For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ilseyar Khayrullova | George Enescu Festival
Ilseyar Khayrullova

Mezzosoprana Ilseyar Khayrullova s-a născut în Tatarstan, în Rusia. A absolvit cu distincție Conservatorul Rimsky-Korsakow din St. Petersburg. Ea este câștigătoarea Concursului Internațional Playing Slonimsky 2012 din St. Petersburg. Ilseyar Khayrullova a jucat în diferite producții de operă ale Teatrului de Operă și Balet al Conservatorului din St. Petersburg ca Olga în Eugen Onegin, Cherubino în Le Nozze di Figaro, Clarisse în The love for three oranges și a participat, de asemenea, într-un turneu al acestor producții în Rusia. Printre concertele sale se numără apariții la Filarmonica Academică St. Petersburg, Palatul Mihailovski din St. Petersburg, Sala de concerte Big State din Kazan și la Palatul Imperial Hofburg din Viena.

Începând din sezonul 2013/2014, Ilseyar Khayrullova este membră a ansamblului Operei de Stat din Viena, unde rolurile sale includ printre altele Fenena în Nabucco, Olga în Eugen Onegin, Gymnasiast în Lulu, Bersi în Andrea Chenier, Enrichetta în I Puritani, Emilia în Otello. În sezonul 2015/2016 a apărut în rolul Olga, una dintre Cele Trei Surori, în premiera spectacolului Tri sestri de Péter Eötvös la Opera de Stat din Viena, dirijată chiar de compozitor.

A debutat la Festival de Operă Klosterneuburg în rolul Maddalena în Rigoletto, la Volksoper din Viena ca Annie în „Porgy and Bess” de Gershwin. În decembrie 2019 a jucat ca Olga în Germania la Teatrul Freiburg și în Elveția la Teatrul Winterthur în spectacolul „Eugen Onegin”. În 2021 a fost lansat un nou CD cu „La Fanciulla del West” de Puccini sub egida San Francisco Classical Recording Company / Pentatone, cu Ilseyar Khayrullova în rolul Wowkle, spectacol dirijat de Lawrence Foster; ca Flora în „La Traviata” de Verdi la Kulturpalast din Dresda cu Filarmonica din Dresda dirijată de Daniel Oren.

Proiectele viitoare includ, printre altele, participarea în spectacoele „Le Laudi” de Hermann Suter la Tonhalle în Zurich cu Orchestra Tonhalle, sub bagheta lui Peter Kennel; Gimnaziat în „Lulu” la Festivalul Internațional George Enescu din București sub bagheta lui Lawrence Foster; recitaluri în Germania și Elveția.

Pe lângă rolurile deja menționate, repertoriul său include Amneris în „Aida” de Verdi, Prințesa von Boullion în „Adriana Lecouvreur” de Cilea, rolul principal în „Carmen” de Bizet, Prințul Orlofsky în „Die Fledermaus” de Johann Strauss, Hansel în „Hansel și Gretel” de Humperdinck, Suzuki în „Madama Butterfly” de Puccini și Polina în „Dama de pică” de Ceaikovski, Marfa în „Khovanshchina“, Isabella în „L’italiana in Algeri” de Rossini.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără: Marco Armiliato, Philippe Auguin, Jiří Bělohlávek, Semyon Bychkov, Guillermo García Calvo, Myung- Whun Chung, Ádám Fischer, Mikko Franck, Michael Güttler, Jakub Hrůša, Graeme Jenkins, Patrick Lange, Marko Letonja, Jesús López-Cobos, Ingo Metzmacher, Tomáš Netopil, Evelino Pidò, Speranza Scappucci, Peter Schneider, Jonathan Stockhammer și Franz Welser-Möst.

Regizorii de scenă cu care a colaborat includ: Sven-Eric Bechtolf; Willy Decker; Alvis Hermanis; Uwe Eric Laufenberg; Otto Schenk; Yuval Sharon; Peter Stein.