DANIEL MÜLLER-SCHOTT

Daniel Müller-Schott este unul dintre cei mai căutați violonceliști din lume și poate fi auzit pe toate marile scene de concert internaționale. De mulți ani, el încântă publicul ca ambasador al muzicii clasice în secolul XXI. New York Times a scris despre „expresivitatea sa intensă” și îl descrie ca „un muzician  neînfricat, cu tehnică impecabilă”.

Daniel Müller-Schott este invitat să cânte cu orchestre internaționale de top; în SUA cu orchestrele din New York, Boston, Cleveland, Chicago, Philadelphia, San Francisco și Los Angeles; în Europa cu Filarmonica din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Operei Bavareze de Stat din München și Orchestra Filarmonică din München, Orchestrele Radio din Berlin, München, Frankfurt, Stuttgart, Leipzig și Hamburg, Copenhaga și Paris, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestra Simfonică și cea Filarmonică din Londra, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Filarmonică a Olandei, Orchestra Națională a Spaniei, precum și în Australia cu Orchestrele Simfonice din Sydney și Melbourne și în Asia cu Orchestra Simfonică NHK din Tokyo, Orchestra Națională din Taiwan (NSO) și Orchestra Filarmonică din Seul.

 Daniel Müller-Schott a apărut în concerte la nivel mondial cu dirijori de renume precum Marc Albrecht, Vladimir Ashkenazy, Cristian Măcelaru, Thomas Dausgaard, Christoph Eschenbach, Iván Fischer, Alan Gilbert, Gustavo Gimeno, Manfred Honeck, Neeme Järvi, Karina Canellakis, Susanna Mälkki, Andris Nelsons, Gianandrea Noseda, Andrés Orozco-Estrada, Kirill Petrenko, Michael Sanderling și Krzysztof Urbański. Mulți ani de colaborare muzicală l-au legat de Kurt Masur, Lorin Maazel, Yakov Kreizberg și Sir André Previn.

Pe lângă interpretările celor mai cunoscute concerte pentru violoncel, Daniel Müller-Schott are un interes special pentru descoperirea de opere mai puțin cunoscute și extinderea repertoriului pentru violoncel, de exemplu prin  propriile transcrieri și prin cooperarea cu compozitori contemporani.

Sir André Previn și Peter Ruzicka i-au dedicat concerte pentru violoncel, care au fost cântate în premieră sub îndrumarea compozitorilor cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig și Orchestra Filarmonică de Cameră din Berlin. În primăvara anului 2019, Daniel Müller-Schott a interpretat împreună cu Anne-Sophie Mutter și Lambert Orkis prima reprezentație a piesei „Ghost Trio” de Sebastian Currier în Carnegie Hall din New York. Atât Sebastian Currier, născut în SUA, cât și Olli Mustonen, au compus o sonată pentru violoncel pentru Daniel Müller-Schott.

În sezonul 2020/21, următoarele momente importante sunt în programul concertelor lui Daniel Müller-Schott: turneul european cu Anne-Sophie Mutter, Daniil Trifonov și Orchestra Gewandhaus din Leipzig / Andris Nelsons; concertul jubiliar al Orchestrei NDR Elbphilharmonie din Hamburg / Alan Gilbert împreună cu Julia Fischer – exact același program ca acum 75 de ani – debutează cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze / Andrew Manze și cu Orchestra Elveției Romande / Vasily Petrenko. Violoncelistul va interpreta pentru prima dată Concertul „Tout un monde Iointain…” de Dutilleux cu Orchestra Simfonică din Lahti, Finlanda / Dima Slobodeniouk. Sunt planificate alte concerte cu Pomeriggi Musicali / James Feddeck, cu Orchestra Națională a Radioului Danez / Fabio Luisi și cu Orchestra Asturias / Dalia Stasevska. În Asia sunt programate două turnee: Recitaluri solo și duo-uri cu Julia Fischer în decembrie, precum și în primăvara anului 2021 cu Orchestra Filarmonică din Gyeonggi / Massimo Zanetti și un turneu cu Orchestra Filarmonică Regală / Vasily Petrenko în Coreea și China. Din cauza pandemiei de coronavirus, sărbătorile pentru jubileul lui Beethoven vor continua și în sezonul 2020/21 cu un turneu extins de muzică de cameră în Europa cu „Anne-Sophie Mutter and Friends”. Pe lângă lucrările lui Beethoven, noul cvartet de coarde de Jörg Widmann, care a avut premiera în februarie 2020 la Tokyo, poate fi auzit pentru prima dată pe celebrele scene europene. La festivalurile Settimane Musicali Ascona, Schubertiade, Internationales Musikfest Kreuth, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern și Festivalul de Muzică Schleswig-Holstein, violoncelistul va participa ca solist, precum și în ansambluri de muzică de cameră.

Festivalurile internaționale de muzică îl au ca invitat în mod regulat pe Daniel Müller-Schott, inclusiv London Proms, Schubertiade, Schleswig-Holstein, Rheingau, Schwetzingen, Festivalul Primăverii de la Heidelberg și Mecklenburg-Vorpommern, unde violoncelistul a apărut prima dată ca Director Artistic în 2019; iar în SUA, festivalurile de la Tanglewood, Ravinia, Bravo! Vail și Hollywood Bowl din Los Angeles.

