Traffic Strings

Proiectul TRAFFIC Strings a fost iniţiat de muzicianul Lucian Moraru şi are în componenţă câţiva dintre cei mai valoroşi instrumentişti ai momentului din Romania. Iniţial un cvintet de coarde, în prezent grupul Traffic Strings vine cu o surpriză sub forma unui nou instrument. Repertoriul pe care îl interpretează in prezent impune folosirea naiului, a acordeonului, a pianului şi a unei sectii de percutie.

“Muzica lor nu aparţine unei singure perioade sau unei anumite epoci, de aici şi numele de Traffic Strings, care simbolizează salturile continue pe care aceştia le fac în istoria muzicii. Vivaldi şi alţi compozitori clasici, dar şi jazz sau chiar rock li se pare o alegere la fel de potrivită. Trec prin filtrul instrumentelor lor orice îi inspiră şi li se pare valoros”.

“Aceasta nouă combinatie de timbre are un aer exotic, aducând în premieră tonuri calde şi senzuale ale seducătoarelor ritmuri sudaamericane într-o fuziune instrumentală şi interpretativă care creează o atmosferă de excepţie”

Grupul şi-a căpătat o reputaţie internaţională prin susţinerea unor turnee de concerte în importante săli din Europa şi America de nord (denumiri iniţiale au fost: Athenaeum String Quintet şi RO Strings). Denumirea de Traffic Strings a fost preferată în cele din urmă datorită varietăţii repertoriale de stiluri muzicale, ce aparţin unor epoci diferite pe care grupul le abordează.

“Extraordinară muzică, da, recunosc că naiul m-a fascinat iniţial la aceste interpretări. Prima tendinţă a fost să asociez naiul cu flaşnetarii ambulanţi pe care îi întâlnesti pe toate cele 3 continentele, dar acest instrument (naiul) merită respect. Este poate cel mai vechi instrument cu rădăcini de peste 5000 de ani. Urme istorice au fost gasite aproape peste tot în lume, dar Romania are o activitate susţinută în readucerea acestui instrument în lumină în Europa iar TRAFFIC STRINGS se incadrează cu succes în acest trend”.

“Concertele TRAFFIC STRINGS se caracterizează printr-o intensitate pasională arzătoare care în combinaţie cu o spumantă virtuozitate instrumentală şi o îndrăzneală inventivă, împinge limitele specifice instrumentelor de coarde în efecte timbrale deosebite aducând prin aceasta noi sonorităţi adaptate cerinţelor sound-ului modern”.

“Nu lăsa noutatea de a avea în componenţă naiul să-ţi distragă atenţia de la ceilalţi instrumentişti. Sonoritatea clară a cvintetului este puternic evidenţiată în aranjamentele orchestrale create de violonistul Lucian Moraru, integrând sonoritatea acordeonului şi a naiului într-o manieră adecvată şi efervescentă. Ei sunt muzicieni extraordinari care merită expunerea internaţională pe care o au. La piesa Michelanghelo 70 am constatat că partitura pianului se distinge intereseant şi este mult mai placută de auzit in acest aranjament”.

“În aceaste adaptări ca mijloace de expresie, au pe lângă această nouă combinaţie timbralăşi sunete mai speciale care aduc în prim plan ritmuri care dau senzaţia sonorităţii unor instrumente de percuţie”.

“De necrezut, ce sunete neobişnuite la care nu te-ai fi aşteptat să fie realizate tehnic de posibilităţile instrumentelor clasice, da, asta este ceva unic, marca TRAFFIC STRINGS”.

Primul album al grupului a rezultat dintr-o colaborare prolifică pe care aceştia au avut-o cu renumitul naist Gheorghe Zamfir. Pe acest material puteţi asculta o variantă a “Anotimpurilor” lui Vivaldi orchestrată de către Lucian Moraru, fondatorul grupului. Acesta a folosit naiul în locul viorii solo, realizând o adevarată premieră in domeniu. Celelalte doua albume au fost lansate in 2009 şi sunt TANGO FINESSE (care include un buchet dintre cele mai seducătoare tangouri Argentiniene) şi cel de-al 3-lea disc intitulat Anotimpuri pentru cele două emisfere (contine ciclul Anotimpurilor lui Antonio Vivaldi, cât şi ale compozitorului Argentinian Astor PIAZZOLLA). Toate aranjamentele speciale au fost realizate de fondatorul grupului Lucian Moraru.