For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Vasily Petrenko | George Enescu Festival
Vasily Petrenko

Vasily Petrenko este director muzical al Orchestrei Filarmonice Regale din Londra, director artistic al Orchestrei Simfonice Academice de Stat din Rusia (unde a ocupat funcția de dirijor principal invitat din 2016) și dirijor principal al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (din 2015). În vara anului 2021 a renunțat după o perioadă de cincisprezece sezoane extrem de aclamate în calitate de dirijor șef (inițial principal) al Orchestrei Filarmonice Regale din Liverpool și a ocupat funcția de dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Oslo (2013-2020), dirijor principal al Orchestrei Naționale de Tineret din Marea Britanie (2009–2013) și dirijor principal invitat al Teatrului Mihailovski din Sankt Petersburg, unde și-a început cariera ca dirijor rezident (1994–1997).

Vasily Petrenko s-a născut în 1976 și și-a început educația muzicală la Școala de Muzică pentru Băieți Capella din St Petersburg – cea mai veche școală de muzică din Rusia. Apoi a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg, unde a participat la sesiuni de masterclass cu artiști importanți precum Ilya Musin, Mariss Jansons și Yuri Temirkanov.

A lucrat cu multe dintre cele mai prestigioase orchestre din lume, inclusiv Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestrele Simfonice și Filarmonice din Londra, Orchestra Philharmonia, Orchestra Accademia Nazionale din Santa Cecilia (Roma), Orchestra Filarmonică din St Petersburg, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Filarmonică Cehă, Orchestra Simfonică NHK și Orchestra Simfonică din Sydney. În America de Nord, a dirijat Orchestra Philadelphia, Orchestra Filarmonică din Los Angeles, Orchestra Cleveland și orchestrele Simfonice din San Francisco, Boston, Chicago și Montreal. A apărut la Festivalul din Edinburgh, Festivalul Grafenegg și a avut apariții frecvente la BBC Proms. La fel de comfortabil în teatrul de operă și cu peste treizeci de opere în repertoriul său, Vasily Petrenko a dirijat la scară largă pe scena de operă, inclusiv la Festivalul de Operă de la Glyndebourne, Opera Națională din Paris, Opera din Zürich, Opera de Stat Bavareză și Opera Metropolitană din New York.

Vasily Petrenko și-a creat un profil bine definit ca artist de înregistrări. Având o largă discografie, ciclurile sale cu simfonii de Shostakovich, Rachmaninov și Elgar, împreună cu Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, au câștigat aprecieri la nivel mondial. Cu Orchestra Filarmonică din Oslo a lansat recent cicluri de simfonii de Scriabin și poezii de ton de Strauss.

În septembrie 2017, Vasily Petrenko a fost distins cu Premiul Artistul Anului la prestigioasele premii anuale Gramophone, la un deceniu de la obținerea premiului Tânăr Artist al Anului în octombrie 2007. În 2010, a câștigat Artistul masculin al anului la Premiile BRIT pentru muzica clasică, și este doar a doua persoană care a obținut doctorate onorifice atât de la Universitatea din Liverpool, cât și de la Universitatea Liverpool Hope (în 2009) și o bursă de onoare de la Universitatea John Moores din Liverpool (în 2012), premii care recunosc impactul imens pe care l-a avut asupra Orchestrei Filarmonice Regale din Liverpool și asupra scenei culturale a orașului.