În concertele sale de muzică de cameră, Daniel Müller-Schott colaborează, printre altele, cu Nicholas Angelich, Kit Armstrong, Renaud Capuçon, Xavier de Maistre, Julia Fischer, Daniel Hope, Igor Levit, Sabine Meyer, Nils Mönkemeyer, Anne-Sophie Mutter, Francesco Piemontesi, Lauma și Baiba Skride, Emmanuel Tjeknavorian, Simon Trpčeski cu Cvartetul Ebene.

Daniel Müller-Schott este implicat de mulți ani în proiectul „Rhapsody in School”. Ține în mod regulat sesiuni de masterclass și ajută la sprijinirea tinerilor muzicieni din Europa, SUA, Asia și Australia.

Încă din copilărie, Daniel Müller-Schott a simțit o mare dragoste pentru muzica lui Johann Sebastian Bach. Pentru primul său disc pe CD, a ales lucrarea Șase Suite pentru violoncel solo cu ocazia anul jubiliar al lui Bach în 2000.

Daniel Müller-Schott a construit deja o discografie considerabilă într-o carieră de douăzeci și cinci de ani sub egida caselor de discuri ORFEO, Deutsche Grammophon, Hyperion, Pentatone și Warner și include, printre altele, lucrări de Bach, Beethoven, Brahms, Mozart, Haydn, Schumann, Mendelssohn, Prokofiev, Schubert, Khachaturian, Shostakovich, Strauss, Elgar, Walton, Britten Dvořák și Ceaikovski.

Înregistrările sale au fost primite cu entuziasm atât de public, cât și de presă și au primit, de asemenea, numeroase premii, inclusiv Gramophone Editor’s Choice, Strad Selection și „CD-ul lunii” din partea revistei BBC Music. A fost distins cu Premiul Trimestrial al criticilor germani pentru înregistrările sale ale concertelor pentru violoncel de Elgar și Walton cu Filarmonica din Oslo și André Previn și pentru CD-ul său cu concertele pentru violoncel de Shostakovich, înregistrate cu Orchestra Radio Bavareză și Yakov Kreizberg. În Franța, înregistrarea „Solo Suites” de Benjamin Britten a fost premiată cu Diapason d’or și cea cu „Dvořák The Cello Works” a fost premiată cu „Choc de Classica”. Pentru „Duo Sessions”, Daniel Müller-Schott și Julia Fischer au primit Premiul Internațional al Muzicii Clasice (ICMA) 2017. Pentru anul Beethoven 2020, Daniel Müller-Schott a lansat muzică de cameră ca parte al unui program extins Beethoven Jubilee Box – ultimele idei muzicale ale lui Ludwig van Beethoven – sub egida Deutsche Grammophon. Cea mai recentă înregistrare pe CD a lucrărilor de Brahms tocmai a fost lansată sub egida ORFEO, împreună cu partenerul său de lungă durată în muzica de cameră și prieten muzical Francesco Piemontesi.

Daniel Müller-Schott poate fi văzut și auzit în mod regulat la radiodifuziunile naționale și internaționale și la canalele TV ARD, ZDF, ARTE și 3Sat ca solist în înregistrări de concert și ca invitat la interviuri. În vara anului 2020 violoncelistul a fost invitat în cadrul a două episoade la HOPE @ HOME – ON TOUR: la Elmauer Alp, care a devenit o sală de concerte în aer liber, și în Schloss Elmau cu Thomas Hampson, Julia Okruashvili și Daniel Hope.

Daniel Müller-Schott a studiat sub îndrumarea lui Walter Nothas, Heinrich Schiff și Steven Isserlis. A fost susținut personal de Anne-Sophie Mutter și a primit, printre altele, Premiul Aida Stucki, precum și un an de școlarizare privată sub îndrumarea lui Mstislaw Rostropovich. La vârsta de cincisprezece ani, Daniel Müller-Schott a câștigat Premiul I la Concursul Internațional Ceaikovski pentru Tineri Muzicieni în 1992, la Moscova.

Pentru sărbătoarea istorică a Zilei Unității Germane din 2018 și în Memoriam profesorului său decedat Mstislav Rostropovich, Daniel Müller-Schott a cântat în fața a aproximativ 500.000 de ascultători la Poarta Brandenburg din Berlin muzică de Johann Sebastian Bach.

Pe lângă muzică, Daniel Müller-Schott are o afinitate considerabilă pentru artele plastice, în special pentru picturile franceze din secolul al XIX-lea. În timpul călătoriilor sale, el vizitează întotdeauna marile muzee pentru a vedea operele maeștrilor în original. Violoncelistul participă în mod regulat la proiecte de artă, ca de exemplu proiectul „Street Art” din München, Berlin (ARTE), Melbourne 2016 și în calitate de Director Artistic al Festivalului de Primăvară al Muzicii Clasice din Rugen 2010.

Daniel Müller-Schott cântă pe violoncelul „Ex Shapiro” de Matteo Goffriller, realizat la Veneția în 1727.