For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ion Marin | George Enescu Festival

Ion Marin

Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaționale, Ion Marin este unul dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în ​​domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe scenele marilor opere ale lumii și a condus toate orchestrele europene importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma și Orchestra Filarmonică din St. Petersburg. Începând cu stagiunea 2014/15, este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Hamburg.

Discografia de peste 40 de titluri a dirijorului Ion Marin, apărute la case de discuri precum Deutsche Grammophon, Decca, EMI, Sony sau Philips, i-a adus trei nominalizări la premiile Grammy, Diapazonul de Aur și premiul Criticii Muzicale Germane pentru Înregistrări. În 2012 a primit premiul ECHO Klassik, la categoria Bestseller. Printre soliștii alături de care concertează în mod regulat, se numără: Martha Argerich, Yo-Yo Ma, Frank Peter Zimmermann, Maxim Vengerov, Gidon Kremer, Hélène Grimaud, Plácido Domingo, Angela Gheorghiu și Renée Fleming. De asemenea, a colaborat cu personalități muzicale emblematice precum Isaac Stern, Mstislav Rostropovich și Alexis Weissenberg.

Născut în România, Ion Marin a studiat compoziția, pianul și arta dirijorală la Academia de Muzică din București și la Academia Mozarteum din Salzburg. În 1986 a părăsit regimul din România și a început o nouă viață la Viena. A devenit dirijor rezident la Opera de Stat Vieneză, în timpul mandatului lui Claudio Abbado (1987-1991), beneficiind, totodată, de îndrumarea dirijorilor Herbert von Karajan și Carlos Kleiber.