For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Vladimir Jurowski | George Enescu Festival

Vladimir Jurowski este Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin din toamna anului 2017. Dirijorul, pianistul și muzicologul Vladimir Jurowski acceptă provocările de orice natură, fie ea stilistică, tehnică sau legată de istoria muzicii.

După studiile sale desfășurate la Conservatorul din Moscova, Vladimir Jurowski a emigrat în Germania în 1990. Aici a continuat să studieze la Conservatoarele din Dresden și Berlin – dirijând împreună cu Rolf Reuter, primind instruire și acompaniament muzical de la Semion Skigin. În 1995 și-a făcut debutul internațional la festivalul britanic de la Wexford, interpretând Mainacht de Rimski-Korsakov, și la Royal Opera House Covent Garden interpretând Nabucco. Ulterior, a îndeplinit următoarele funcții: Prim Capelmaistru al Operei Comice din Berlin (1997-2001) și Director Muzical al Festivalului de Operă de la Glyndebourne (2001-2013). În 2003, Vladimir Jurowski a fost numit Dirijor Invitat Principal al Orchestrei Filarmonicii din Londra și a fost Dirijor Principal al acesteia din 2007 și va rămâne până în vara anului 2021. Este, de asemenea, Director Artistic al Orchestrei Simfonice Academice de Stat Yevgeny Svetlanov din Federația Rusă până în vara anului 2021 , Director Artistic al Festivalului Internațional George Enescu din București și Artist Principal al Orchestra of the Age of Enlightenment din Marea Britanie. Lucrează în mod regulat cu Orchestra de Cameră a Europei și ansamblul unitedberlin. Odată cu începutul sezonului 2021/2022, Vladimir Jurowski va prelua unul dintre cele mai prestigioase roluri din viața muzicală germană, pe lângă angajamentul său cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, devenind Director Muzical General al Operei de Stat Bavareze din München, o funcție pentru care a semnat un contract în 2018.

Vladimir Jurowski este foarte solicitat în întreaga lume ca dirijor invitat. A dirijat orchestre importante din Europa și America de Nord, inclusiv orchestrele filarmonice din Berlin, Viena și New York, orchestra Royal Concertgebouw Amsterdam, orchestrele din Cleveland și Philadelphia, orchestrele simfonice din Boston și Chicago, orchestra Tonhalle Zurich, Staatskapelle Dresden și Orchestra Gewandhaus din Leipzig. În calitate de dirijor invitat, Vladimir Jurowski a dirijat „Semyon Kotko” de Prokofiev cu Radio Filharmonisch Orkest din Olanda la Concertgebouw Amsterdam, a debutat la Festivalul Paștelui din Salzburg cu Staatskapelle Dresden, a debutat cu Orchestra Filarmonică Cehă, a cântat cu Gustav Mahler Youth Orchestra și Mahler Chamber Orchestra la Festivalul de la Lucerne și a dirijat un proiect unic cu London Sinfonietta la Moscova pentru a marca Anul Culturii Marea Britanie-Rusia. Împreună cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, a concertat în Japonia în primăvara anului 2019 și la Festivalul Internațional George Enescu în toamna anului 2019.

Primul CD comun de Vladimir Jurowski și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin din 2015 a marcat imediat o etapă importantă. Monumentala Simfonie Nr. 3 a lui Alfred Schnittke a fost urmată în 2017 de o înregistrare Strauss/Mahler și de un CD de concerte pentru vioară de Britten și Hindemith cu solista Arabella Steinbacher. Alte înregistrări pe CD ce conțin interpretări în studio și concerte live cu orchestra vor urma în sezonul 2020/2021.

Vladimir Jurowski a primit numeroase distincții pentru realizările sale, inclusiv diverse premii internaționale. În 2018, Royal Philharmonic Society Music Awards l-a numit Dirijorul Anului. În 2016, a primit un doctorat onorific din partea Prințului Charles la Royal College of Music din Londra. În vara anului 2020, Jurowski a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural de către președintele României, ca recunoaștere a activității sale în rolul de Director Artistic al Festivalului George Enescu.