Dmitry Sitkovetsky

Președintele Juriului Vioară

O personalitate renascentistă și o forță creatoare magnetică, Dmitry Sitkovetsky este recunoscut în întreaga lume datorită impactului semnificativ pe care l-a avut asupra fiecărui aspect al domeniului muzical. Un artist prolific, cu o carieră care se întinde pe mai bine de patru decenii, este recunoscut și apreciat la nivel mondial ca violonist, dirijor, compozitor, aranjor și profesor, bucurându-se de un statut respectabil în societatea muzicală, ca personalitate uriașă și ca pedagog eminent.

În calitate de violonist și/sau dirijor invitat, stagiunea 2019/2020 și cele precedente l-au regăsit pe Sitkovetsky pe afișele concertelor din toată Europa, America de Nord, America de Sud și Asia. Între momentele de vârf ale carierei sale se numără concerte susținute alături de orchestre precum Japan Century Symphony, Orchestra Simfonică din Lucerna, Orchestra della Toscana, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Orchestra Simfonică de Stat Evgeny Svetlanov din Rusia, Orchestra Simfonică din Sapporo și Orchestra Filarmonică din Slovenia. 2019 a fost, totodată, anul lansării unui nou CD la casa de discuri Melodia, înregistrat în recital alături de Lukas Geniušas – câștigător al concursului Ceaikovski – cu un program conceput drept omagiu adus legendarului duo Fritz Kreisler – Serghei Rahmaninov.

Cariera importantă de violonist este documentată într-o discografie amplă cu peste patruzeci de înregistrări, reflectând varietatea și întinderea impresionantă a repertoriului său. Colaboratorii alături de care a înregistrat până în prezent includ ansambluri precum Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia și Orchestra Regală Concertgebouw și dirijori legendari precum Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sir Neville Marriner și Yehudi Menuhin. În postura de solist, a concertat cu cele mai importante orchestre din lume – Filarmonica din Berlin, Orchestrele din Chicago, Cleveland, Los Angeles, Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Filarmonicii din New York, NHK Symphony și Philadelphia, între altele.

Sitkovetsky se bucură, de asemenea, de o carieră înfloritoare ca dirijor, după ce a lucrat cu orchestre precum Academy of St Martin in the Fields, Orchestra Simfonică din Dallas, Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre de chambre de Paris, Orchestrele Simfonice din San Francisco și Shanghai, Tokyo Metropolitan Orchestra. În 1990 a fondat New European Strings Chamber Orchestra (NES), în care i-a adus împreună pe cei mai apreciați interpreți ai partidelor de coarde din ansamblurile europene de top, provenind deopotrivă din școala rusă și din cea occidentală (fapt care reflectă propria poveste de viață a lui Sitkovetsky). Din 2003, muzicianul a ocupat funcția de director muzical al Orchestrei Simfonice din Greensboro, North Carolina, unde a invitat soliști precum Emmanuel Ax, Yefim Bronfman, Garrick Ohlsson și Pinchas Zukerman. Roluri anterioare în conducerea unor instituții au inclus poziții la Orchestra Simfonică din Castilia și León (artist în rezidență, 2006-2009), Orchestra Simfonică de Stat Evgeny Svetlanov din Rusia (dirijor principal invitat, 2002-2005) și Orchestra din Ulster (dirijor principal și consilier artistic, 1996-2001).

Grație abilității sale de neegalat de a transforma orice proiect într-un eveniment artistic de top, Sitkovetsky a fost invitat să creeze, să dezvolte și să conducă o serie de festivaluri, inclusiv Festivalul din Korsholm, Finlanda (1983-1993 și 2002), Festivalul Internațional de Muzică din Seattle (1992-1997), Silk Route of Music, Azerbaidjan (1999) și Festival del Sole, Toscana (2003-2006). În stagiunea 2018/2019, Sitkovetsky a fost numit artist în rezidență al Festivalului Transsiberian condus de Vadim Repin, alături de alte prezențe în Festivalurile Internaționale de Muzică Enescu, Ljubljana și Verbier.

Dmitry Sitkovetsky este foarte adesea solicitat ca membru în juriile concursurilor, expert muzical și pedagog. Recent a făcut parte din juriu la Concursul Internațional de Vioară din Indianapolis (2018), Concursul Internațional de Muzică din Montréal (2019), cea de-a XVI-a ediție a Concursului Internațional Ceaikovski (2019), iar în 2020 urmează să conducă juriul secțiunii vioară din cadrul Concursului Internațional George Enescu. Stagiunea 2019/2020 a început cu primul dintr-o serie de cursuri pe care le va susține la Conservatorul Regal din Birmingham. Alte proiecte importante includ discursul TEDx The Power of Curiosity, lansarea primei sale cărți (Dmitry Sitkovetsky: Dialogues) și o serie de interviuri pe Medici.tv (It Ain’t Necessarily So).

Numele lui Dmitry Sitkovetsky a devenit sinonim cu arta transcripțiilor. Versiunile sale emblematice – orchestrală și pentru trio de coarde – ale Variațiunilor Goldberg de Bach și-au clădit o viață proprie, bucurându-se de reprezentații și înregistrări apreciate, realizate de cei mai importanți interpreți ai zilelor noastre. După acest succes fără precedent, Sitkovetsky a continuat să facă aranjamente pentru peste cincizeci de lucrări din repertoriului unor compozitori precum Bartók, Beethoven, Brahms, Haydn, Schnittke și Șostakovici. În 2015, a prezentat publicului aranjamentul Sărutului zânei de Stravinski, comandat de Orpheus Chamber Orchestra și interpretat în premieră de Augustin Hadelich la Carnegie Hall. Stagiunea 2017/2018 a adus premiera de succes a unei noi lucrări multi-genre/multimedia, Devil, Soldier & Violin (inspirată din Povestea unui soldat de Stravinski), prezentată în concerte sold-out în întreaga Rusie. În vara anului 2018 a avut loc premiera mondială a Fanteziei Navarra de Sarasate, în aranjamentul lui Sitkovetsky, comandat de Festivalul de la Verbier. Această reprezentație – care a marcat cea de-a 25-a aniversare a Festivalului – a fost difuzată în direct la nivel mondial pe Medici.tv, în interpretarea mai multor staruri ale muzicii clasice, printre care Lisa Batiashvili, Leonidas Kavakos, Mischa Maisky, Vadim Repin, Maxim Vengerov, Tabea Zimmermann și Pinchas Zukerman, bineînțeles alături de însuși Dmitry Sitkovetsky.