Avishai Cohen

În ultimele două decenii, basistul, cântărețul, compozitorul, vizionarul și inovatorul de jazz, Avishai Cohen, și-a câștigat reputația ca fiind unul dintre cei mai mari basiști ​​ai timpului său. Compozițiile și aranjamentele sale originale reflectă un univers muzical expansiv și îmbrățișează un amestec vital de tradiții, culturi, limbi și stiluri, din cântece populare ebraice, folk în ladino, alături de jazz contemporan vibrant și original.

În urma lansării de succes a „Almah” (Warner / Parlophone, 2013), un proiect unic care a combinat Trio cu un cvartet de coarde, Avishai a făcut în ultimii ani pași suplimentari prin introducerea ideei „An Evening with Avishai Cohen” în lume , un proiect live cu trio și orchestră completă, care a fost prezentat pentru prima dată live în 2015. În aprilie 2021 apare lansarea primului album orchestral al lui Avishai Cohen, „Two Roses”, sub egida casei de discuri franceze Believe / Naïve. Albumul a fost înregistrat în timpul rezidenței lui Cohen și a concertului sold-out cu Orchestra Simfonică din Gothenburg, Orchestra Națională Suedeză sub bagheta tot unui suedez, Alexander Hanson, și este continuarea proiectului live unic al lui Cohen.

”An Evening with Avishai Cohen” prezintă nucleul său dinamic de Trio de contrabas, tobe și pian, în timp ce integrarea sofisticată și legitimă a orchestrei simfonice conferă o dimensiune suplimentară sunetului distinctiv al lui Cohen. Muzica lui Cohen este o tapiserie complicată de influență globală și istorică. Inspirat în egală măsură de melodiile folclorului israelian și de complexitatea patrimoniului Sephardi, Ashkenazi și Yemenit, el a reintrodus tradiționalul „Morenika” în ladino, precum și melodii populare din țara sa natală, precum „Two Roses”, titlul acestui album. Programul include, de asemenea, aranjamente de compoziții contemporane de jazz și muzică mondială ale lui Cohen și melodii de succes preferate precum „Seven Seas” și „Song For My Brother”, precum și melodii orchestrale tradiționale ebraice și ladino precum „Puncha Puncha” și alte scrieri clasice originale. Multe dintre „clasicele” sale își au inspirația în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, țările slave și Rusia. Rezultatul este o experiență muzicală entuziasmantă, cu impact intim, dar major, devenind concerte epuizate în unele dintre cele mai prestigioase săli din lume.

Având premiera la Malmö cu Orchestra Simfonică din Malmö în septembrie 2015, Cohen a dus proiectul la Paris (Filarmonica din Paris), Lyon (Orchestra Națională din Lyon), Monaco (Orchestra Filarmonică din Monte-Carlo), Musikverein (Orchestra Tonkünstler Niederösterreich), Wiener Konzerthaus (Orchestra Filarmonică din Brno), Flagey și Gent cu Filarmonica de la Bruxelles, Londra (Barbican, Orchestra de Concert BBC), Lille (Orchestra Națională din Lille), Bordeaux (Orchestra Națională Bordeaux Aquitania), Kioi Hall Tokyo, Essen Philharmonic Hall (Filarmonica din Essen), Philharmonie Luxembourg și multe altele.

Polyarts reprezintă proiectul ”An Evening with Avishai Cohen” la nivel global.