Itamar Golan

De aproape două decenii, Itamar Golan a fost partenerul celor mai remarcabili instrumentişti ai zilelor noastre. Activitatea sa i-a adus o foarte bună apreciere a criticii şi este unul dintre cei mai căutaţi pianişti ai generaţiei sale, cu apariţii pe cele mai prestigioase centre muzicale din lume.

Născut la Vilnius, Lituania, familia sa a emigrat în Israel când el avea un an. Aici şi-a început studiile muzicale la vârsta de 7 ani, susţinând concerte la Tel-Aviv.

A primit numeroase burse de studiu din partea Fundaţiei Culturale Americano-Israeliene ce i-au permis să studieze cu Emmanuel Krasovsky şi mentorul său în muzica de cameră, Chaim Taub. Mai târziu, în cadrul unei burse integrale din partea Conservatorului New England din Boston, a fost ales să studieze cu Leonard Shure.

Încă de timpuriu, pasiunea lui Itamar Golan a fost muzica de cameră, dar a apărut şi ca solist alături de orchestre importante precum Filarmonica din Israel şi Filarmonica din Berlin sub bagheta lui Zubin Mehta, Royal Philharmonic cu Daniele Gatti, Orchestra Philharmonica della Scala, Orchestra Filarmonicii din Viena cu Riccardo Muti şi Orchestra Philarmonia cu Lorin Maazel.

De-a lungul anilor, a colaborat cu Vadim Repin, Maxim Vengerov, Julian Rachlin, Mischa Maisky, Shlomo Mintz, Ivry Gitlis, Ida Haendel, Kyung Wha Chung, Sharon Kam, Janine Jansen, Martin Frost, Torleif Thedeen şi mulţi alţii. Participă frecvent la festivaluri internaţionale de prestigiu cum ar fi cele de la Salzburg, Verbier, Lucerna, Tanglewood, Ravinia şi a realizat numeroase înregistrări pentru case ca Deutsche Grammophon, Warner Classics, Teldec, EMI şi Sony Classical.

În 1991, Itamar Golan a devenit unul dintre cei mai tineri profesori din istorie Manhattan School of Music. Din 1994, predă muzică de cameră la Conservatorul din Paris. Are reşedinţa la Paris, unde e implicat în multe proiecte artistice diverse.