For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Matti Raekallio | George Enescu Festival

Matti Raekallio

Pianistul Matti Raekallio, născut în 1954 la Helsinki, a urmat studiile în țara natală, continuând cu Maria Curcio la Londra, cu Dieter Weber la Academia de Muzică din Viena și la Conservatorul din Leningrad (azi Sankt Petersburg) din Rusia.

Raekallio a avut debutul american în 1981 la sala de recitaluri Carnegie Weill. Programul concertelor sale a cuprins cicluri ale Sonatelor complete pentru pian ale lui Beethoven, Scriabin și Prokofiev, în total 62 de concerte pentru pian. A înregistrat aproximativ 20 de albume, inclusiv un set apreciat al Sonatelor complete de Prokofiev.

A început predarea la Academia Sibelius din Helsinki, unde a fost profesor timp de 30 de ani, în timp ce a lucrat temporar ca profesor la Kungliga Musikhögskolan din Stockholm și la Universitatea Western Michigan. În 2005, Raekallio a devenit profesor la Hochschule für Musik, Theatre und Medien din Hanovra, Germania. Doi ani mai târziu, în 2007, a fost invitat să se alăture facultății de la Juilliard. El a ocupat un post de profesor cu jumătate de normă la Bard College Conservatory și, de asemenea, la Oberlin College Conservatory.

Printre studenții săi se numără câștigători ai premiului I la competiții internaționale majore. El predă masterclass-uri în SUA, Europa și Asia. Doctoratul lui Raekallio (Dr. Mus.) de la Academia Sibelius s-a concentrat pe istoria digitației la pian. Ulterior, Raekallio a devenit membru al unei echipe internaționale de cercetare, care investighează opțiunile de digitație ale pianiștilor din punctul de vedere al psihologiei cognitive.

Raekallio a primit Grantul Fundației Leonie Sonning (Danemarca) în 1980 și a câștigat de trei ori bursa de cinci ani pentru artiști, din partea guvernului Finlandei. A lucrat timp de trei ani (1998-2000) ca membru al Consiliului pentru Cercetarea Culturii și Societății al Academiei Finlandeze. În 2009, a primit un doctorat onorific de la Academia de Muzică din Estonia.