Cristian Măcelaru

În prezent în cel de-al doilea sezon al său ca Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice de Radio a Germaniei de Vest, Cristian Măcelaru este una dintre vedetele în ascensiune ale lumii dirijorale. Numit Director Muzical al Orchestrei Naționale a Franței din Paris începând cu septembrie 2021, una dintre cele mai importante orchestre din Europa, a început de fapt acest rol cu un an mai devreme, efectiv la 1 septembrie 2020.

În ianuarie 2020, Măcelaru a primit primul său Premiu Grammy pentru dirijarea înregistrării sub egida Decca Classics a Concertului pentru vioară de Wynton Marsalis cu Nicola Benedetti și Orchestra Philadelphia.

Vara 2020 a reprezentat primul sezon al lui Măcelaru în calitate de Director Artistic Inaugural și Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice Mondiale de Tineret la Centrul pentru Arte Interlochen. De asemenea, va marca al patrulea sezon al său ca Director Muzical și Dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, cel mai important festival mondial dedicat repertoriului simfonic contemporan. Dirijează frecvent programe cu lucrări noi ale unui grup apreciat de compozitori. Printre cele mai importante momente ale sezonului 2020 se numără o duzină de compozitori în rezidență, inclusiv Sean Shepherd, care a prezentat o lucrare complet nouă pentru festival.

Cristian Măcelaru a atras atenția internațională pentru prima dată în 2012, când a pășit în lumina reflectoarelor cu Orchestra Simfonică din Chicago, în locul lui Pierre Boulez. În același an, a primit Premiul pentru Dirijori în Ascensiune Solti, o recunoaștere de prestigiu acordată o singură dată în istoria Fundației, urmată în 2014 de Premiul pentru Dirijat Solti. De atunci, a dirijat în mod regulat la podiumul celor mai bune orchestre americane, inclusiv la Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra din Cleveland, Orchestra Simfonică din St. Louis și Orchestra Simfonică Națională. O colaborare deosebit de strânsă îl conectează cu Orchestra din Philadelphia: De la debutul său în 2013, a fost pe podiumul acestei orchestre de peste 150 de ori și a servit acolo timp de trei sezoane ca Dirijor-în-Rezidență. Înainte de aceasta, el a fost Dirijor Asociat pentru două sezoane și anterior Asistent Dirijor pentru un sezon din septembrie 2011. El continuă o relație strânsă cu orchestra în dirijarea unor programe anuale și alte concerte speciale.

Cristian Măcelaru a debutat la Carnegie Hall în februarie 2015 într-un program alături de Orchestra Națională Simfonică Daneză și Anne-Sophie Mutter. Un dirijor pasionat de operă, în iunie 2015 a dirijat Opera de la Cincinnati în spectacole foarte apreciate ale operei Il Trovatore. În 2010, a debutat în operă la Houston Grand Opera cu spectacolul Madama Butterfly și a dirijat premiera în SUA a spectacolului Turning Point de Colin Matthews cu Orchestra Centrului Muzical Tanglewood ca parte a Festivalului de Muzică Contemporană Tanglewood. În 2019, se întoarce la Houston Grand Opera cu o producție de Kasper Holten a operei Don Giovanni.

În Europa, Măcelaru a fost foarte solicitat ca dirijor invitat cu multe orchestre și festivaluri cunoscute, printre care și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Regală Concertgebouw, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Filarmonică din Rotterdam, Orchestra Filarmonică Radio France, Orchestra Hallé, Orchestra de Cameră Scoțiană și Orchestra Simfonică Națională Daneză.

Sezonul 2020/21 marchează al doilea an al lui Măcelaru în calitate de Dirijor Principal al Orchestrei Simfonice de Radio a Germaniei de Vest. El continuă să-și consolideze prezența europeană cu apariții, inclusiv cu Orchestra Regală Concertgebouw, Filarmonica din Dresden, Orchestra Simfonică din Bamberg, Orchestra Simfonică Radio a Finlandei, Orchestra Filarmonică Radio A Olandei, Filarmonica din Monte Carlo și Orchestra Națională Belgiană. În America de Nord, se întoarce la orchestrele simfonice din San Francisco, Atlanta, Baltimore, Seattle și St. Louis.

În cadrul sărbătorilor Anului Beethoven din 2020, Cristian Măcelaru a dirijat Orchestra Filarmonică Nouă a Japoniei într-un program complet Beethoven la Suntory Hall din Tokyo alături de violonista Anne-Sophie Mutter, violoncelistul Daniel Müller-Schott și pianistul Lambert Orkis.

Cristian Măcelaru s-a născut în Timișoara, România și provine dintr-o familie muzicală. Fiind cel mai mic dintre cei zece copii, a primit lecții de instrument la o vârstă fragedă – la fel ca toți frații săi – în cazul său la vioară. Studiile sale l-au dus din România la Academia de Arte Interlochen din Michigan, Universitatea Miami din Florida și Universitatea Rice din Houston, unde a studiat dirijatul cu Larry Rachleff. Apoi și-a aprofundat cunoștințele la Centrul Muzical Tanglewood și Festivalul de Muzică Aspen în sesiuni de masterclass cu David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen și Stefan Asbury.

Măcelaru a fost cel mai tânăr interpret ce a servit ca vioara întâi din istoria Orchestrei Simfonice din Miami și a debutat la Carnegie Hall cu acea orchestră la vârsta de 19 ani. De asemenea, a cântat în prima secțiune de vioară a Orchestrei Simfonice din Houston timp de două sezoane.

El locuiește în Bonn cu soția sa Cheryl și copiii Beniamin și Maria.