Staatskapelle Berlin

Desemnată de cinci ori în ultimii 12 ani drept Orchestră a Anului, Staatskapelle Berlin este una dintre cele mai vechi orchestre din lume, având o tradiţie de peste 450 de ani. Iniţial, a fost o orchestră de curte a principelui-elector Joachim II de Brandenburg (1570), fiind dedicată exclusiv serviciilor muzicale de la curte. Ansamblul şi-a extins activitatea abia după aproape două sute de ani, când Frederic cel Mare a creat Opera Curţii Regale (1742), iar de atunci orchestra şi-a legat destinul de Staatsoper Unter den Linden.

De-a lungul timpului, orchestra a fost dirijată de muzicieni importanţi (Gaspare Spontini, Felix Mendelssohn Bartholdy, Giacomo Meyerbeer, Felix von Weingartner, Richard Strauss, Erich Kleiber, Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan, Franz Konwitschny sau Otmar Suitner). Un pilon important al repertoriului l-au constituit, mereu, lucrările lui Richard Wagner (el însuşi a dirijat Königlich Preußische Hofkapelle în anul 1844, la premiera operei sale “Olandezul Zburător”).

Numele lui Daniel Barenboim este strâns legat de Staatskapelle încă din anul 1992, de când a fost numit în funcţia de director muzical general al orchestrei (în anul 2000 a fost ales dirijor pe viaţă). Interpretarea integralei simfoniilor şi a concertelor pentru pian ale lui Beethoven (Viena, Paris, Londra, New York şi Tokyo), integrala simfoniilor de Schumann şi Brahms, seria celor zece lucrări importante ale lui Wagner sau interpretarea ciclului “Inelul” de Wagner (Japonia, 2002) sunt printre cele mai mari realizări ale ultimilor ani.

De cinci ori Orchestra Anului în perioada 2000-2008

Staatskapelle Berlin primeşte invitaţii frecvente în marile centre europene, în Israel, Japonia şi China, în America de Nord şi de Sud, consolidându-şi poziţia de ansamblu international de top. Staatskapelle Berlin a fost desemnată „Orchestra Anului” în 2000, 2004, 2005, 2006 şi 2008 de către ziarul Opernwelt. În anul 2003, orchestra a primit premiul Furtwängler.

Înregistrarea integralei simfoniilor de Beethoven a fost laureată cu Grand Prix du Disque (2002), înregistrarea cu Tannhäuser de Wagner a primit un Grammy (2003), iar înregistrarea din concert din a Simfoniei nr. 9 de Mahler a primit un premiu Echo (2007). Recent, a fost lansat un DVD cu cele cinci concerte pentru pian de Beethoven, avându-l pe Daniel Barenboim ca solist şi dirijor.

În anul 1997 a fost înfiinţată Orchesterakademie, instituţie în care tineri muzicieni au oportunitatea de a dobândi o experienţă profesional importantă, mai ales că aceştia sunt îndrumaţi de importanţi membri ai Staatskapelle. În anul 2005 a fost înfiinţată, la iniţiativa lui Daniel Barenboim, o grădiniţă muzicală, unde numeroşi muzicieni ai Staatskapelle lucrează ca voluntari.

În afară de interpretările în producţii de operă şi concerte simfonice, mulţi instrumentişti apar şi în formaţii camerale, precum ansamblul Preußens Hofmusik, care îşi concentrează activitatea în principal pe muzica berlineză a secolului XVIII.