Camerata Regală

Prospețime, fantezie fară limite, culori diverse si o înaltă muzicalitate. Acestea sunt calitațile pe care muzicienii Cameratei Regale le-au dobândit in anii săi de existenta. Numele Camerata Regala nu este întâmplător, orchestra dobândind in anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Însuflețiți de cel mai autentic entuziasm pentru muzică, instrumentiști de cel mai înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu de excelență.

La împlinirea a 5 ani de existenta, Camerata Regala  a fost decorată de către Casa Regala a României cu medalia Regele Mihai I pentru loialitate si a primit Premiul Musica Viva din partea Forumului Cultural Roman.

Începând cu anul 2012 Camerata Regală a desfăşurat în fiecare an o mini stagiune de concerte la Ateneul Român, denumită iniţial Royal Sound, apoi Mari Solişti, Mari Dirijori, iar începând cu anul 2014 devine Stagiunea Regală, proiectul emblematic al orchestrei.

Camerata Regală este o prezenta din ce in ce mai des întâlnită pe scenele românești, unde desfășoară proiecte inedite. Pe scenele internaționale a fost invitata sa cânte in cadrul Festivalului International George Enescu, edițiile 2011 si 2013 (apariție  alături de Pittsburg Symphony Orchestra, in cadrul unui proiect de anvergura intitulat Side by Side), Festivalul Bucharest Music Film Festival, Festivalul Eurorchestras – Polonia, Festivalul de la Rolandseck – Germania, Music Gardens Festival – Polonia, Festivalului CITY ZEN – Belgia.

Este alături de Casa Regala a României la Ceremoniile prilejuite de Aniversarea Jubileului Alteței Sale Regale Principele Radu al Romaniei, de Investirea cu Titlul de Alteta Regala a Principelui Nicolae al României, Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai, Ceremonia Decorației Regale “Nihil Sine Deo”, Aniversarea  a 25 de ani de la revenirea în țară a Alteței Sale Regale Principesa Margareta.

Camerata Regala a colaborat cu nume importante ale baghetei precum Enrique Garcia Asensio (Spania), Jorma Panula (Finlanda),  Jin Wang (Austria), Zhani Cico (Directorul Operei din Tirana), Mark Stringer ( Austria), Wolfgang Doerner ( Austria), Rony Rogoff (SUA), Sabin Pautza (SUA), Constantin Adrian Grigore, Nicolae Moldoveanu (Elvetia), Vlad Vizireanu (SUA), Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Leo Hussain (Music Director at the Landestheater Salzburg),  Cristian Măcelaru (General Music Direktor – Koln) dar si cu solisti de renume: violonistii  Liviu Prunaru, Valentina Svyatlovskaya, Alexandru Tomescu, Rebekka Hartmann (Germania), Cristina Anghelescu, Mihaela Martin, Ioana Goicea, Ana Tifu, Simina Croitoru, Ilian Garnetz, violoncelistul Frans Helmerson, percutionistul Alexandru Anastasiu, flautistii Ion Bogdan Stefanescu, Matei Ioachimescu (Austria) si Boris Lipov (Bulgaria), mezzosoprana Marianne Cornetti ( SUA), sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordachescu, Laura Nicorescu, tenorul Tony Bardon, contratenorul Cezar Florin Ouatu, pianistii Roberto Plano (Italia), Eduard Kunz (Russia), Richard Clayderman (Franța), Ben Schoeman (Africa de Sud), Elizabeth Sombart (Franța) si Andrei Licaret, trompetistul Flavius Petrescu, actorul Eusebiu Stefanescu si istoricul Theodor Paleologu.

Camerata Regală a susținut concerte și turnee atât în țară cât și în străinătate: Elveția, Italia, Spania, Rusia, Albania, Polonia, Republica Moldova, Germania, Belgia, etc.

Cu  ocazia Zilei Culturii Române din anul 2016, Institutul Cultural Român şi Ambasada României în Republica Austria invită Camerata Regală să susțină un concert extraordinar la Konzerthaus – Viena.  Tot Institutul Cultural Român a sprijinit Camerata Regală să susțină concerte extraordinare la Église du Béguinage din Bruxelles, în cadrul unui alt proiect de mare anvergură pe care îl desfășoară, Valori Culturale Românești.

Camerata Regală organizează în premieră în România un masterclass de orchestră dedicat tinerilor muzicieni – liceeni și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani ce studiază diverse instrumente muzicale.

„Camerata Regală și micii muzicieni” este un proiect care provoacă pentru prima dată în România un grup de tineri față-n față cu un grup de muzicieni profesioniști – membrii orchestrei Camerata Regală, într-un masterclass de orchestră unic în România. Artiștii în formare au ocazia să exerseze alături de cei deja consacrați la nivel național și internațional, perfecționându-și astfel tehnicile și cunoștințele la instrumentul pe care îl studiază. La sfârșitul stagiului, micii muzicieni au concertat într-un Concert de gală la Ateneul Român, una dintre cele mai importante scene internaționale de concert.

Anul acesta, Camerata Regală, a susținut, Concertul dedicat Zilei Culturii Române, sub Patronajul Academiei Române, iar la invitația Guvernului României a susținut o serie de concerte prilejuite de Președenția României la Consiliul Uniunii Europene.

În cadrul ediției cu numarul 25 al Festivalului Internațional George Enescu 2019, Camerata Regală a susținut două concerte, iar in data de 1 Decembrie, a reprezentat Romania la Liege printr-un concert extraordinar, prilejuit de Ziua Națională a României. Concertul a avut loc la Sala mare de concerte a Filarmonicii Regale din Liege iar critica locala a catalogat orchestra „La creme de l’orchestre de chambre d’Europe”.

Cu ocazia celor  10 ani de existență, Camerata Regală, a fost decorată de Casa Regală a României cu medalia Crucea Casei Regale.

 

,,Talentul şi pasiunea înfocată a membrilor Cameratei Regale pentru muzică într-o Românie demnă reprezintă o bună carte de vizită.”   

               (A.S.R. Principele Radu al României)