For full functionality of this page it is necessary to enable JavaScript. Here are the instructions how to enable JavaScript in your web browser Yuja Wang | George Enescu Festival
Yuja Wang

Superlativele criticilor și ovațiile audienței au urmat continuu cariera sclipitoare a lui Yuja Wang. Pianista născută la Beijing, apreciată pentru măiestria ei charismatică și prezența captivantă pe scenă, a atins noi vârfuri în timpul sezonului 2019/20, care a inclus recitaluri, serii de concerte, precum și rezidențe în sezon și turnee extinse cu unii dintre cei mai venerați dirijori și ansambluri din lume.

Punctele culminante ale sezonului includ rezidența de un an, numită „Artist Spotlight”, la Barbican Center, unde Yuja curatoriază și interpretează în patru evenimente distincte: primul spectacol londonez al celui mai nou concert de pian al lui John Adams (interpretat tot de ea în premieră în primăvara anului 2019), intitulat Must the Devil Have All the Good Tunes?, cu Filarmonica din Los Angeles și Gustavo Dudamel, pe care ulterior îl vor duce și la Boston și New York; recitaluri cu violoncelistul Gautier Capuçon și clarinetistul Andreas Ottensamer; și încheierea rezidenței cu un recital solo.

În toamna anului 2019, a desfășurat turnee în China cu Filarmonica din Viena, susținând concerte în Macao, Guangzhou, Shanghai și Wuhan. La începutul anului 2020, Yuja și Gautier Capuçon s-au reunit pentru un turneu de recitaluri cu unsprezece concerte în cele mai importante săli din Europa, precum Filarmonica din Paris și Konzerthaus din Viena. Apoi a pornit într-un amplu turneu de recitaluri solo, apărând în săli de concert renumite din toată America de Nord și Europa, inclusiv Carnegie Hall, Davies Symphony Hall și Het Concertgebouw, din februarie până în aprilie.

În plus, Yuja va fi solista invitată să concerteze cu unele dintre orchestrele de top din America de Nord, inclusiv Orchestra Simfonică din Boston, sub bagheta lui Andris Nelsons; Orchestra Simfonică din Toronto, dirijată de Gustavo Gimeno; Orchestra Simfonică din San Francisco, sub bagheta lui Michael Tilson Thomas; și Orchestra din Philadelphia, sub regia muzicală a lui Yannick Nézet-Séguin.

Yuja a primit o pregătire avansată în Canada și la Institutul de Muzică Curtis din Philadelphia, sub îndrumarea lui Gary Graffman. Debutul ei internațional a venit în 2007, când ea a înlocuit-o pe Martha Argerich ca solistă cu Orchestra Simfonică din Boston. Ulterior a semnat un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon și și-a stabilit de atunci locul ei printre artiștii de top ai lumii, cu o succesiune de spectacole și înregistrări aclamate de critici. Yuja a fost desemnată Artistul Anului de către Musical America în 2017.