Carolin Widmann

Un muzician extraordinar de versatil, Carolin Widmann își concentrează activitatea în jurul concertelor clasice, a compozițiilor noi, scrise special pentru ea, a recitalelor solo, a unei varietăți de muzică de cameră și a interpretărilor instrumentale experimentale, inclusiv la vioară. Widmann a fost premiată cu Bayerischer Staatspreis pentru muzică în 2017, onorând individualitatea sa și excepționalul spirit de muzician. A primit, de asemenea, Premiul pentru Muzică Clasică (categoria de concert) pentru înregistrarea-primită excelent de critici-concertelor de vioară ale lui Mendelssohn și Schumann, alături de Orchestra de Cameră a Europei, înregistrare lansată în august 2016 sub egida ECM, dirijată chiar de Widmann de la vioară.

Numită „Muzicianul anului” la Premierea International Classical Music din 2013, Widmann a colaborat cu o serie de orchestre cu renume internațional, inclusiv cu Berliner Philharmoniker, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Leipzig Gewandhaus, tonhalle Orchester Zurich, BBC Symphony Orchestra, NDR Elbphilharmonie Orchester, Czech Philharmonic și Philharmonia Orchestra, alături de dirijori importanți, precum Sir Simon Rattle, Riccardo Chailly, Sir Roger Norrington, Edward Gardner, Sakari Oramo, Vladimir Jurowski, Alan Gilbert, Daniel Harding, Christoph von Dohnányi și François-Xavier Roth. A apărut în numeroase festivaluri notorii, precum Berliner Festspiele, Salzburg, Lucerne, Festival d’ Automne Paris, Ravinia Festival și Mecklenburg-Vorpommern. De-a lungul stagiunii 2014/2015, Widmann a fost artist rezident la Alte Oper Frankfurt, care a inclus numeroase recitale și interpretări de cameră, dar și proiecte de interpretat/condus lucrări pe corzi cu Akademie für Alte Musik Berlin. Acea stagiune a constat și într-o premieră mondială a unui concert de vioară compus pentru ea de Julian Anderson, Southbank Centre cu London Philarmonic, sub bagheta lui Jurowski. Stagiunea 2019/2020 a marcat debutul său cu Los Angeles Philharmonic (și Esa Pekka Salone), cu Orchestra Scoțiană de Cameră (și Maxim Emelyanychev) și debutul interpretativ alături de Orchestra de Cameră Orpheus.

Momentele importante din stagiunea 2020/2021 includ colaborări cu Simfonia Houston, Orchesttra Națională Montpellier, Filarmonica Taiwan și debutul său în Moscova cu Orchestra Națională Rusă. Se va întoarce și la WDR Orchester Cologne, la Orchestra de Radio Simfonic din Viena (la Musikverein) și va avea o premieră cu un concert de Veli-Matti Puumala cu Orchestra de Radio Simfonic Finlandeză și Hannu Lintu.

Un muzician de cameră prolific, Carolin apare regulat la cele mai importante săli de concert, inclusiv Wigmore Hall din Londra, Bozar din Bruxelles, Louvre din Paris, Festspielhaus Baden-Baden, Philharmonie din Berline și la Konzerthaus din Viena. În stagiunea 2018/2019, Carolin a participat la numeroase tururi majore de recitale în America de Nord și de Sud, precum și la Wiener Konzerthaus pentru a interpreta toate recitalele lui Beethoven, ca parte a celebrării compozitorului. Recent a avut loc și premiera premiera Concertului No 2 de Vioară a lui Jörg Widmann, la Sala Suntory din Tokyo, dar și interpretarea alături de Orchestra de la Paris și de Orchestra de Radio Simfonic Suedez, dirijată de Daniel Harding, sau spectacolul în colaborare cu Orchestra de Radio Simfonic, la Alte Oper, dirijat de Andrés Orozco Estrada. Discografia cu sonatele lui Schubert și Schumann au primit reacții extrem de pozitive de la critici, primind premiul Diapason d’Or și German Record Critics’ Award. În 2006, CD-ul de debut al lui Carolin Widmann, Reflections I, a primit disctincția Critics’ Choice of the Year de la German Record Critics’ Award Association. Înregistrarea concertului Violin and Orchestra a lui Feldman, cu Orchestra de Radio Simfonic de la Frankfurt, sub bagheta lui Emilio Emilio Pomárico, a fost lansată în 2013.

Widmann are un interes particular în conectarea cu alte forme de artă; a interpretat în concerte coreografice, alături de Sasha Waltz Company (la Mozartwoche Salzburg și la deschidea săptămânii la Elbphilharmonie Hamburg), a cântat un recital solo pe un stadion de fotbal în Frankfurt, la un proiect coordonat de arhitectul Daniel Libeskind și a proiectat programe de concert la muzee, precum Muzeul Ludwig Cologne sau Muzeul de Artă Modernă MMK din Frankfurt. În martie 2019, a făcut parte dintr-un proiect interpretativ alături de Marina Abramović.

Carolin Widmann s-a născut în Munchen și a studiat cu Igor Ozim în Cologne, cu Michèle Auclair în Boston și cu David Takeno la Guildhall School of Music and Drama în Londra. Din 2016, a devenit profesoară de vioară la Universitatea de Muzică din Leipzig și la Teatrul Felix MendelssohnBartholdy. Carolin Widmann interpretează cu o vioară G. B. Guadagnini din 1782.