For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Nicolas Altstaedt
Nicolas Altstaedt

Violoncelistul german-francez Nicolas Altstaedt este unul dintre cei mai căutați și versatili artiști din zilele noastre. În calitate de solist, dirijor și director artistic, interpretează repertorii care se întind de la muzica veche până la cea contemporană, cântând la instrumente de epocă și moderne.

Nicolas Altstaedt a fost Artist în Focus la Alte Oper din Frankfurt și Artist în Rezidență la Orchestra Simfonică SWR cu Teodor Currentzis în 2019/20. Alte momente recente includ debutul în concert cu Orchestrele Simfonice Naționale din Detroit și Washington, Orchestrele Simfonice NHK și Yomiuri, reveniri la DSO Berlin, Filarmonica din Rotterdam și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Finlandeze, și un turneu cu B’Rock și René Jacobs. A debutat în recital la BOZAR Bruxelles, Carnegie Hall, Park Avenue Armory, TCE Paris și Koerner Hall, Toronto. În timpul sezonului 2017/18, Nicolas a interpretat premiera finlandeză foarte apreciată a Concertului pentru violoncel de Esa-Pekka Salonen sub bagheta compozitorului la Festivalul de la Helsinki și a fost „Artist în Lumina Reflectoarelor” la Concertgebouw, Amsterdam și Orchestra NDR Elbphilharmonie, Hamburg.

Nicolas Altstaedt cântă în mod regulat cu cele mai renumite orchestre din întreaga lume, inclusiv Orchestra Simfonică și cea Filarmonică din Viena, Orchestra Tonhalle din Zurich, Filarmonica din Londra, OPRF și ONF Paris și toate orchestrele BBC cu dirijori precum Gustavo Dudamel, Sir Roger Norrington, Lahav Shani, Francois-Xavier Roth și Robin Ticciati. De asemenea, cântă cu orchestre de muzică istorică, precum „Il Giardino Armonico” sub Giovanni Antonini, Andrea Marcon și Philippe Herreweghe.

În calitate de dirijor, lucrează îndeaproape cu Orchestra de Cameră Scoțiană și a dirijat Orchestrele de Cameră SWR, OPRF Paris, Aurora și München în ultimele sezoane. Aparițiile comune cu compozitori – precum Thomas Adès, Jörg Widmann, Wolfgang Rihm, Thomas Larcher, Fazil Say și Sofia Gubaidulina – îi consolidează, de asemenea, reputația de interpret remarcabil al muzicii contemporane. Sebastian Fagerlund, Anders Hillborg, Helena Winkelman și Fazil Say au scris recent concerte pentru Nicolas.

În 2012, Nicolas Altstaedt l-a succedat pe Gidon Kremer în calitate de Director Artistic al Festivalului de Muzică de Cameră Lockenhaus, iar în 2014 l-a succedat pe Ádám Fischer în calitate de Director Artistic al Filarmonicii Haydn.

În calitate de muzician de cameră, printre partenerii obișnuiți ai lui Nicolas se numără Janine Jansen, Vilde Frang, Pekka Kuusisto, Lawrence Power, Antoine Tamestit, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, Jean Rondeau și Quatuor Ébène. Cântă la festivalurile Mozart și de Vară din Salzburg, BBC Proms, Musikfest Bremen și festivalurile Verbier și Lucerna.

A primit numeroase premii, printre care Beethovenring Bonn în 2015 și Musikpreis der Stadt Duisburg în 2018. Înregistrarea recentă în muzica de cameră a interpretării sale în cadrul Festivalului Lockenhaus a obținut Premiul Muzicii de Cameră BBC Music Magazine 2020 și Premiul Grammophone 2020. El a fost laureat cu BBC Music Magazine Concerto Award 2017 pentru înregistrarea Concertelor de Bach sub egida Hyperion cu Arcangelo și Jonathan Cohen și Edison Klassiek 2017 pentru cea mai recentă înregistrare a recitalului cu Fazil Say sub egida Warner Classics. Nicolas a primit premiul Credit Suisse Award în 2010 și a fost artist al BBC New Generation 2010-2012.