Luiza Borac

“Pasiune, sensibilitate și tehnică formidabilă sunt cuvintele care descriu performanţa Luizei Borac.” (BBC Music Awards)

În 2007 pianistei Luiza Borac i s-a acordat premiul BBC, așa numitul “Oscar” al CD-urilor în Marea Britanie, pentru cea mai bună înregistrare instrumentală CD a anului. Înregistrarea unui dublu CD care întregește integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu a fost selecționată din 1500 de înregistrări concurente atât de către un juriu de specialitate alcătuit din mari personalități din lumea critică internațională cât și de peste 40.000 voturi ale publicului.

Luiza Borac a obținut peste 30 de distincții naționale și internaționale printre care: în anul 1998 premiul al II lea și medalia de argint la concursul internațional de pian din Salt Lake City, SUA, premiile I la concursurile internaționale Viotti-Valsesia Italia și Mendelssohn Berlin, premiile speciale Mozarteum Salzburg, Richard Wagner Bayreuth, Havergal Glasgow, Tomassoni Köln. În anul 2002 Luiza Borac a câștigat Premiul I Prix d’Oslo, premiul special al juriului și premiul publicului la Concursul internațional de pian Grieg de la Oslo, Norvegia.

În 1991 Luiza Borac l-a înlocuit în ultimul moment pe pianistul Sviatoslav Richter în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein Musik Festival, obținând recenzii excelente. Activitatea ei concertistică cuprinde recitaluri și concerte în: România, Germania, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Danemarca, Austria, Norvegia, Elveția, SUA; la Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterdam, Steinway Hall London si New York, Radio Hamburg, Liederhalle Stuttgart, sala Puccini Milano, Auditorium Milano, Radio s’Hertogenbosch; la festivalurile Aldeburgh, Grieg Oslo, Prokofiev Barbican Centre London, Chopin Viena și Milano, Schleswig-Holstein Musik Festival Germania; cu artiști ca Vladimir Jurowski, Radu Lupu și Murray Perahia.

Creația compozitorului George Enescu ocupă un loc primordial în repertoriul și preocupările pianistei Luiza Borac. Înregistrarea CD-ului cu Suitele pentru pian de George Enescu 2003 a fost primită cu entuziasm de critica internațională – “interpretare fabuloasă” (Gramophone), ”tehnică formidabilă și nuanțare fină” (Evening Standard) fiind distinsă cu premiul “Star of the Month” al revistei de muzică clasică Fono Forum, Germania, precum și cu cel al revistei web Music & Vision, Marea Britanie. A urmat CD-ul “Wanderer” cu lucrări de Schubert și Liszt, de asemenea apreciat cu superlative de presa internațională.

Cu dublul CD George Enescu (Vol. 2), Luiza Borac a completat integrala lucrărilor pentru pian de Enescu, un proiect unic pe plan mondial până la data actuală – “înregistrat și interpretat spectaculos” (Los Angeles Times), “Singurul rival al Luizei Borac este Dinu Lipatti cu sonata a 3-a” (Gramophone).

In martie 2006, revista americană de muzică clasică Fanfare a ales albumul Enescu ca Story și copertă, incluzând înregistrarea în Hall of Fame Fanfare. Numeroase emisiuni de radio europene au prezentat aceasta înregistrare alături de ample interviuri.

Albumul Luizei Borac apărut în 2009 prezintă cele 24 Studii de Chopin cât și Lidurile Poloneze în transcripția de Franz Liszt. Ziarul Times i-a acordat acestui CD imediat după apariție distincția de 4 stele.

În septembrie 2009 Luiza Borac a interpretat în primă audiție mondială lucrarea recent descoperită a compozitorului Robert Schumann, “Ahnung”. Tot în 2009, după 10 ani ca artistă a casei Steinway, Luiza Borac a fost inclusă în seria “Wall of Fame” Steinway.

Cel mai nou Album al Luizei Borac Frühlingsglaube (Crez de primavară) a fost lansat în mai 2010 în cadrul proiectului de caritate Romanian Project care sprijină case de orfani și copii ai străzii din România de către casa Steinway și Camera Industriilor Berlin.

Printre proiectele susţinute de Luiza Borac se numără Proiectul MENORAH al regiunii Schaumburg (Germania), proiect lansat în memoria victimelor evreiești din timpul celui de-al doilea război mondial, precum și Proiectul Music In Schools din Salt Lake City (USA), unde Luiza a concertat și promovat muzica clasică pentru 3000 de copii în 10 școli americane. În cadrul acestor programe lucrările de George Enescu s-au bucurat de un succes deosebit.