Tilman Lichdi

Tilman Lichdi a crescut lângă Heilbronn şi a primit primele lecţii de canto la vârsta de 18 ani de la Alois Treml (Teatrul de Stat din Stuttgart). Cu toate acestea, a studiat întâi trompeta timp de patru ani la Mannheim cu prof. Günther Beetz şi a trecut la cântul vocal în 1999 cu prof. Charlotte Lehmann (care a fost şi profesoara lui Thomas Quastoff) la Würzburg unde a absolvit cu calificativul „excelent”.

Ca interpret de oratorii, Tilman Lichdi are în palmares opusuri importante, colaborând cu dirijori ca Christoph Poppen (München), Wolfgang Gönnenwein (Ludwigsburg) şi Jörg Straube (Hannover). S-a dedicat în special recitativelor din „Patimile” şi oratoriile lui Bach. Şi-a aprofundat repertoriul său foarte extins, studiind masterul cu Dr. Ernst Huber-Contwig (chinestezia muzicii), Prof. Helmut Deutsch şi Prof. Peter Schreier (interpretare vocală).

Laureatul solist a întreprins turnee de concert în S.U.A, Brazilia, Scoţia, Ungaria, Rusia, Spania, Polonia, Franţa şi alte ţări. A colaborat cu dirijorii Kent Nagano, Christoph Perick, Bernard Labadie, Ton Koopman, Martin Haselböck, Christoph Poppen, Wolfgang Gönnenwein, Jörg Straube, Friedrich Haider, Jean-Christophe Spinosi, Klaus Peter Flor şi Mikhail Pletnev.

Ca interpret invitat, a ajuns la teatrele de operă din Würzburg, Heidelberg, Bienala de la München, Flensburg, Kaiserslautern, Mannheim, Bremen şi Théâtre du Châtelet Paris. Din sezonul 2005/2006, Tilman Lichdi este un membru constant al Operei de Stat din Nürnberg, sub bagheta dirijorului principal Christof Perick. Printre altele, a mai interpretat roluri în opere de Mozart: Tamino în „Flautul Fermecat”, Don Ottavio în Don Giovanni), contele Belfiore în „La Finta Giardiniera”, Ferrando în Cosi Fan Tutte, Belmonte în „Răpirea din Serai”), contele Almaviva în „Bărbierul din Sevilla” de Rossini şi de asemenea, lordul Arturo Talbot în „I Puritani” de Bellini.

Tilman Lichdi a fost invitat să cânte în 2010 alături de Orchestra din Chicago (în „Patimile după Ioan” de Bach) şi Filarmonica din New York (în „Messiah” de Händel).