Yundi

“Acest om este atât un interpret cu personalitate cât şi un superstar de talia lui Vladimir Horowitz şi Arthur Rubinstein” (The Star, Toronto)

“Yundi a demonstrat o tehnică uimitoare, care este pe rând elegantă şi aprigă, extrem de expresivă şi incandescentă” (New York Times, SUA)

Yundi a depăşit limitele lumii muzicii clasice: este primul pianist care a fost subiect într-un “cover story” în ziarul Wall Street Journal, dar şi în ziarul japonez “Time magazine” intitulat AERA; este primul muzician chinez selecţionat şi prezentat la Madame Tussauds.

Este primul pianist chinez care a înregistrat, alături de Filarmonica din Berlin, cu maestrul Seiji Ozawa la pupitru. “Tânărul romantic”, un film documentar despre superstarul pianist Yundi Li (în colaborare cu maestrul Seiji Ozawa şi Filarmonica din Berlin) a fost difuzat în primăvara anului 2008 prin retelele PBS, ZDF, NHK, CCTV, fiind vizionat de peste 100 milioane de telespectatori.

Yundi este un pianist superstar – un nume mare în China (ţară în care muzica clasică este venerată). A fost cel mai tânăr câştigător al prestigiosului Concurs Internaţional “Chopin”, fiind primul pianist – dupa 15 ani – căruia i s-a acordat premiul I şi, în acelaşi timp, primul câştigător din China. Acum, când s-a lansat pe plan internaţional, critica îi apreciază in mod deosebit precizia, tehnica clară, fluiditatea pe claviatură şi entuziasmul; reuşitele internaţionale includ şi câştigarea (de doua ori) a premiului pentru “Înregistrarea clasică a anului” din partea New York Times. “Virtuozul pianist chinez, acest Elvis Presley al muzicii clasice, are legiuni de admiratoare în ţara natală” a scris Haaretz. Cucereşte nu numai auditoriul tânăr, dar şi pe liderii tarii sale. Yundi a fost invitat de Primul Ministru al guvernului din Hong Kong să concerteze pentru Preşedintele chinez, Hu Jin Tao, cu ocazia celebrării a 10 ani de la preluarea Hong Kong-ului de către China.

În februarie 2007, Yundi şi-a lansat cea de-a cincea înregistrare, cu un imens succes din partea criticii. London Times, comentează “discul cu concertele nr. 1 de Liszt şi Chopin a dat ample dovezi că virtuozitatea nu trebuie sa fie fără gândire sau doar un simplu foc de artificii. Yundi Li nu este niciodată nepăsător; este întotdeauna un artist cu un control ferm, modelând atât sunetul cât şi frazarea”. Această înregistrare se deosebeşte de muzica contemporanilor săi, iar critica se minunează constant de profunda integritate artistica a tânărului muzician.

Cariera muzicală a lui Yundi Li a început la 4 ani, studiindl, cu care a câştigat, un an mai tarziu, Premiul I la Concursul pentru Acordeon Chongqing. La 7 ani, Yundi a început studiul pianului. La 18 ani, a “năvălit” pe scena europeană, câştigând Premiul I, la Concursul pentru Pian “Frederick Chopin” din Varsovia. A urmat faima internaţională care l-a transformat în China într-un erou (copiii de la şcoala primară studiază povestea de succes a lui Yundi, cu speranţa că într-o bună zi, şi ei îşi vor putea îndeplini visurile).

In 2003, Yundi a captivat auditoriul american, interpretând Concertul nr. 1 de Chopin alături de Orchestra din Philadelphia. A urmat Concertul de Grieg cu Orchestra Simfonică din Cincinnati, cu Paavo Järvi (Berlin) şi cu NHK Symphony (Japonia). A întreprins turnee în Germania cu Filarmonica din Moscova şi Yuri Simonow, precum şi cu Budapest Festival Orchestra. Printre numeroase alte realizări se numără susţinerea de recitaluri în Praga, Paris, Verbier şi Mallorca. A debutat, de asemenea, la Carnegie Hall şi la Festivalul din Salzburg interpretând Chopin şi Liszt. Ambasadorul chinez l-a onorat pe Yundi cu o recepţie la casa sa din Washington D.C.

In 2007, “Prinţul Pianului” a cutreierat lumea, susţinând concerte alături de Orchestra Filarmonicii din Hong Kong şi Orchestra Simfonică din Londra la Barbican Centre din Londra şi la Seul (Coreea de Sud). A debutat apoi în Israel, concertând cu Orchestra Filarmonicii din Israel (dirijor Gustavo Dudamel). A concertat în Spoleto (Italia), iar cu Orchestra Simfonica din Viena a susţinut concerte la Musikverein, dar şi în Japonia. Yundi a colaborat cu Orchestra de Cameră din Zürich la Tonhalle (Zürich). A susţinut recitaluri în Statele Unite (incluzând Carnegie Hall din New York), cucerind apoi din Canada, Germania, Anglia (la Queen Elizabeth Hall din Londra), Franţa (la Théâtre du Châtelet din Paris), Finlanda, Danemarca si Luxemburg.

Alături de Filarmonica din Berlin şi maestrul Seiji Ozawa, înregistrează Concertul pentru Pian nr. 2 de Prokofiev şi Concertul în Sol Major de Ravel.

Au urmat numeroase turnee cu recitaluri în Statele Unite şi Canada: Logan (Utah), San Francisco, Costa Mesa şi La Jolla (California), Washington DC, Atlanta, Troy, New York, Toronto, Naples, Miami, Florida, Baton Rouge (Louisiana).