David Grimal

David Grimal este un muzician cu o recunoaștere internațională datorată originalității specifice carierei sale. Într-un efort continuu de reflecție asupra rolului artei în societate, reușește să juxtapună perspective diferite pentru a compune muzică prin reinventarea percepției colective.

Ca solist notoriu, a fost invitat să interpreteze sub bagheta unor dirijori de talie mondială (Eschenbach, Krivine, Pletnev, Frühbeck de Burgos, Eötvös, Nelsons, Saraste, Orozco-Estrada, Skrowaczewski, van Sweden ș.a.m.d.), cu performanțe greut de atins alături de Orchestra din Paris, de Orchestra Filarmonică Radio France, de Orchestra de Cameră a Europei, de Berliner Symphoniker, de Orchestra Națională a Rusiei, de Filarmonica New Japan, de Orchestra de Cameră Engleză sau de Mozarteum Orchester din Salzburg.

Este un invitat regulat în cele mai cunoscute săli de concert: Sala Suntory din Tokyo, Philharmonie din Paris, Musikverein din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Konzerthaus din Berlin, Sala Wigmore din Londra, Tonhalle din Zurich, Centrul Lincoln din New York.

De asemenea, o serie impresionantă de compozitori i-au dedicat lucrări importante. Printre autori amintim: Marc-André Dalbavie, Brice Pauset, Thierry Escaich, Lisa Lim, Jean-François Zygel, Alexandre Gasparov, Victor Kissine, Fumiori Tanada, Ivan Fedele, Philippe Hersant, Anders Hillborg, Oscar Bianchi, Guillaume Connesson, Frédéric Verrières, Richard Debugnon.

David Grimal este creatorul și directorul artistic al Les Dissonances, singura orchestră simfonică din lume care interpretează regulat repertoriul standard fără dirijor.

De-a lungul ultimilor 10 ani, Les Dissonances și-a câștigat renumele în cele mai importante săli de concert din Europa, cu un model unic. În stagiunile recente, Les Dissonances a triumfat în orașe europene cu Le mer a lui Debussy, cu Daphnis et Chloé a lui Ravel, cu Concert pentru Orchestră a lui Bartók și cu Rite of Spring a lui Stravinsky, pentru a preciza doar o mică parte din lucrările emblematice.

Ca director artistic, a făurit conceptul de „Let’s play together”, bazat pe experiența sa cu Les Dissonances. Este invitat de multe orchestre pentru a colabora și a interpreta concertele de vioară, în special, iar printre aparițiile notabile se numără: Budapesti Vonosok, Orchestra de Cameră Anima, Sinfonietta Cracovia, Orchestra de Cameră din Moscova, Orchestra Simfonică din Galicia, Orchestra Simfonică din Murcia, Orchestra Clasică din Espinho-Postugal, Orchestra Națională din Lorraine, Orchestra Națională din Metz, Orchestra Simfonică din Taipei și Simfonica din Medellin.

Un cercetător neobosit, David Grimal interesat de reanalizarea repertoriului muzicii antice și, în particular, explorează practicile interpretative documentate istoric cu muzicieni de talia lui Andreas Staier, Brice Pauset , Mathieu Dupouy și Maude Gratton. Pentru că este intrinsec naturii sale să împărtășească tot ce este capabil, a creat L’Autre Saison, o stagiune de concerte pentru oamenii străzii din Paris.

Este un pedagog cu multe oferte și, actualmente, predă la Hochschule für Musik in Saarbrücken.

David Grimal a fost numit Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres de Ministrul Francez al Culturii, în 2008.