Alexandra Dariescu

Pianistă și creatoare a spectacolului „The Nutcracker and I”, Alexandra Dariescu se remarcă ca o voce originală ale cărei valori fundamentale strălucesc o lumină asupra egalității de gen atât în ​​programele sale de concert cât și în recital, precum și în susținerea unor lucrări mai puțin cunoscute, pledând pentru diversitate și incluziune.

Dariescu a cântat cu orchestre precum Orchestra Filarmonică Regală din Londra și Orchestra Filarmonică din Londra, Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Filarmonică din Oslo, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, Orchestra Simfonică din Utah, Orchestrele Simfonice din Quebec, Sydney și Melbourne, printre altele. Printre dirijorii cu care a lucrat se numără Jiří Bělohlávek, Alexandre Bloch, Michael Francis, Fabien Gabel, Ben Gernon, Cristian Măcelaru, Jun Märkl, Vasily Petrenko, André de Ridder, Clemens Schuldt, Alexander Shelley și John Storgärds. Dariescu a debutat la Carnegie Hall în 2011 și de atunci a apărut în unele dintre cele mai cunoscute săli de concert din întreaga lume, inclusiv Concertgebouw din Amsterdam, Musikverein, Konzerthaus și Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin, Wigmore Hall și Barbican din Londra , BOZAR Bruxelles, Centrul Muzical Kaufman din New York, Opera din Dubai, Musashino Hall din Tokyo, Marele Teatre din Beijing și Shanghai.

O adevărată vizionară, Dariescu lansează în premieră în SUA a concertului pentru pian de George Enescu recent descoperit, împreună cu Concertul Clarei Schumann pentru debutul ei cu Orchestra Simfonică din Detroit în acest sezon. pentru debutul cu Orchestra Simfonică din Houston, Dariescu oferă premiera în SUA a lucrării Fantaisie de Nadia Boulanger, urmată de Variațiunile Simfonice de Cesar Franck. Debuturi suplimentare în sezonul 21/22 includ cel cu Orchestra de Cameră din Basel la Festivalul Enescu, Orchestra Filarmonică din Copenhaga și Orchestra de Cameră din Laponia (Concertul de Clara Schumann) și Orchesta Filarmonică Turku pentru premiera finlandeză a lucrării Fantaisie de Nadia Boulanger. Dariescu oferă și premierele germane și poloneze ale Concertului de George Enescu cu Orchestra Filarmonică Württembergische Reutlingen și Orchestra Filarmonică Neue Lausitzer. În calitate de artist în rezidență la Teatrul Teo-Otto Remscheid, Dariescu va prezenta Concertul pentru pian de Grieg cu Orchestra Simfonică Bergische, un recital solo și trei spectacole ale aclamatei sale producții „The Nutcracker and I”, cu care care va continua în turneu, apărând la Schloss Elmau, Aldeburgh, Primăria din Leeds și Parktheater Iserlohn. Dariescu se va întoarce la Orchestra Simfonică din Bournemouth și va avea un nou debut în SUA cu Orchestra Simfonică Winston Salem. În recital, Dariescu juxtapune Parisul în anii 1920 cu scena muzicală de astăzi într-o călătorie fascinantă cu Camille Pepin, Lili Boulanger, Germaine Tailleferre alături de Debussy și Ravel.

Dariescu a luat cu asalt lumea muzicală în 2017 cu producția ei incredibil de reușită „The Nutcracker and I”, un spectacol multimedia inovator pentru solo de pian cu dans și animație digitală, care s-a bucurat de apreciere internațională și a atras publicul tânăr în sălile de concert în Europa, Australia, China, Emiratele Arabe Unite și SUA, realizând viziunea lui Dariescu de a construi legături și de a face muzica clasică mai accesibilă publicului larg. În sezonul 20/21, Dariescu a interpretat în premieră și versiunea revizuită a proiectului, adaptată condițiilor de pandemie și numită „The Nutcracker – reimagined”,  pentru pian solo, ansamblu de suflători, narator și dans cu Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, fiind unul dintre puținele concerte de Crăciun care s-au întâmplat în 2020.

Discografia lui Dariescu include Trilogia de Preludii sub egida Champs Hill Records cu lucrări complete de Boulanger / Messiaen / Faure, Chopin / Dutilleux și Shostakovich / Szymanowski, precum și înregistrări ale Concertului pentru pian nr. 1 de Ceaikovski cu Orchestra Filarmonică Regală / Darrell Ang (Signum Records ) și „Mesmerism” (NMC Records), care este un concert scris special pentru Dariescu de compozitoarea britanică premiată Emily Howard, pe lângă cartea audio „The Nutcracker and I”.

Alexandra a beneficiat de mentoratul lui Sir András Schiff și Imogen Cooper. După ce a absolvit Colegiul Regal de Muzică din Nord cu Medalia de Aur, unde a studiat cu Nelson Goerner, Alexander Melnikov, Mark Ray și Dina Parakhina, Alexandra a urmat cursurile de masterat la Școala de Muzică și Teatru Guildhall cu Ronan O’Hora. Fostă artistă a Trustului pentru Tineri Artiști în Muzica Clasică (YCAT), Alexandra a fost laureată la Festivalul Academiei Verbier și a primit Premiul Women of the Future din Marea Britanie la categoria Arte și Cultură. În 2017, Alexandra a fost numită Patron al muzicii în Lyddington, Ambasador Cultural al României și Artist Asociat Onorific al Colegiul Regal de Muzică din Nord. În primăvara anului 2018, Alexandra a primit distincția „Ofițerul Coroanei României” de la Familia Regală și a fost selectată ca Tânăr Lider European de către Fundația Prietenii Europei. În 2020, a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler din partea președintelui României.