La Cetra d’Orfeo

Creat de Michel Keustermans, La Cetra d’Orfeo (Lira lui Orfeu) este un ansamblu de muzică veche a cărui originalitate constă în varietatea programelor prezentate publicului într-un mod viu și accesibil tuturor. Concertele sale originale, deseori comentate cu umor, sunt meticulos construite ca o călătorie în care ascultătorul se simte condus atât la nivel afectiv, cât și la nivel spiritual, către unul sau mai multe momente importante.

Alcătuită dintr-un nucleu de artiști specializați în interpretările din secolele XIV‑XVIII, ansamblul este recunoscut ca operatorul cultural oficial al Comunității Franceze. Reînnoirea constantă a programelor sale mereu eclectice îi asigură participarea regulată la numeroase festivaluri din Belgia, Franța, Italia, Anglia, Germania, Luxemburg, Spania, Portugalia, Letonia, Austria, România, Turcia, India, Chile și Mexic. În afara concertelor tradiționale, spectacolele sale se cristalizează în jurul unor teme diverse care asociază deseori mai multe discipline artistice: poezia, pictura sau desenul în direct, dansul baroc sau contemporan, marionete cu fir, jongleri, soliști sau cor de cameră etc. Principalii artiști asociați acestor creații sunt coregraful Lieven Baert, actorul Bruno Georis, designeri precum Yves Swolfs sau Janry, regizorul și povestitorul François Van Eeckhaute, păpușarul Caerlynn … Muzicienii invitați cel mai des sunt Caroline Weynants și Marie de Roy, soprane; Philippe Malfeyt și Jurgen De Bruyn, lăută și chitară; Hannelore Devaere, harpă; Dirk Vandaele, Alain Pégeot, vioară; Hervé Douchy, violoncel; Martin Bauer, Ronan Kernoa, viola da gamba; Jacques Willemijns, clavecin; Benoit Laurent, oboi etc.

În anul 2012, ei au fost invitați să cânte în cadrul misiunii princiare a Prințului Philippe și a Prințesei Mathilde, în Istanbul. În timpul anului 2013, La Cetra d’Orfeo a susținut 3 de concerte în rezidență la Biblioteca Solvay din Bruxelles, sub Înaltul Patronaj al Maiestății Sale Regina.

În 2014, La Cetra d’Orfeo este invitatul de onoare la Festivalul Barocului din Istanbul, ediția a XX‑a, într-un program cu muzică și dans baroc European și Otoman. 

În 2015 și 2016, ei au susținut concerte în România (București și Festivalul Baroc din Cluj), Letonia (Castelul Rundale), Portugalia (Rota das Artes, Lisabona), Franța, Ungaria (Festivalul Baroc din Budapesta).

Pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare, La Cetra d’Orfeo a creat un festival (25 de concerte Ianuarie – Mai 2019) în locații prestigioase din Bruxelles. cu mai mult de 150 de artiști, care se va termina cu Die Schöpfung de Joseph Haydn, pe instrumente de epocă.

Înregistrările realizate reiau principalele teme de concert la case de discuri precum Arsis, Pavane, Cypres, Avanti Classic, Eole etc…

La Cetra d’Orfeo este muzica veche adresată tuturor.

Într-un sfert de secol, 100.000 de spectatori – 650 concerte – 50 producții – 20 țări și un dirijor la fel de pasionat!

 

La Cetra d’Orfeo beneficiază de susținerea Comunității Franceze, a Direcției Generale a Culturii, a Provinciei Brabantul Valon, a Regiunii Valonia, COCOF și Wallonie-Bruxelles International.