John Malkovich

Nominalizat de două ori la Premiile Oscar, actorul John Malkovich este una dintre figurile legendă ale cinematografiei americane contemporane. Cu privirea pe jumătate jucăușă, pe jumătate misterioasă și o putere de transformare actoricească extraordinară, John Malkovich a jucat în filmele celor mai puternici și străluciți regizori (Michellangello Antonionni și Quentin Tarantino sunt doar doi dintre cineaștii cu care Malkovich a colaborat). John Malkovich s-a jucat și pe sine, într-un film care i-a purtat numele (Being John Malkovich, 1999).

John Gavin Malkovich, pe numele lui complet, s-a născut pe 9 decembrie 1953, în Cristopher (Illinois), dar a copilărit în Benton. Tatăl său, un ecologist convins, era ziarist la publicaţia “Outdoor Illinois”, iar mama sa era proprietara ziarelor “Benton Evening News” şi “Outdoor Illinois”.

John Malkovich a ajuns însă actor, producător şi regizor cu un portofoliu de peste 70 de filme şi două nominalizări la premiile Oscar pentru rolurile sale din filmele ”Places”, Heart şi ”In the Line of Fire”. Alte roluri pentru care a fost extrem de apreciat de critica de specialitate sunt cele din filmele ”Empire of the Sun”, ”The Killing Fields”, ”Dangerous Liaisons”, ”Con Air”, ”Being John Malkovich” şi ”Changeling”. Vorbeşte fluent limba franceză, după ce timp de aproape zece ani, a locuit şi a muncit într-un teatru din sudul Franţei. Din 2003, s-a stabilit în Cambridge (Massachusetts).

Pentru prima dată în România

Este pentru prima dată când John Malkovich vine în România, interpretând un criminal în serie în piesa “The Infernal Comedy – Confessions of a Serial Killer” tradusă ”O crimă melodramatică”, pe scena Ateneului Român. Piesa, care a avut premiera în 2006 la Los Angeles, este, de asemenea, scrisă special pentru John Malkovich.
Actorul american este narator și singurul personaj al firului epic, iar piesa este un musical cu arii din compozitori celebri (Vivaldi, Haydn, Mozart, Van Beethoven), interpretate de orchestra de cameră Wiener Akademie condusă de Martin Haselbock şi de sopranele Laura Aikin, Bernarda Bobro şi Aleksandra Zamojska.

O poveste reală

Povestea reală care a inspirat piesa “O crimă melodramatică” este deopotrivă tragică și incitantă. Johann “Jack” Unterweger a fost un criminal în serie austriac care a ucis prin strangulare cel puţin zece prostituate din mai multe ţări – Germania, Austria, Cehoslovacia şi SUA. A fost condamnat pentru crime în 1974. În cei 15 ani de detenţie şi-a scris autobiografia şi câteva piese de teatru, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost eliberat în 1990, în urma unei campanii a intelectualilor şi politicienilor austrieci, care l-au creditat drept un exemplu de reabilitare. În libertate, a început o carieră de jurnalist, dar în doar câteva luni a reluat crimele în SUA, unde a fost arestat şi condamnat la moarte. S-a sinucis în închisoare în data de 29 iunie 1994.

În monologul de aproape două ore, Unterweger, interpretat de John Malkovich, improvizează şi nu ezită să discute cu spectatorii, cărora le cere păreri şi le dă sfaturi. Îl întrerup pe alocuri Vivaldi, Beethoven, Mozart, Haydn sau Carl Maria von Weber cu arii interpretate de cele două sopranele şi de orchestră.