Cristian Budu

“Un pianist uimitor de original, cu o perspectivă muzicală și o maturitate care ar putea inspira invidie colegilor de două ori mai în vârstă decât el”. (Gramophone)

Tânăr brazilian cu părinți români, pianistul Cristian Budu apare ca o nouă referință pentru arta sa unică și realizările remarcabile. A devenit câștigătorul uneia dintre cele mai importante și prestigioase competiții din lume, Concursul Internațional de Pian Clara Haskil, la cea de-a 50-a aniversare (2013). Se acordă doar un câștigător pe ediție și, în unii ani, niciunul (la ediția următoare premiul nu a fost acordat). Pe lângă Marele Premiu, Cristian a câștigat și Premiul Publicului și Premiul Colțul Copiilor. Criticii au considerat acest lucru drept cel mai important rezultat al unui pianist brazilian din ultimii 25 de ani.

Primul CD comercial solo al lui Cristian, lansat în 2016 în Europa, a primit multe premii importante: „Editor’s Choice” de către Gramophone și „5-Diapasons” de către Diapason, o apreciere acordată rareori simultan. Până la sfârșitul anului 2017, acest CD a intrat pe lista Gramophone de „Top 10 Înregistrări de Chopin”, pentru interpretarea lucrării 24 Preludii op.28 – lista include înregistrări istorice precum Concertele cu Martha Argerich, Polonaises cu Rubinstein, Valsuri cu Dinu Lipatti, Nocturnes cu Maria Joao Pires și Ballades cu Murray Perahia. Tot în 2017, interpretarea sa a celor 7 Bagatelles op.33 de Beethoven a intrat în „Top 10 Înregistrări recente de Beethoven” de pe Gramophone, o listă scurtă care a inclus interpretări ale diverselor ansambluri instrumentale și artiști precum Nikolaus Harnoncourt, Stefan Vladar, Nelson Goerner, Jean- Efflam Bavouzet.

Angajamentele viitoare includ un recital solo la Festivalul Verbier, duo-uri cu Renaud Capuçon și Antonio Meneses și înregistrări cu Orchestra Simfonică din Sao Paulo.

Cristian a înregistrat, de asemenea, Concertul pentru pian Nr. 1 de Ceaikovski cu Orchestra Simfonică de Tineret din Sao Paulo. Alte premii recente sunt „Instrumentistul anului” (2017) de APCA, principala Asociație a criticilor de artă din Brazilia și, de asemenea, „Cel mai bun concert al anului” (2016) de Guia da Folha, unul dintre principalii ghizi culturali ai țării.

Cristian a crescut în Diadema, la periferia orașului Sao Paulo, iar în copilărie a fost student la Institutul Brincante (muzică folclorică braziliană, dansuri și tradiții), având cursuri cu Antonio Nobrega și câțiva artiști care au contribuit semnificativ la dezvoltarea sa artistică. Cristian a fost onorat să participe la spectacolele lui Nobrega și într-unul dintre ele a interpretat un recital complet de pian solo cu muzică braziliană. Mai târziu, la Boston, s-a alăturat unui cvartet specializat în muzica braziliană choro care a câștigat Concursul de Onoare al Conservatorului din New England.

Cristian a apărut ca solist în locuri importante precum KKL, Jordan Hall, Liederhalle, Ateneul din București, Sala din Sao Paulo, LAC din Lugano și a cântat și a predat la numeroase festivaluri precum Klavierissimo (Zurich), Les Grands Interpretes (Geneva), Seria Rising Stars la Frankische Musiktage Festival (Germania), Rockport Music Festival (SUA), seria Zfunot Tarbut (Israel), Zermatt Festival (Elveția), Piano aux Jacobins (Franța), Delft Chamber Music Festival (Nederlands), Monterrey International Piano Festival (Mexic), Festivalul Internațional Campos do Jordao (Brazilia).

Cristian a cântat deja cu orchestre precum Orchestra Elveției Romande, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestra Simfonică din Lucerna, Orchestra Simfonică Braziliană, Orchestra Simfonică din Sao Paulo, Orchestra Filarmonică a Conservatorului din New England, Orchestrele Filarmonice din Mendoza și Montevideo, Orchestra Filarmonică Ermil Nichifor (România), Orchestra Filarmonică Minas Gerais, Orchestra Simfonică Porto Alegre, Orchestra Simfonică a Universității din Sao Paulo, Orchestra Filarmonică Amazonas, Orchestra Simfonică pentru Tineret din Sao Paulo, Orchestra Simfonică Espirito Santo, Camerata SESI de Vitoria, Orchestra Ouro Preto, Orchestra Simfonică Parana, Orchestra de Cameră Curitiba, Orchestra Simfonică Petrobras, Orchestra Experimentală de Repertoriu (Sao Paulo), Orchestra Filarmonică São Caetano do Sul, Orchestra Simfonică Sergipe, printre altele.

Când Cristian s-a mutat la Boston în 2010, a găzduit seri muzicale care au inspirat direct fundația Groupmuse (www.groupmuse.com/about) în care a avut un rol foarte important la început și în perioada de dezvoltare. A generat un mare impact în lumea muzicii și a primit sprijinul Orchestrei Simfonice din Boston.

În Brazilia, Cristian este fondatorul Pianosofia (www.pianosofia.com), un proiect care duce muzica clasică în casele oamenilor printr-o comunitate de muzicieni care cultivă dragostea autentică pentru muzică, de asemenea, cu intenția de a ajunge la un public nou. Proiectul promovează muzica de cameră cu pian și își propune să „trezească pianele adormite” din casele oamenilor, cu ajutorul suplimentar al tehnicienilor de pian de la Aronne Piano Store. Proiectul a câștigat, de asemenea, sprijinul Societății Muzicale Cultura Artistica.

Cristian și-a început studiile muzicale cu Elsa Klebanowski, elevă a lui Wilhelm Kempff. A absolvit Universitatea din Sao Paulo cu o diplomă de licență în muzică, avându-l ca profesor de pian pe Eduardo Monteiro, și a obținut masteratul în interpretare la pian sub îndrumarea lui Wha Kyung Byun la Conservatorul New England din Boston, având și lecții cu Russell Sherman. Mai târziu a primit bursa prezidențială de către aceeași instituție când a fost acceptat pentru Diploma de Artist, un program de prestigiu care ia un singur instrumentist pe an (în unii ani niciunul) și oferă sponsorizare și concerte în Statele Unite.

Cristian locuiește astăzi la Berlin.