For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser ORCHESTRA REGALĂ CONCERTGEBOUW DIN AMSTERDAM | George Enescu Festival

ORCHESTRA REGALĂ CONCERTGEBOUW DIN AMSTERDAM

Stabilită în Amsterdam, Concertgebouworkest a fost fondată în anul 1888 și a primit titlul oficial de ,,Royal” cu ocazia celebrării Centenarului în 1988. Regina Máxima este patroneasa orchestrei.

Concertgebouworkest este una dintre cele mai bune orchestre din lume. Este recunoscută și extrem de apreciată pentru interpretările spectaculoase ale compozițiilor lui Mahler și Bruckner. De asemenea, suștine numeroase concerte tradiționale apreciate și respectate, precum interpreatrea Pasiunilor în  Ajunul Crăciunului în fiecare an. Orchestra a colaborat de-a lungul anilor cu cei mai mari dirijori și soliști. Compozitorii Richard Strauss, Gustav Mahler și Igor Stravinski au dirijat orchestra Concertgebouw în numeroase ocazii. Până la ora actuală, orchestra continuă colaborări de termen lung cu compozitori contemporani de renume.

Orchestra Concertgebouw a cultivat un sunet foarte distinct, individual, care se datoarează în mare parte acusticii unice pe care o are sala Concertgebouw. Un alt factor determinant în obținerea acestui sunet deosebit este influența exercitată de muzicienii orchestrei, dar și a dirijorilor care o conduc, în număr de 7: Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum,Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Mariss Jansons și Daniele Gatti. Nickolaus Harnoncourt a fost răspunzător în mare parte de reputația pe care a dobândit-o orchestra pentru repertoriul secolului  XVII. Ivan Fischer este invitat de onoare să dirijeze orchestra în stagiunea de concerte 2021/22. Pierre Audi lucrează alături de orchestră în calitate de partener creativ.

Alături de cele optzeci de concerte pe care le susține la Concertgebouw Amsterdam, orchestra concertează în alte mari săli de concert ale lumii alte patruzeci de concerte, adresându-se anual la un public de 250.000 de ascultători. Orchestra își extinde activitate și se adresează publicului și prin înregistrări video, înregistrări video, live streaming, apariții la televiziuni și posturi de radio. De asemenea realizeaza CD-uri și DVD-uri sub sub propria sigla, Concertgebouworkest Live.

În fiecare an, Academia Concertgebouworkest modelează tineri muzicieni talentați în a deveni muzicieni de orchestră de cel mai înalt nivel. În fiecare vara, Concertgebouw Young aduce împreună talente ascunse, tineri muzicieni cu vârstele între 14 –17 ani din toată Europa.

Concertgebouworkest este co-finanțată de Ministerul Olandez al Educației, Culturii și Știintei , de municipiul Amsterdam, sponsori, fonduri și numeroși donatori din întreaga lume. Cea mai mare parte a bugetului său este realizată din concertele pe care le susține în țară și străinătate.