna lui 2005, 2006 participă alături de pianistul Remus Manoleanu cu recitaluri de lied la Festivalul George Enescu organizat în Germania (Heidelberg), Belgia (Bruxelles) şi Franţa (Strassbourg). În 2006, susţine ca solistă a ansamblului Romanian Baroque Orchestra sub conducerea lui Alison Bury susţine un lung turneu de concerte la Londra, Paris, Bruxelles, Luxemburg, Amsterdam. În paralel activează ca şi Conferenţiar Universitar Doctor la Catedra de lied-oratoriu a U.N.M.B.

A publicat două cărţi pe tema sa predilectă – liedul românesc: Direcţii poetice în creaţia românească de lied a secolului XX şi Călătorie în lumea poetică a liedului românesc contemporan. Este membră fondatoare al Fundaţiei Culturale BIANCA, ce are ca scop principal promovarea liedului românesc. În anul 2010 a obţinut alături de pianistul Remus Manoleanu, premiul „ Excelenţa în Interpretare” oferit de Forumul Muzical Român, iar în anul 2011 primeşte Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” acordat de Preşedinţia României.