Daria Ioana Tudor 

ROMÂNIA

Daria Tudor s-a născut pe 25 iulie 1997, la Ploieşti, în România. La vârsta de 4 ani a început să ia lecții de pian în orașul natal cu prof. Anca Florentina Borcea. Din 2004 până în 2014 a studiat cu profesorii Şerban-Dimitrie Soreanu de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi Adriana Bocăneanu de la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti Bucureşti.

În octombrie 2015 a început să studieze la Universitatea de Arte din Berlin, la clasa profesorului Pascal Devoyon, iar din octombrie 2018 studiază cu profesorul Björn Lehmann. De la începutul studiilor la Berlin, Daria a participat la festivaluri precum: Kissinger Sommer, Mozartfest Würzburg, Encuentro de Musica y Academia de Santander, Alpenarte Schwarzenberg, Crescendo Festival Berlin.

În iunie 2019, a primit premiul Enlight la Festivalul Art of the Piano (Cincinnati, SUA) pentru Cel mai bun tânăr artist al anului, iar în aprilie 2020 a debutat la postul de radio Deutschlandfunk Kultur. De atunci, mai multe dintre înregistrările sale solo și camerale au fost difuzate de DLF. Din 2021 Daria colaborează cu Societatea Română de Radiodifuziune, iar în 2022 va lansa două discuri la Editura Casa Radio, alături de violonista Ioana-Cristina Goicea și de violoncelistul Andrei Ioniță, ce vor include lucrări de Beethoven și Șostakovici.

În 2021, Daria a început să colaboreze cu Academia Karajan a Filarmonicii din Berlin în postura de clavecinistă și a susținut deja concerte în cadrul programelor Filarmonicii Welcome Back Week și Patricia Kopatchinskaja – Artist în rezidență. Au inspirat-o personalități precum: Maria João Pires la Capela de Muzică Regina Elisabeta, în Belgia; Axel Bauni, Eric Schneider, Frank-Immo Zichner, Artemis Quartett, Fauré Quartett (Universitatea de Arte din Berlin) și a participat la cursuri de măiestrie susținute de Boris Petrushansky, Leon Fleisher, Elisabeth Leonskaja, Grigory Gruzman, Vladimir Feltsman, Andrei Gavrilov, Håkon Austbø. În formule camerale a colaborat cu Zakhar Bron, Mihaela Martin, Patricia Kopatschinskaja, Andrei Ioniță, Hansjörg Schellenberger, Valentin Răduțiu, Andrej Žust, Marko Zupan, Tomaž Močilnik, Stephan Braun, Haruma Sato și Florian Mitrea.

PROGRAM:

Etapă online
Bach Preludiul și fuga în re major, Clavecinul bine temperat – Caietul I
Beethoven Sonata nr. 26 în mi bemol major op. 81a, Les adieux
Liszt Studiul nr. 6 după Paganini
Debussy Studiul nr. 7, pour les degrés chromatiques
Schubert Sonata în la minor D. 784

Semifinală
Enescu Suita nr. 2 în re major op. 10
Beethoven Sonata nr. 23 în fa minor op. 57, Appassionata
Bach/Busoni Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ

Finală
Ceaikovski Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23