For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Cyprien Katsaris | George Enescu Festival
Cyprien Katsaris

Cyprien Katsaris, pianistul și compozitorul franco-cipriot, s-a născut la Marsilia în 1951. A început să cânte la pian în Camerun, unde și-a petrecut copilăria, la vârsta de patru ani, alături de Marie-Gabrielle Louwerse.

Absolvent al Conservatorului din Paris, unde a studiat pianul cu Aline van Barentzen, Monique de la Bruchollerie și muzică de cameră cu René Leroy și Jean Hubeau, a câștigat Concursul Internațional al Tinerilor Interpreți Rostrum-UNESCO (Bratislava 1977), Premiul I la Concursul Internațional Cziffra (Versailles 1974) și a fost singurul câștigător vest-european al unui premiu la Concursul Internațional Regina Elisabeta a Belgiei din 1972.

Cariera sa internațională majoră include spectacole cu cele mai mari orchestre din lume: Filarmonica din Berlin, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Cleveland, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Philharmonia (Londra), Orchestra Simfonică NHK (Tokyo), Orchestra Filarmonică din Moscova, Orchestra Simfonică din Beijing. A colaborat cu dirijori precum Leonard Bernstein, Kurt Masur, Myung Whun Chung, Sir Neville Marriner, Sir Simon Rattle, Antal Doráti, Mstislav Rostropovich, Charles Dutoit, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnányi și Karl Münchinger, care cu ocazia festivă a concertul său de adio în 1986, alături de Orchestra de Cameră din Stuttgart, l-a invitat personal pe domnul Katsaris să interpreteze Concertul în Re Major de Haydn.

Domnul Katsaris a înregistrat la scară largă sub egida Teldec (Grand Prix du Disque Frédéric Chopin, Varșovia 1985; Grand Prix du Disque Franz Liszt, Budapesta 1984 și 1989; British Music Retailers Association’s Award 1986; Albumul Anului 1984, Germania, pentru Simfonia Nr. 9 de Beethoven / Liszt), Sony Classical, EMI, Deutsche Grammophon, BMG / RCA, Decca, Pavane și acum sub propria casă de discuri, PIANO 21. În plus față de repertoriul standard, precum Concertele complete de Mozart, înregistrate live și interpretate la Salzburg și Viena cu Yoon K. Lee și Filarmonica de Cameră din Salzburg, el a reînviat opere pierdute de mult, precum Concertul în stil ungar de Liszt / Ceaikovski pe care l-a înregistrat cu Eugene Ormandy și Orchestra Philadelphia.

În 1992, televiziunea japoneză NHK a produs împreună cu Cyprien Katsaris o serie de treisprezece programe cu lucrări de Frédéric Chopin, care a inclus sesiuni de masterclass și propriul lui spectacol. Pe 17 octombrie 1999, publicul din Carnegie Hall, New York, i-au oferit domnului Katsaris ovații în picioare pentru recitalul dedicat lui Frédéric Chopin, interpretat în ziua aniversării a 150 de ani de la moartea sa. Pe 27 ianuarie 2006, în ziua aniversării a 250 de ani de la nașterea lui Mozart, el a fost solist la concertul inaugural al Orchestrei Mozart Mannheim fondată și dirijată de Thomas Fey. În martie 2006 Cyprien Katsaris a fost primul pianist care a susținut sesiuni de masterclass în casa lui Franz Liszt din Weimar, după însuși Liszt, care a predat acolo pentru ultima dată în 1886, anul morții sale. În august 2008, a fost invitat să susțină două concerte cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing la Centrul Național pentru Artele Spectacolului. Pe lângă premiera mondială a unui concert pentru zece piane și orchestră – China Jubilee – de compozitorul Cui Shiguang, el a improvizat pe o melodie greacă veche și, printre altele, pe melodii chinezești, ca un tribut adus universalității Jocurilor Olimpice.

Pe 10 iulie 2014 Cyprien Katsaris a cântat în primul concert la Fondation Louis Vuitton din Paris.

A fost membru al juriului următoarelor competiții internaționale: Chopin (Varșovia 1990), Liszt (Utrecht 1996), Premiul Vendôme (Paris 2000), Marguerite Long-Jacques Thibaud – Ville de Paris (2001), Beethoven (Bonn 2005 ), Giorgos Thymis (Salonic 2011) și Scriabin (Moscova 2012). În plus, a fost numit director artistic al Festivalului Internațional Echternach (Luxemburg) din 1977 până în 2007.

Cyprien Katsaris este „Artist al UNESCO pentru pace” (1997), „Commandeur de l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg” (2009) și „Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor” (Franța 2000). De asemenea, a primit „Médaille Vermeil de la Ville de Paris” (2001) și „Premiul Nemitsas” (Cipru, 2011). Este membru al ADAP, Asociația Artiștilor pentru Pace și președinte de onoare al „Lisztomanias International”.