Avner Dorman

Avner Dorman scrie muzică cu o tehnică riguroasă, exprimată cu o voce desebită, plină de suflet. Născut în Israel, iar în prezent trăiește în Statele Unite, Dorman se bazează pe o varietate de influențe culturale și istorice în compoziție, ducând la muzică care afectează un impact emoțional în timp ce explorează noi teritorii. Lucrările sale utilizează un vocabular ritmic și complex, precum și timbre și culori unice în setări orchestrale, de cameră și solo. Cele mai bune orchestre, cei mai buni dirijori și soliști din lume interpretează în mod regulat muzica lui Dorman, iar multe dintre compozițiile sale au devenit producții principale contemporane în repertoriu. Muzica lui Dorman este susținută de dirijori precum Zubin Mehta, Ricardo Chailly și Andris Nelsons, precum și de soliștii Gil Shaham, Martin Grubinger și Hilary Hahn.

Dorman a câștigat premiul „Azrieli” 2018 pentru muzica evreiască, un premiu de 50.000 de dolari acordat bienal printr-un proces competitiv, unui compozitor care a scris cea mai bună lucrare majoră a muzicii evreiești. Prima operă a lui Dorman, Wahnfried, care a câștigat un interes intens din partea mass-media și a fost salutată ca o „capodoperă” de către Opernwelt, s-a întors la Karlsruhe în sezonul 2017-2018 pentru a doua oară, ca parte a stagiului Badisches Staatsoper al ciclului complet al lui Wagner. Lucrarea a fost desemnată finalistă în categoria Premiului Mondial la Premiile Internaționale de Operă 2018.Sezonul 19-20 include câteva premiere incitante, printre care și Double Concerto, care a primit premiera americană prin Orchestra Simfonică Boston de la Tanglewood, cu soliștii Pinchas Zukerman și Amanda Forsyth; Eternal Rhythm, primind premiera americană la Orchestra Simfonică din Chicago și a doua interpretare la Festivalul Enescu cu solistul Simone Rubino.

Sezonul 18-19 prezintă câteva premiere interesante, printre care Nigunim pentru vioară și orchestră, premieră cu Lara St. John și Orchestra de Cameră McGill la gala Premiului Azrieli; un nou concert dublu pentru Pinchas Zukerman și Amanda Forsyth, în premieră cu Orchestra Simfonică din Adelaide (co-delegată de Orchestra Simfonică din Boston și Orchestra Națională de Arte); și Eternal Rythm, un nou concert de percuție scris pentru Simone Rubino și Orchestra Elbphilharmonie NDR (co-delegată de Festivalul Enescu).Premierele din sezonul 17-18 au inclus: Nigunim, concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră, în premieră de Lara St. John și Orchestra de Cameră McGill; Still, concertul nr.3 pentru orchestră de vioară, în premieră de Sayaka Shoji și Citymusic Cleveland; Now, cea de-a doua tranșă a proiectului Star Cross’d pentru Houston Grand Opera, precum și premiere de către Elfphilharmonie Orchestra NDR și Simfonia Adelaide.

În 2018-2019, Dorman și-a încheiat al șaselea an ca director de muzică al Orchestrei de Cameră CityMusic din Cleveland, care a inclus cinci spectacole ale Concertului Dublu al lui Brahms, cu violonista Tessa Lark și violoncelistul Edward Arron. Programul a inclus, de asemenea, Simfonia a II-a a lui Brahms. Ulterior, în acest sezon, Dorman a condus CityMusic Cleveland în premiera celui de-al treilea concert de vioară, cu Sayaka Shoji, împreună cu Waltz-ul lui Takemitsu de la The Face of Another și Poulenc Sinfonietta. În acest sezon, Dorman este va dirija propria muzică la Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau, în cadrul Festivalului Enescu din București.

Muzica lui Dorman a câștigat numeroase premii. La vârsta de 25 de ani, a devenit cel mai tânăr compozitor care a câștigat prestigiosul Premiu al Prim-Ministrului pentru Ellef Simfonia. A câștigat mai multe premii internaționale de la ASCAP, ACUM și Asian Composers League. Muzica lui este disponibilă pe Naxos, Deutsche Grammophone, Canary Classics și altele. El deține un doctorat în compoziție de la Juilliard School și servește drept profesor asociat de teorie și compoziție muzicală la Conservatorul de Muzică Sunderman din Colegiul Gettysburg.

Muzica lui Avner Dorman este publicată exclusiv de G. Schirmer, Inc