Martin Haselböck

Dirijorul austriac Martin Haselböck provine dintr-o familie faimoasă de muzicieni. În continuarea studiilor de la Viena și Paris a primit numeroase premii și burse, lucrând cu dirijori precum Claudio Abbado, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti și mulți alții. Înregistrările sale în calitate de organist i-au adus multiple premii, incluzând Deutscher Schallplattenpreis, Diapason d’Or și premiul ungar Liszt. Mulți compozitori contemporani, între care Friedrich Cerha, Ernst Krenek, Alfred Schnittke, Cristobal Halffter și Amy Gilbert au scris lucrări pentru el sau i-au dedicat compoziții. A lansat peste 50 de CD-uri ca solist, incluzând o apariție recentă a opusurilor complete pentru orgă de Franz Liszt pentru label-ul NCA. În martie 2011, împreună cu alți distinși organiști ca Gillian Weir, Olivier Latry și Ludger Lohmann, Martin Haselböck a cântat la concertul de gală care a inaugurat noua orgă a prestigioasei săli vieneze Musikverein.

Incursiunea sa în marele repertoriu al muzicii clasice religioase datorită rolului său de Organist al Curții din Viena l-a inspirat să creeze Orchestra de instrumente de epocă Wiener Akademie în 1985. Cu acest ansamblu a realizat peste 60 de înregistrări, cu un repertoriu extins de la Bach la lucrările secolului XX. Printre premiile primite pentru aceste înregistrări se numără Diapason D`Or și Deutscher Schallplattenpreis.

În 2010, orchestra a marcat cea de-a 25-a aniversare interpretând Simfonia a IX-a de Beethoven în Musikverein. Ca dirijor în rezidență la Festivalul Liszt de la Raiding, Martin Haselböck lucrează în mod curent cu Orchestra Wiener Akademie la un proiect major de a înregistra toate poemele simfonice și celelalte lucrări orchestrale semnate de Franz Liszt. Primul CD din această serie, cu Simfonia Dante (2011), a primit deja premiul Ö1 ‘Pasticcio Prize’ și marele premiu pentru disc acordat de Societatea Ungară Liszt.

A dirijat Wiener Symphoniker, Leipzig Gewandhaus, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Dresdner Philharmonie, Orchestra Giuseppe Verdi din Milano, Orchestrele Filarmonicilor Naționale din Spania, Ungaria, Cehia, Estonia, Orchestra Națională din Lyon, Orchestra Filarmonică Regală a Flandrei și conduce un ciclu anual de lucrări ale Clasicismului Vienez împreună cu Hamburg Symphony. Martin Haselböck a fost numit director muzical al Orchestrei baroce Musica Angelica din Los Angeles în 2004. Cu acest ansamblu concertează în mod regulat în California. În 2007 a reușit să unească forțele celor două ansambluri – Musica Angelica și Wiener Akademie – și a realizat un turneu de 13 concerte cu Patimile după Matei de Bach în Mexic, Statele Unite ale Americii, Italia, Ungaria, Germania și Austria. În mai 2011, orchestra a debutat la Viena cu un concert sold out în care s-au interpretat Concertele Brandenburgice de Bach.

Împreună cu actorul american John Malkovich și cu regizorul austriac Michael Sturminger, Martin Haselböck a dezvoltat drama teatrală The Infernal Comedy (despre criminalul în serie Jack Unterweger), o piesă pentru actor, două soprane și o orchestră pe scenă. În continuarea prezentării sale pe scena Teatrului Ronacher din Viena în 2009, lucrarea s-a bucurat de un succes enorm. O nouă colaborare între Malkovich și Sturminger, The Giacomo Variations cu muzică de Mozart, în care Malkovich joacă rolul Casanova, a fost premiată la Viena în ianuarie 2011 și, de atunci, continuă turneul prin întreaga lume.

Martin Haselböck a primit numeroase premii și distincții, incluzând Crucea Austriacă pentru Științe și Arte, Premiul Mozart din Praga în 2011 și Premiul Ungar Liszt în 2011.