Gidon Kremer

Unul dintre cei mai buni violonişti ai lumii, Gidon Kremer are, probabil, una dintre cele mai neconvenţionale cariere. Născut la Riga, Letonia, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, cu tatăl şi bunicul său, ambii distinşi instrumentişti. La vârsta de şapte ani, a fost admis la Şcoala de Muzică din Riga. La şaisprezece ani a obţinut Premiul Întâi al Republicii Letone şi doi ani mai târziu a început să studieze cu David Oistrakh la Conservatorul din Moscova. A început imediat să câştige prestigioase premii precum cel din 1967 din cadrul Concursului “Regina Elisabeta” sau premiul întâi la ambele Concursuri Internaţionale Paganini şi Ceaikovski.

Aceste succese obţinute l-au lansat pe Gidon Kremer într-o carieră deosebită în decursul căreia a obţinut o reputaţie universală ca fiind unul dintre cei mai originali şi captivanţi artişti ai generaţiei sale. A concertat pe toate scenele de concert importante, alături de cele mai mari orchestre ale Europei şi Americii. De asemenea, a colaborat cu cei mai mari dirijori ai momentului.

Repertoriul lui Gidon Kremer este deosebit de variat, de la repertoriul standard al lucrărilor clasice şi romantice, la muzica secolelor XX şi XXI a maeştrilor Henze, Berg şi Stockhausen. A interpretat, în premieră, lucrări ale compozitorilor ruşi şi est-europeni contemporani precum şi numeroase lucrări noi importante; câteva din acestea i-au fost dedicate. S-a asociat cu diferiţi compozitori ca Alfred Schnittke, Arvo Pärt, Giya Kancheli, Sofia Gubaidulina, Valentin Silvestrov, Luigi Nono, Aribert Reimann, Peteris Vasks, John Adams şi Astor Piazzolla, aducând muzica lor în atenţia publicului într-o manieră care respectă tradiţia şi rămâne totuşi modernă. Corect ar fi să se afirme că niciun alt solist de talie internaţionala nu a făcut atât de multe pentru compozitorii contemporani în ultimii 30 de ani.

Gidon Kremer a realizat peste 100 de albume, multe dintre acestea aducându-i prestigioase premii internaţionale pentru deosebita lor putere interpretativă. Aceste premii includ “Grand prix du Disque”, “Deutscher Schallplattenpreis”, “Ernst-von-Siemens Musikpreis”, “Bundesverdienstkreuz”, the “Premio dell’Accademia Musicale Chigiana”, “Triumph Prize 2000” (Moscova), în 2001 “Unesco Prize”, în 2007 “Saeculum-Glashütte Original-Musikfestspielpreis Dresden” şi în 2008 “Rolf-Schock Prize “, Stockholm.

În 2002 el şi Kremerata Baltica au obţinut Premiul Grammy pentru deosebita înregistrare “After Mozart” la categoria “Best small Ensemble Performance” (“Cel mai bun ansamblu mic”). Aceeaşi înregistrare a primit în anul 2002 Premiul ECHO în Germania.

CD-ul de la EMI Classics “The Berlin Recital” cu Martha Argerich şi lucrări de Schumann şi Bartók a fost de curând lansat precum şi un album… cu concerte pentru vioară de W.A. Mozart, o înregistrare live deosebită, alături de Kremerata Baltica la Festivalul de la Salzburg din 2006.

În 1981 Gidon Kremer a fondat Lockenhaus, un festival intim de muzică de cameră care continuă să aiba loc în fiecare vară în Austria. În 1997 a fondat orchestra de cameră Kremerata Baltica pentru a încuraja tinerii muzicieni din cele trei State Baltice. De atunci a întreprins numeroase turnee cu orchestra susţinând concerte în cele mai prestigioase săli de concert şi festivaluri. A înregistrat, de asemenea, numeroase CD-uri cu orchestra la Teldec, Nonesuch şi ECM. În perioada 2002 – 2006 Gidon Kremer a fost conducătorul artistic al noului Festival “les muséiques” din Basel (Elvetia).

Gidon Kremer interpretează pe o vioară Nicola Amati din1641.

Este de asemenea autorul a trei cărţi, publicate în limba germană, în care se reflectă idealurile sale artistice.