Verena Usemann

Mezzosoprană

Verena Usemann, mezzo-soprană, din Hamburg, a interpretat o mare varietate a repertoriului liric mezzo ca membru al ansamblului Landestheater Coburg 2010-2017.

A apărut în rolurile Rosina (Der Barbier von Sevilla), Varvára (Káťa Kabanová), Romeo (I Capuleti e i Montecchi), Olga    (Yevgény Onégin), precum și în rolul principal  Rinaldo de Handel.

În stagiunea 2013/2014, Verena a fost nominalizată la „Nachwuchssängerin des Jahres” (tânăra artistă a anului) de Opernwelt pentru interpretările Mélisande (Pelléas et Mélisande) și Orpheus (Orfeo ed Euridice).
În urma concediului de maternitate, a revenit pe scenă în 2016 ca Octavian (Der Rosenkavalier), Dido (Dido și Aeneas) și a fost apreciată de critici pentru interpretările rolurilor  Cherubino (Le Nozze di Figaro) și The Raven de Toshio Hosokawa (premiera germană).

În perioada 2008-2010, Usemann a fost angajată la Theater für Niedersachsen (Hildesheim), unde a început să-și construiască repertoriul cu Frau Reich (Die Lustigen Weiber von Windsor), Mercedes (Carmen), Zaida (Il Turco in Italia), Cherubino (Le Nozze di Figaro), Prinz Orlowsky (Die Fledermaus), Hänsel (Hänsel und Gretel) și Magdalene (Die Meistersinger).
Usemann a apărut și ca Hänsel cu Qatar Philharmonic Orchestra din Doha și ca Dorabella (Cosí fan tutte) la Opernfestival Gut Immling

Tânăra mezzo-soprană are un interes deosebit pentru muzica contemporană. În decembrie 2018, s-a implicat într-o producție RSB (Radio Symphonieorchester Berlin) la Konzerthaus Berlin, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, cântând rolul de mezzo a lui John Adams „El Nino”. Colaborarea cu Maestro Jurowski va continua.

A concertat cu LINOS-Ensemble, ansamblul risonanze erranti, precum și cu Kammerensemble pentru Neue Musik Berlin și a debutat cu orchestra simfonică NDR din „Moses și Aron” (A. Schönberg) 2017 la Elbphilharmonie Hamburg.
Verena Usemann a studiat la Leipzig (prof. Regina Werner-Dietrich), Viena (prof. Claudia Visca) și Berlin (prof. Robert Gambill) și a absolvit summa cum laude. Bazele educației sale muzicale au fost anii de pregătire în violoncel și pian, precum și apartenența la corul copiilor de la Staatsoper Hamburg.
Începând cu anul 2018 lucrează independent și are sediul la Berlin.
Martie 2019