AINARS RUBIKIS

Dirijor

​​Născut în Letonia, Ainars Rubikis a intrat în atenția internațională ca laureat al Concursului de Dirijat Gustav Mahler din 2010. În anul următor, a primit Premiul pentru Tineri Dirijori oferit de Nestlé și Festivalul de la Salzburg, dirijând, ulterior, la Festival, Orchestra de Tineret Gustav Mahler. În perioada 2018-2022, a ocupat funcția de director muzical al Operei Comice din Berlin, fiind apreciat pentru performanțele sale într-o sferă atât de diversă a repertoriului liric. Anterior, a fost directorul muzical și dirijorul-șef al Teatrului Academic de Stat de Operă și Balet din Novosibirsk, din 2012 până în 2014, și a primit prestigiosul premiu Golden Mask ca „Cel mai bun dirijor” pentru noua producție a companiei cu Missa de Leonard Bernstein. A câștigat un al doilea premiu Golden Mask pentru „Cel mai bun dirijor” în 2020 pentru noua producție Rusalka alături de Teatrul Bolșoi.

Printre proiectele viitoare se numără debuturi la Festivalul George Enescu, Opera din Montpellier (Aida) și Orchestra Simfonică din Adelaide (cu James Ehnes), dar și o nouă producție a operei Boris Godunov la Tiroler Landestheater, Innsbruck.

În timpul colaborării sale cu Opera Comică din Berlin, a dirijat un repertoriu foarte divers de operă și de concert, numeroasele sale noi producții incluzând Die Tote Stadt, Traviata și premiera mondială M – eine Stadt sucht einen Mörder, alături de Flautul fermecat, Dragostea celor trei portocale, Cendrillon, Cavalerul rozelor și Rigoletto, printre altele. În ultima sa stagiune, printre titlurile interpretate s-au numărat Œdipe, Oneghin, Schwanda, Mahagonny și noua producție a lui Barrie Kosky, Falstaff. Printre spectacolele de operă la care a fost invitat se numără, de asemenea, vizite regulate la Teatrul Bolșoi; debutul său aclamat la Opera Națională din Țara Galilor (Evgheni Oneghin); și, înainte de a prelua postul de la Opera Comică Berlin, producția lui Barrie Kosky pentru opera Nasul. În stagiunile anterioare a mai colaborat cu Opera Națională Finlandeză (La traviata), Opera Lirică din Chicago (Carmen); Teatrul din Basel (La forza del destino); la care se adaugă multiple producții ale Operei Naționale Letoniene; Oberammergau (Olandezul zburător, Nabucco); Noul Teatru Național din Tokyo (Carmen) și Gran Teatre del Liceu (Carmen).

A dirijat Orchestra Simfonică din Bamberg, Orchestra din Ulster, Orchestre National d’Ile de France, Jyväskylä Sinfonia (Patimile după Matei), Filarmonica din Poznan, Filarmonica din Haga, Orchestra Națională Bască (Euskadi), Orchestra Simfonică din Queensland, Orchestra Simfonică de Stat din Moscova, Filarmonica din St. Petersburg, Orchestra Filarmonică din Strasbourg, Orchestra Simfonică din Heidelberg, Orchestra Gulbenkian, Orchestra Simfonică din Toronto, Orchestra Simfonică din Melbourne, Orchestra Simfonică din Lucerna, Filarmonica din Hong Kong, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra Simfonică Națională Estoniană și Filarmonica din Budapesta. Printre angajamentele din Marea Britanie se numără concerte alături de Orchestra Simfonică Scoțiană BBC și Orchestra Naţională BBC – Ţara Galilor, Filarmonica Regală din Liverpool, Orchestra Simfonică din Bournemouth și Royal Northern Sinfonia. A urcat pe scena Festivalului Internațional de la Edinburgh (cu Orchestra Simfonică din Bamberg și Opera Comică din Berlin) și a Festivalului de Muzică Veche din Innsbruck.

Născut la Riga, Ainars a studiat pianul și vioara la Școala Emil Darzins – cea mai importantă instituție letonă pentru tineri muzicieni de excepție – și a fost membru al corului Catedralei din Riga, unde și-a aprofundat studiile vocale. Ulterior, a obținut diploma de dirijor coral de la Academia Letonă de Muzică Jāzeps Vītols și premiul Corului de cameră al Filarmonicii estoniene. A urmat studii postuniversitare de dirijat orchestră cu Andris Vecumnieks, participând, de asemenea, la cursuri de măiestrie cu Mariss Jansons și Zsolt Nagy și a fost dirijor asistent al Operei Naționale din Letonia.

Din 2000 până în 2005, a fost director artistic al corului de cameră al Universității din Letonia, Dziesmuvara, iar din 2006 până în 2010 a fost membru și dirijor al renumitului Cor Radio Leton. De asemenea, a luat parte la Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Lockenhaus în 2010 cu Kremerata Baltica și Gidon Kremer, iar acum revine cu regularitate la pupitrul Orchestrei Simfonice Naționale din Letonia, la Sinfonietta Riga și la Opera Națională din Letonia.