Andrés Orozco-Estrada

Energie, eleganță și spirit – acestea sunt caracteristicile care îl deosebesc pe Andrés Orozco-Estrada ca muzician. Din sezonul 2020/21, el a folosit aceste puncte forte conducând Orchestra Simfonică din Viena în calitate de Director Muzical. În plus, a fost Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt și Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Houston încă din sezonul 2014/15.

Andrés Orozco-Estrada dirijează în mod regulat orchestrele de top din Europa, inclusiv Filarmonica din Viena, Filarmonica din Berlin, Sächsische Staatskapelle Dresden, Gewandhausorchester Leipzig, Koninklijk Concertgebouworkest, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia și Orchestre National de France, precum și orchestre majore din SUA, cum ar fi Chicago Symphony și Philadelphia Orchestra. De asemenea, a dirijat concerte și spectacole de operă la Opera de Stat din Berlin și la Festivalul de la Salzburg, bucurându-se de un succes remarcabil.

Punctele culminante ale sezonului 2020/21 includ concertele inaugurale cu Orchestra Simfonică din Viena, concertele turneului hr-Sinfonieorchester în Viena și Hamburg și turneul Orchestrei Simfonice din Viena în Germania în decembrie 2020, cu opriri la Berlin, Hamburg și München. În februarie, Andrés Orozco-Estrada a debutat la Opera de Stat din Viena cu Carmen de George Bizet. De asemenea, a susținut pentru prima dată concertul TV tradițional de Paște al Orchestrei Simfonice din Viena „Spring in Vienna”.

Orozco-Estrada este dedicat în special noilor formate de concerte și reprezentații, precum și premierelor tinerilor compozitori. Concertul inaugural cu Orchestra Simfonică din Viena a prezentat premiera mondială a unei lucrări comisionate de la compozitorul olandez Carlijn Metselaar.

Colaborarea cu muzicieni tinerii este importantă pentru el, iar în 2019 a plecat în turneu în Europa alături de Filarmónica Joven de Columbia, al cărei Dirijor Principal este din 2021. Din noiembrie 2018, Andrés Orozco-Estrada a fost și Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Freixenet a Școlii de muzică Reina Sofia din Madrid, Spania.

Lansările sale de CD-uri sub egida Pentatone au primit multă atenție: împreună cu Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt a realizat înregistrări ale lucrării ”Firebird and Rite of Spring” de Stravinsky, care au fost lăudate de critici ca fiind „uluitor de frumoasă” (Gramophone). Înregistrările concertelor sale ale operelor Salome și Elektra de Richard Strauss s-au bucurat, de asemenea, de un mare succes. Cu Orchestra Simfonică din Houston, el a lansat un ”entuziasmant”ciclu Dvořák ”în tonuri calde” (Pizzicato). De asemenea, a înregistrat toate simfoniile de Brahms și Mendelssohn.

Născut în Medellín (Columbia), Andrés Orozco-Estrada și-a început educația muzicală cântând la vioară, primind primele lecții de dirijat la vârsta de 15 ani. În 1997 s-a mutat la Viena, unde a fost acceptat în clasa de dirijori ținută de Uroš Lajovic, student al legendarului Hans Swarowsky, la renumita Hochschule für Musik und Darstellende Kunst. Orozco-Estrada locuiește la Viena.