For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Ramón Vargas | George Enescu Festival

Unul dintre tenorii importanți ai prezentului și unul dintre cei mai căutați la nivel mondial, Ramón Vargas s-a născut în Mexico City. A studiat la Institutul Cardenal Miranda din orașul său natal. În 1982 a debutat în Lo Speziale de Haydn în Monterrey, Mexic. Lansarea sa pe scena operei a venit în 1983, când dirijorul mexican Eduardo Mata l-a angajat să interpreteze Fenton în Falstaff de Verdi, iar apoi Don Ottavio în Don Giovanni de Mozart. După câștigarea Concursului pentru tenori Enrico Caruso din Milano în 1986, s-a mutat în Austria pentru a studia la școala Operei de Stat din Viena. În 1990 l-a cunoscut la Milano pe renumitul profesor Rodolfo Celletti, care a devenit antrenorul său vocal.

Debutul internațional al lui Ramón Vargas a avut loc în 1992, când Metropolitan Opera din New York i-a cerut să îl interpreteze pe Edgardo în Lucia di Lammermoor, alături de June Anderson, în locul lui Luciano Pavarotti. Acest episod a fost urmat curând de debutul pe scena teatrului La Scala, în 1993, unde a cântat Fenton în noua producție a lui Strehler, celebrând centenarul operei Falstaff, dirijată de Riccardo Muti. Cântă în mod regulat la toate marile teatre de operă din lume: Royal Opera House din Londra (Un ballo in maschera, La bohème, Rigoletto, La traviata), Teatrul Scala din Milano (Rigoletto, La traviata), Opera Metropolitană din New York (Attila, La bohème, Il barbiere di Siviglia, La Cenerentola, L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor, Rigoletto, Der Rosenkavalier), Opéra National din Paris (Rigoletto, La traviata), opera din San Francisco (Un ballo in maschera, L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor), Opera de Stat din Viena (La bohème, L’elisir d’amore, Lucia di Lammermoor, Maria Stuarda, Roberto Devereux), Arena din Verona (Il barbiere di Siviglia, Rigoletto) și altele.

Pe lângă cariera sa de operă, el este, de asemenea, un interpret de concert realizat, cu un repertoriu extins, de la cântece clasice italiene la piese romantice germane și melodii ale compozitorilor francezi, mexicani și spanioli din secolele XIX și XX.

A fost distins cu Premiul Lauri Volpi pentru cel mai bun cântăreț de operă din sezonul italian din 1993, iar în 1995 criticii italieni i-au acordat în unanimitate Premiul pentru Arte Gino Tani. În 2000, British Opera Now l-a declarat pe Ramón Vargas Artistul Anului. În 2001, a primit premiul ECHO Klassik – Cântărețul Anului de la Phono Academy din Germania.

Printre cele mai recente succese se numără Un ballo in maschera la Teatrul Real din Madrid și la Teatrul Maestranza din Sevilla, Roberto Devereux la Opera din Los Angeles, Les contes d’Hoffman la Teatrul Colon din Buenos Aires, Don Carlo la Opera de Stat din Viena și la Opera din Zürich, Don Giovanni la Teatrul Mare din Geneva, I masnadieri la Opera din Monte-Carlo, La bohème la Opera de Stat din Berlin, La clemenza di Tito la Opera Națională din Paris.