For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Lahav Shani | George Enescu Festival

În stagiunea 18/19, Lahav Shani a preluat funcția de dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam de la Yannick Nézet-Séguin. Începând cu sezonul 20/21, el este și directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Israel, preluând locul lui Zubin Mehta, care a deținut această funcție timp de 50 de ani. Din sezonul 17/18 până în vara anului 2020, Shani a fost, de asemenea, dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Viena.

În iunie 2016, Shani a debutat cu Orchestra Filarmonicii din Rotterdam ca dirijor și pianist solist. Doar două luni mai târziu a fost anunțată numirea sa în funcția de dirijor principal, devenind cel mai tânăr dirijor care a ocupat această poziție din istoria orchestrei. În timpul primei sale stagiuni în această funcție, Shani a condus orchestra în concerte în Europa, China și Taiwan. Filarmonica din Rotterdam împreună cu Shani au un contract de înregistrare exclusiv cu Warner Classics.

Relația strânsă a lui Shani cu Orchestra Filarmonicii din Israel a început cu mai bine de 10 ani în urmă. A debutat cu orchestra la vârsta de 16 ani, iar în 2007 a interpretat Concertul pentru pian de Ceaikovski, sub bagheta lui Zubin Mehta, la vârsta de 18 ani. Apoi a continuat să cânte în mod regulat cu orchestra în calitate de contrabasist. În 2013, după ce a câștigat Concursul Internațional de Dirijat Gustav Mahler de la Bamberg, orchestra l-a invitat să dirijeze concertele de deschidere a stagiunii. De atunci a revenit la orchestră în fiecare an, atât ca dirijor, cât și ca pianist, pentru ca în decembrie 2016 să dirijeze concertul final al celebrării celei de-a 80-a aniversări a orchestrei.

Shani lucrează în mod regulat cu Staatskapelle Berlin, atât în producții de operă la Opera de Stat Berlin, cât și pentru concerte simfonice. Printre cele mai importante angajamente recente și viitoare ca dirijor invitat se numără angajamente cu Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Orchestra Gewandhaus, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra din Philadelphia, Orchestra de Festival de la Budapesta, Orchestre de Paris și Orchestra Philharmonia.

Născut la Tel Aviv în 1989, Shani și-a început studiile de pian la vârsta de șase ani cu Hannah Shalgi, continuându-le cu Prof. Arie Vardi la Școala de Muzică Buchmann-Mehta. A continuat să studieze dirijatul cu Prof. Christian Ehwald și pianul cu Prof. Fabio Bidini la Academia de Muzică Hanns Eisler din Berlin și a fost îndrumat de Daniel Barenboim în perioada în care a studiat acolo.

Ca pianist în stagiunea 2019/20, Shani a concertat ca solist cu Valery Gergiev și Orchestra Filarmonicii din Rotterdam și cu Daniel Barenboim și Staatskapelle Berlin. A dirijat concerte de pian cu numeroase orchestre, inclusiv cu Filarmonica din Viena, Orchestra Philharmonia, Staatskapelle Berlin și Orchestra Regală Concertgebouw. Shani are, de asemenea, o experiență considerabilă în interpretarea muzicii de cameră și recitaluri; este un interpret obișnuit la Festivalul Verbier și a apărut, de asemenea, la festivalurile de muzică de cameră de la Aix-en-Provence de Paște și de la Ierusalim.