Ton Koopman

Ton Koopman s-a născut la Zwolle în 1944. A studiat orga, clavecinul şi muzicologia la Amsterdam şi a fost laureat cu Premiul de Excelenţă pentru cele două instrumente. Încă de la început, a fost fascinat de instrumentele autentice şi un stil performant bazat pe ştiinţa sunetului, iar în 1969, la vârsta de 25 de ani, şi-a înfiinţat prima orchestră barocă. În 1979 a înfiinţat Orchestra Barocă din Amsterdam, după care în 1992 de Corul Baroc din Amsterdam.

Vastele şi impresionantele sale interpretări ca solist, acompaniator şi dirijor au fost înregistrate pe nenumărate LP-uri şi CD-uri pentru case ca Erato, Teldec, Sony, Philips şi DG, pe lângă casa de producţie proprie „Antoine Marchand”, distribuită de Challenge Records.

De-a lungul celor 45 de ani de carieră, Ton Koopman a apărut în cele mai importante săli de concert şi festivaluri de pe cinci continente. Ca organist, a interpretat pe cele mai renumite orgi din Europa, iar ca clavecinist şi dirijor al Orchestrei şi Corului Baroc din Amsterdam, a fost invitat permanent al unor instituţii ca Concertgebouw din Amsterdam, Teatrul Champs-Elysées din Paris, Filarmonica din München, Opera Veche din Frankfurt, Centrul Lincoln şi Carnegie Hall din New York şi săli de concert de prim rang din Viena, Londra, Berlin, Bruxelles, Madrid, Roma, Salzburg, Tokyo şi Osaka.

Între 1993 şi 2004, Ton Koopman s-a angajat într-un proiect inedit, dirijând şi înregistrând toate cantatele de Johann Sebastian Bach, o acţiune colosală pentru care a fost distins cu premiile: Deutsche Schallplattenpreis „Echo Klassik”, BBC Award 2008, Prix Hector Berlioz, a fost nominalizat la premiile Grammy (SUA) şi la Gramophone Award (UK). În anul 2000, Ton Koopman a primit un Grad Onorific din partea Universităţii din Utrecht pentru contribuţia sa academică la Cantatele şi Patimile de Bach şi a fost laureat cu prestigiosul Silver Phonograph Prize şi cu premiul VSCD Classical Music. În 2006 a primit „Bach-Medaille” din partea oraşului Leipzig.

Recent, Ton Koopman s-a angajat într-un alt proiect fundamental: înregistrarea integrală a lucrărilor lui Dietrich Buxtehude, unul dintre cei care l-au inspirat cel mai mult pe tânărul Bach. Înregistrarea va fi desăvârşită în 2010 cu lansarea a 30 de CD-uri. Ton Koopman este preşedintele Societăţii Internaţionale Dieterich Buxtehude.

Ton Koopman este foarte activ ca dirijor invitat şi a colaborat cu cele mai proeminente orchestre din Europa, SUA şi Asia, printre acestea: Royal Concertgebouw Amsterdam, Orchester des Bayerischen Rundfunks din München, DSO Berlin, Tonhalle Orchestra Zurich, Boston Symphony, Chicago Symphony, Orchestra Filarmonică Radio France, Cleveland Orchestra, Santa Cecilia din Roma, Deutsche Kammerphilharmonie şi Filarmonica din Viena. În stagiunea 2009/10, Ton Koopman va dirija Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Stockholm, Tonhalle Orchestra Zurich, Orchestra de Cameră Mahler, Montreal Symphony şi multe altele. Ton Koopman se va afla în rezidenţă artistică la Orchestra Cleveland pentru trei ani consecutivi începând cu 2011.

Ton Koopman publică frecvent şi de câţiva ani s-a implicat în redactarea integralei concertelor pentru orgă de Händel pentru Breitkopf & Härtel. Recent, a publicat Messiah de Händel şi Das Jüngeste Gericht de Buxtehude pentru Carus.

Ton Koopman ţine cursuri de clavecin la Conservatorul Regal de la Haga, e profesor la Universitatea din Leden şi Membru de Onoare al Academiei Regale de Muzică din Londra.

Ton Koopman e director artistic al festivalului francez „Itinéraire Baroque”.