Orchestra dell’Academia Nazionale di Santa Cecilia

Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost una dintre primele din Italia care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic, realizând premiere ale unor capodopere importante ale secolului 20.

Din 1908 până în prezent, Orchestra a interpretat peste 14000 de concerte, colaborând cu personalităţi muzicale de seamă ale secolului. A fost dirijată de Mahler, Debussy, Strauss, Stravinsky, Hindemith, Toscanini, Furtwängler, De Sabata şi Karajan. Dirijorii săi permanenţi au fost Bernardino Molinari, Franco Ferrara, Fernando Previtali, Igor Markevitch, Thomas Schippers, Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti şi Myung-Whun Chung. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost Preşedinte Onorific. În 2005, Antonio Pappano a preluat conducerea ca Director Muzical al Orchestrei.

Printre realizările cele mai notabile ale orchestrei sunt apariţiile din 1995 la ediţia aniversară de 100 de ani a Proms (prima orchestră italiană invitată vreodată la prestigiosul festival londonez), unde a revenit în 2007 cu Antonio Pappano. Cu Myung-Whun Chung (dirijor principal între 1997 şi 2005), Orchestra a cântat în Spania, Portugalia şi Belgia şi a efectuat numeroase turnee în Orientul Îndepărtat. În afară de participările anuale la cele mai importante festivaluri din Italia, în 2001 a fost prima orchestră italiană invitată să cânte în celebra Sală a Filarmonicii din Berlin.

În 2003, Orchestra a participat la sărbătoarea redeschiderii Teatrului La Fenice din Veneţia; în 2004 a triumfat la Cologne Triennale, iar în 2005 a revenit la Festivalul Nopţilor Albe din Sankt Petersburg.

În sezonul 2005-2006, a cântat la Madrid cu Rostropovich, la Budapesta, la Palau de la Musica în Barcelona şi la Dresden Semperoper (Stabat Mater de Rossini, dirijor Pappano). A deschis sezonul 2006-2007 cu un succes răsunător obţinut de maestrul Pappano cu Orchestra la Teatro La Fenice din Veneţia şi La Scala (după 50 de ani de absenţă de la teatrul milanez). În martie 2007, Orchestra, cu Pappano dirijor, a efectuat turnee în Germania, Elveţia şi Austria, făcând opriri în centre muzicale importante cum ar fi Vienna Musikverein unde au avut parte de aplauze frenetice şi articole laudative. În vara lui 2007, Orchestra a obţinut noi ovaţii în timpul turneelor în Japonia şi Moscova. În februarie 2008, cu ocazia centenarului său, orchestra a realizat turnee în Italia (mergând la Perugia, Parma, Ferrara şi Torino), interpretând acelaşi program ca la debutul său din 1908. Recent, a susţinut concerte şi la Canary Islands Music Festival, la Amsterdam Concertgebouw şi la Salle Pleyel din Paris.

După o lungă colaborare cu casa Decca ce a avut drept urmare înregistrări istorice, urmate de o mare pauză, Orchestra a reînceput să înregistreze intensiv în ultimii ani. Printre ultimele sale înregistrări, ce au câştigat o recunoaşteri impresionante (laureat cu Diapason d’Or şi nominalizat la Grammy), câteva din punctele culminante sunt seriile de CD-uri avându-l ca dirijor pe maestrul Chung dedicate muzicii sacre, în special pentru Anul Jubiliar. În 2007, Orchestra a realizat două CD-uri numai cu muzică de Ceaikovski la casa EMI (Uverturi şi Fantezii şi ultimele trei simfonii ale marelui compozitor rus); un CD cu violoncelista Han-Na Chang intitulat Romance; şi Trilogia Romană de Ottorino Respighi, toate sub conducerea lui Antonio Pappano. Înregistrarea operei pucciniene Madame Butterfly interpretate de Orchestră şi Cor, sub bagheta lui Antonio Pappano, ce a fost lansată în martie 2009 pentru EMI Classics, a câştigat prestigiosul Grammy Award, considerat un Oscar al muzicii clasice; în timp ce înregistrarea din concert, realizată de Pappano cu ansamblurile Academiei a Recviemului de Verdi, ce a fost lansată în octombrie 2009, a primit recent două premii importante din partea presei britanice: BBC Music Magazine Award şi Brit Award.

În acord cu vizibilitatea artistică la nivel înalt ce şi-a câştigat-o Orchestra Santa Cecilia pe scena internaţională, apare pe lista cu „Cele mai bune 10 Orchestre din Lume” publicată de magazinul „Classic FM”. Este singura orchestră italiană laureată astfel, alături de ansambluri celebre ca Filarmonica din Viena, London Symphony, Amsterdam Concertgebouw, Chicago Symphony şi Filarmonica din Berlin.