Adam Fischer

Adam Fischer este unul dintre cei mai importanți dirijori ai prezentului. Născut în 1949 la Budapesta, student al lui Hans Swarowsky, știa încă de la o vârstă fragedă că muzica poate și trebuie să transmită un mesaj. Având în vedere acest lucru, el a înființat Filarmonica Austro-Ungară Haydn în 1987 cu muzicieni din cele două țări de origine, Austria și Ungaria, pentru a depăși nu numai granițele Cortinei de Fier, ci și prejudecățile împotriva muzicii lui Joseph Haydn. Înregistrarea sa a celor 104 simfonii complete de Joseph Haydn rămâne de neegalat până în prezent. Angajamentul de neclintit caracteristic lui Adam Fischer se manifestă și în cadrul Festivalului Haydn din Eisenstadt pe care l-a înființat în aceeași perioadă și care a devenit un centru internațional pentru interpretarea muzicii lui Haydn pe o perioadă de 30 de ani.

Fie în Bayreuth, unde a fost numit Dirijorul Anului de revista Opernwelt pentru senzaționalul său debut „Ring” în 2001, la Metropolitan Opera sau la Teatrul Scala din Milano, fie cu Filarmonicile din Viena sau Berlin, Orchestra of the Age of Enlightenment sau la Festivalul de la Salzburg, Adam Fischer este recunoscut, atât de public, cât și de muzicieni, ca un mediator între muzică și lumea exterioară. El nu este „șeful”, nu este „maestrul”: este un motivator care nutrește un nivel înalt de competență și responsabilitate personală în membrii orchestrei sale. El combină astfel calitățile unui dirijor modern „primus inter pares” cu cele ale unui „Kapellmeister” clasic.

Adam Fischer și-a dobândit înțelegerea profundă a lumii operei și a repertoriului său neobișnuit de larg, urmând pașii clasici în carieră, de la répétiteur (Graz) la Director General Muzical (Freiburg, Kassel, Mannheim și Budapesta). El este apreciat ca un partener intuitiv și sensibil de către cântăreți și orchestre. Debutul său internațional a avut loc în 1978, când a preluat bagheta de la Karl Böhm, dirijând „Fidelio” la Opera de Stat Bavareză. De atunci a fost un garant al serilor palpitante de operă la toate teatrele de operă de top din lume. Cele mai strânse legături ale sale sunt cu Opera de Stat din Viena: aici a debutat în 1980 cu „Otello”, iar de atunci a dirijat 26 de lucrări diferite. În 2017 a fost numit membru de onoare al acestei legendare instituții.

Când a devenit Dirijor Principal al Orchestrei de Cameră din Danemarca în 1998, acesta a găsit partenerii ideali pentru ideile sale inovatoare și radicale: muzicieni cu minte deschisă, cărora le place să experimenteze. Împreună, de-a lungul multor ani de colaborare, au reușit să-și dezvolte propriul stil individual. Cu o înregistrare a tuturor simfoniilor de Mozart (distinsă cu Premiul Internațional pentru Muzică Clasică în 2015) și o înregistrare completă a operelor lui Beethoven, multi-premiată (Premiul Internațional pentru Muzică Clasică, Înregistrarea Anului, în 2020 și nominalizată la premiul OPUS Klassik, tot în 2020) Adam Fischer s-a aventurat pe un teritoriu nou din punct de vedere al interpretării muzicale, obținând aprecieri internaționale entuziaste.

Adam Fischer a pornit, de asemenea, pe o cale complet nouă în 2006, când a fondat Zilele Wagner la Budapesta: împreună cu Gábor Zoboki, arhitectul Palatului Artelor (MUPA), a adus la realitate ideea sa de a interpreta opera lui Wagner într-o sală de concerte, incluzând întreaga sală într-o experiență artistică completă.

Concentrându-se asupra muzicii lui Wagner, Zilele Wagner de la Budapesta, sub conducerea artistică a lui Adam Fischer, s-au impus ca un festival de operă Wagner de talie mondială care a fost numit „Bayreuth pe Dunăre” de New York Times.

În calitate de Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice din Düsseldorf, Adam Fischer a început un ciclu Haydn-Mahler în 2015, care a fost primit cu entuziasm internațional. Pe lângă recenziile excelente din toate sursele media relevante, înregistrările sale ale lucrărilor de Mahler cu orchestra au primit cele mai înalte distincții, printre care Premiul BBC Music Magazine în 2019 și premiul OPUS KLASSIK 2019 pentru cele mai bune înregistrări cu orchestra ale anului.

Adam Fischer își folosește în mod regulat succesul și accesul la publicul internațional larg pentru mesaje importante despre umanitate și democrație. Premiul pentru Drepturile Omului din partea Tonhalle Düsseldorf pe care l-a prezentat în fiecare an din 2014 este o mărturie în acest sens și i se solicită în mod regulat ajutor și sfaturi cu privire la problemele arzătoare ale timpului nostru. Pentru angajamentul său, a primit – printre altele – renumitul Premiu Wolf al Fundației Wolf din Ierusalim și Medalia de Aur în Arte din partea Centrului Kennedy, Washington. Este membru al Comitetului pentru Drepturile Omului de la Helsinki de mai bine de douăzeci de ani.

Adam Fischer este membru de onoare al Musikverein für Steiermark din Graz. El deține titlul austriac onorific de Profesor și a primit Ordinul Dannebrog de la Regina Danemarcei.

Locuiește cu familia în Hamburg, Berlin și Budapesta.

Pe lângă aparițiile sale obișnuite la Düsseldorf, Copenhaga și la Zilele Wagner de la Budapesta („Inelul Nibelungilor”, „Lohengrin”), proiectele sale din 2020/21 îl vor duce la Festivalul Beethoven din Bonn, la Teatro del Maggio Musicale din Florența, la Filarmonica din Viena, Orchestrele Simfonice din Chicago și Viena, Orchestra Filarmonică de Stat din Hamburg, Teatrul Scala din Milano (producția nouă „La Gioconda”) și Opera de Stat din Viena („Walküre” și „Die Zauberflöte”).