Radu Sinaci

Radu Sinaci s-a nascut in Arad, oras in care a si studiat violoncelul la clasa prof. Czuczu Erwin de la Liceul de Arta ‘Sabin Dragoi’. Intre anii 2003-2007 a urmat cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Marin Cazacu, secţia violoncel, pe care a absolvit-o prin examenul de licenţă din sesiunea iunie  2007, cu media 10. In anul 2007 a fost admis la studiile de Masterat (clasaProf.Univ.Dr. Marin Cazacu) şi la Şcoala de Studii Doctorale (coordonatorProf.Univ.Dr. Dorel Paşcu), în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Incepand cu anul 2007, Radu activeaza in diverse orchestre:

– septembrie 2007: angajat ca artist instrumentist la Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române

–  2007 membru in Orchestra Nationala de Tineret in calitate de sef partida violoncel

–  2009 membru al orchestrei Camerata Regala in calitate de sef partida violoncel

–  2010 ca sef partida solist instrumentist la  Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române

Participarea lui la diverse activităţi artistice specifice domeniului de studiu a început încă din gimnaziu şi a continuat într-un mod mai amplu pe parcursul liceului şi a studiilor universitare. A
participat la numeroase cursuri de măiestrie organizate de violoncelişti celebri din ţară şi străinătate. În toată această perioadă, sub directa îndrumare a profesorilor lui, a susţinut mai multe concerte si recitaluri la filarmonici din ţară şi din străinătate. Nu în ultimul rând, a participat
activ la constituirea a două cvartete de muzică de cameră,  „A.K.D.Mic” şi  „Peregrinni”, considerând că promovarea acestora este cât se poate de necesară în România. De asemenea este membru si in ansamblul de violoncele „Violoncelissimo”.

În continuare vom menţiona o parte din concursurile, concertele , recitalurile şi cursurile la care a participat: 2001 Concursul Interjudeţean de Interpretare Instrumentală-Zalău, 2002 Olimpiada Naţională de Muzică – Botoşani, Concursul Naţional de Interpretare Muzicală „Mihail Jora”-Bucureşti, Premiul Special „Serafim Antropov”, 2004 Olimpiada Naţională de Muzică – Braşov, Premiul Special al Despartamantului  „Astra”-Brasov, 2004 Concorso Europeo di violoncello – Roma, Premiul „Arturo Bonucci”, Concursul Naţional de Interpretare Muzicală „Mihail Jora”- Bucureşti.

A urmat cursuri de măiestrie interpretativă in anul 2002 la Sinaia cu prof. Marin Cazacu, in 2003 la Braşov cu prof.Ovidiu Marinescu, in 2004 la Roma cu prof. Radu Aldulescu si in anul 2007 la Blonay (Elveţia) cu prof. Stanimir Todorov.

Atât ca elev, cât şi ca student, a avut colaborări  în calitate de solist  cu orchestrele mai multor filarmonici din ţară (Arad, Râmnicu-Vâlcea, Botosani, Constanţa etc.), deasemenea a sustinut recitaluri in numeroase orase din tara si strainatate.

În perioada 2004-2008 am susţinut mai multe recitaluri cu cvartetul „A.K.D.Mic” şi cu cvartetul de violoncele „Peregrinni” în: Bucureşti, Arad, Timişoara, Cluj, Constanţa,Ramnicu-Vilcea,  Braşov. Cu cvartetul de coarde „A.K.D.Mic”am avut înregistrări la Radio România Cultural, unde am interpretat: J. Haydn-Cvartet nr.5, J. Brams- la minor, A. Dvorak-Cvartet op. 96 (americanul), Smetana, Ravel, Debussy, Schostakovici Nr 8 etc. Cu cvartetul de violoncele „Peregrinni” a avut înregistrări la Televiziunea RCS-Intersat, unde a interpretat lucrări de Villa Lobos, Astor Piazzolla, Julius Klengel şi alţi compozitori. Deasemenea a fost implicat si in alte genuri muzicale din care amintim o parte din formatiile si artistii cu care a colaborat: Smoky, Stefan Banica jr, Phoenix etc.

Activitatea artistică pe care a desfăşurat-o a fost mediatizată în ziarele centrale şi locale, precum şi de posturi de televiziune naţionale şi judeţene (TVR ,TVR Cultural ,Realitatea tv,  Antena 1, TVR Cultural, RCS Intersat,  Prima).