Aimo Pagin

Aimo Pagin este unul dintre cei mai importanți pianiști francezi ai generației sale, susținând concerte solo. dar și împreună cu orchestre pe cele mai mari podiumuri din lume. Aimo s-a născut în 1983 și a început lecțiile de pian la vârsta de șapte ani la Conservatorul din Strasbourg sub îndrumarea lui F. Claustre. Ulterior s-a mutat la Conservatorul din Colmar, în clasa Renei Shereshevskaya. În 2001 s-a înscris la Conservatorul Superieur de musique de Genève, unde a studiat timp de trei ani cu Dominique Merlet și a absolvit cu diploma de solist. A plecat apoi în SUA pentru a lucra cu legendarul pianist și pedagog Leon Fleisher. Câțiva dintre pianiștii care l-au inspirat au fost Radu Lupu, Murray Perahia, Andras Schiff, David Zinman, Dimitri Bashkirov, Maria Tipo, Vladimir Feltsman, Pascal Roge,  iar după absolvirea sa din 2004 a început ascensiunea continuă către elita mondială. La vârsta de 14 ani a câștigat premiul I la Concours Musical de France. De atunci a câștigat numeroase premii în concursuri internaționale de pian. Important de menționat sunt: premiul al III-lea în Concursul Internațional George Enescu (București, 2005), premiul I la „Pemio pianistico Pausilypon” (Napoli 2006), premiul al III-lea în Concursul Internațional „Sulmona” (2007), premiul al II-lea în „Concorso pianistico di Tolmezzo” (2009), premiul al II-lea în Concursul Internațional „Ferrol” (Spania 2007), premiul al II-lea în „Premio Fausto Zadra” (Abano Terme 2010), premiul I la „Premio Palma D’Oro” (2010). Interpretările sale ale repertoriului clasic, romantic și cel al secolului XX sunt întotdeauna lăudate de presă și de public. De atunci, cariera lui Aimo Pagin a fost într-o dezvoltare continuă.

Printre sălile de concert în care Aimo Pagin a avut ocazia să interpreteze, se numără Sala Carnegie din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Beethoven-Haus Bonn, Societa dei Concerti Milano, Tonhalle Zurich, Palais des Beaux-Arts Bruxelles, Esplanade Concert Hall (Singapore) și de asemenea, a cântat în numeroase festivaluri de renume precum Festivalul Radio-France Montpellier, Nuits musicales en Armagnac, Festivalul Chopin Paris, Musicales du Lubéron, Festivalul St-Jean Cap Ferrat, Festivalul Internațional de Muzică Ushuaia, Chopin Society Hannover, Mendelssohn Music Week Wengen, Schleswig Holstein Music Festival, Festivalul Tibor Varga Sion.

Aimo Pagin susține concerte cu orchestre de renume internațional, precum Filarmonica București, Orchester National de Montpellier, NSO (New Symphony Orchestra), Berliner Symphoniker. Alături de mama sa, marea violonistă Silvia Marcovici, susține regulat concerte de muzică de cameră. Aimo Pagin l-a înlocuit recent într-un concert cu Filarmonica din București, pe Radu Lupu, care nu a putut să susțină concertul din motive de sănătate.

De asemenea, Aimo a interpretat recent premiera elvețiană a Concertului de pian Liszt Nr. 3, cu Orchestra Simfonică Biel / Solothurn sub Kaspar Zehnder.

A realizat înregistrări radio în colaborare cu Südwestrundfunk și BBC London. În septembrie 2011 a apărut primul său CD, care conține piese de pian ale compozitorului norvegian Martin Romberg.

În prezent locuiește la Viena și a devenit oficial artist Bösendorfer din mai 2019, iar în colaborare cu renumita casă de discuri PARATY (Paris) publică cel de-al doilea album solo al lui Aimo Pagin cu toate valsurile lui F. Chopin.