Christoph Eschenbach

Christoph Eschenbach este un fenomen în liga de top a dirijorilor internaționali. Aclamat în mod universal ca dirijor și pianist, el aparține ferm liniei germane intelectuale a tradiției, și totuși combină acest aspect cu o intensitate emoțională rară, producând spectacole venerate de spectatorii din întreaga lume. Renumit pentru dimensiunea repertoriul și profunzimea interpretărilor sale, a deținut funcții de director în cadrul a numeroase orchestre prestigioase și a obținut cele mai înalte onoruri muzicale.

Explorând condițiile care au dus la apariția unui astfel de talent carismatic, ne putem uita la primii săi ani – născut în 1940 în inima unei Europe furtunoase, sfâșiată de război, copilăria sa a fost marcată de o succesiune de tragedii personale. Se poate spune cu adevărat că muzica a fost salvatorul său, iar viața lui a început să se schimbe când a învățat să cânte la pian. Acum, la vârsta de 80 de ani, curiozitatea sa artistică ascuțită este nediminuată și încă îi place să lucreze cu cele mai bune orchestre internaționale. El este cunoscut, de asemenea, ca un neobosit susținător al talentului tânăr – aceasta este cea mai mare pasiune a sa și prețuiește oportunitatea de a mentora tinerii, pe care de multe ori o pune înaintea propriei sale cariere. Mișcat de energia și motivația tinerilor – „Acei artiști sută la sută“, așa cum îi numește el – are o misiune personală de a transmite torța generației următoare. Descoperirile sale de până acum includ pianistul Lang Lang, violonista Julia Fischer și violonceliștii Leonard Elschenbroich și Daniel Müller-Schott. În calitate de Consilier Artistic și lector la celebra Academie Kronberg, el însoțește tineri violoniști, violonceliști și violiști în drumul lor de a deveni soliști de talie mondială.

Christoph Eschenbach continuă să exploreze noi orizonturi și din septembrie 2019 este Directorul Muzical al Orchestrei Konzerthaus din Berlin.

Christoph Eschenbach (n. 20 februarie 1940 la Wroclaw) a fost un orfan de război, crescut în Schleswig-Holstein și Aachen de către verișoara mamei sale, pianista Wallydore Eschenbach. Lecțiile ei au pus bazele ilustrei sale cariere muzicale. În urma studiilor cu Eliza Hansen (pian) și Wilhelm Brückner-Rüggeberg (dirijor), a câștigat premii importante la pian – precum Competiția ARD din München în 1962 și Concursul Clara Haskil în 1965 – care au ajutat la deschiderea drumului către faima sa internațională în creștere.

Susținut de mentori precum George Szell și Herbert von Karajan, obiectivul principal al carierei lui Christoph Eschenbach s-a mutat din ce în ce mai mult către dirijat: a fost Dirijor Principal și Director Artistic al Orchestrei Tonhalle din Zurich din 1982 până în 1986, Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Houston din 1988 până în 1999, Director Artistic al Festivalului de Muzică Schleswig-Holstein din 1999 până în 2002, Director Muzical al Orchestrei Simfonice NDR din 1998 până în 2004, al Orchestrei din Philadelphia din 2003 până în 2008 și al Orchestrei din Paris în perioada 2000 – 2010. Din 2010 până în 2017, Eschenbach a deținut funcția de Director Muzical al Orchestrei Naționale Simfonice din Washington. Alături de prestigioasele sale numiri, Eschenbach a acordat întotdeauna o mare importanță activităților sale extinse de dirijor invitat, lucrând cu orchestre precum Orchestrele Filarmonice din Viena și Berlin, Orchestra Simfonică din Chicago, Capela de Stat din Dresda, La Scalla din Milano, Orchestra Filarmonică din Londra, precum și Orchestra Simfonică NHK din Tokyo.

De-a lungul a cinci decenii, Christoph Eschenbach a construit o discografie impresionantă, atât ca dirijor, cât și ca pianist, cu un repertoriu variind de la J.S. Bach la muzică contemporană. Multe dintre înregistrările sale au câștigat statutul de lucrări de referință și au primit numeroase premii, inclusiv Premiul German Critics ‘Award, MIDEM Classical Award și un premiu Grammy. De mulți ani, partenerul preferat al lui Eschenbach pentru Lied a fost baritonul Matthias Goerne. În înregistrări și în spectacole live, de exemplu la Festivalul de la Salzburg, cei doi artiști foarte potriviți au explorat bogatele comori ale romantismului german, de la Schubert la Brahms.

Christoph Eschenbach a fost distins cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare și cu cel de Commandeur des Arts et des Lettres; este deținător al Crucii de Merit a Federației Germane și câștigător al Premiului Leonard Bernstein. În 2015, a primit Premiul Muzical Ernst von Siemens, cunoscut sub numele de „Premiul Nobel pentru muzică“, pentru realizările sale ca dirijor și pianist.