Arabella Steinbacher

Renumită la nivel internațional ca fiind una dintre cele mai de seamă soliste ale generației actuale, Arabella Steinbacher este recunoscută pentru repertoriul său extrem de vast, ce enumeră capodopere ale clasicismului și romantismului muzical, dar și lucrări de concert moderne, de compozitori precum Bartok, Berg, Britten, Glazunov, Gubaidulina, Hartmann, Hindemith, Khachaturian, Milhaud, Prokofiev, Schinttke, Shostakovich și Szymanowsky.

Sezonul 2020/21 a început cu un concert alături de Tonkunstler-Orchester, la Festivalul din Grafenegg. Tot în acest sezon de concerte, urmează apariții scenice alături de NHK Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Orchestre National de Belgique, Orchestre Philarmonique de Strasbourg, dar și Dresden Philarmonie. Va urma susținerea unui turneu  alături de Aurora Orchestra. Tot în Germania, va concerta alături de Gurzenich-Orchester Koln și Kammerorchester des Bayerischen Rundfunk Symphonieorchesters. Alături de precedent menționata, va interpreta lucrări ale celui mai nou album al său, lansat în iunie 2020, care cuprinde Anotimpurile de Vivaldi și Piazzolla. Va susține de asemenea recitaluri în Paris, Hamburg, Schloss Elmau, dar și în Spania și Japonia.

În rândul orchestrelor alături de care Arabella Steinbacher concertează regulat se numără New York Philarmonic, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig, NDR Elbphilarmonie Orchester și Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. S-a bucurat de succes concertând alături de London Symphony și London Philarmonie, dar și Orchestre National de France, ORF, Radio-Symphonieorchester Wien și Seul Philarmonic Orchestra.

A colaborat cu dirijori precum Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Lawrence Foster, Valery Gergiev, Jakub Hrusa, Jakub Hrusa, Marek Janowski, Vladimir Jurowski, Fabio Luisi, Zubit Mehta, Andris Nelsons, Yannick Nezet-Seguin și Kirill Petrenko.

Discografia Arabellei Steinbacher, în prezent conținând nouăsprezece înregistrări, îi demonstrează diversitatea repertoriului. Realizează înregistrări exclusiv pentru casa de discuri Pentatone. Cel mai recent album al său cuprinde cele Patru Anotimpuri de Vivaldi și Piazzolla, înregistrate alături de Munchener Kammerorchester. Acesta a fost lansat în vara anului 2020 și a primit recenzii fermecătoare, cea realizată de The Guardian încheindu-se cu exclamația ,,ce violonistă”. Înregistrarea concertelor pentru vioară de Britten și Hindemith, alături de Vladimir Jurowski și Rundfunk Symphonieorchester Berlin a fost ovaționată de Gramophone Magazine, pentru ,,parteneriatul divin dintre solistă și dirijor”.

Născută într-o familie de muzicieni, Arabella Steinbacher a început studiul viorii la vârsta de trei ani, iar de la 8 ani, a studiat la University of Music and Thetre din Munich sub îndrumarea Anei Chumacenco. O sursă importantă de inspirație și îndrumare în cariera sa muzicală a reprezentat-o violonistul Ivry Gitlis.

În prezent, Steinbacher cântă pe o vioară Antonio Stradivari, sub denumirea ,,ex Benno Walter” datată 1718 Cremona, împrumutată prin sprijinul și generozitatea unei fundații private elvețiene.