Emanuel Pusztai

Născut la Arad, la 19 octombrie 1991, Emanuel Pusztai studiază pianul din prima clasă, cu profesoara Ligia Chereş, fiind elev al Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” Arad. Competiţiile de specialitate, olimpiadele, concursuri, îi aduc premii încă din clasa a III- a, realizând buchetul aprecierilor consemnat pe diplome cu înscrisul premiilor cât și aprecierea publicului în diferitele recitaluri și concerte pe care le-a susținut, recompense extrem de necesare în ascensiunea oricărui tânăr artist. Concursurile internaţionale de Pian Sofia Cosma, Arad, şi Alma Cornea Ionescu, Timişoara, îi îmbogăţesc succesele cu două premii şi îi permit apropierea de mentorul său, pianistul clujean Daniel Goiţi.

Recitalurilor susţinute ca pianist, Emanuel le poate alătura interesul pentru formaţiile KLEZMER cât și artei Cantoriale. Ecoul acestei seriozităţi şi evident valoarea formaţiei a dus la oportunitatea oferită de Comunitatea Evreiescă, care cuprinzând-o într-un program cultural, le oferă posibilitatea de a concerta atât în ţara cât şi în străinătate.

Rodul muncii şi aprecierile la olimpiadele naționale, în competiţiile internaţionale şi a recitalurilor atât vocale cât şi cele pianistice îl conduc spre colaborarea în prima fază vocal, la vârsta de 12 ani, alături de Filarmonica de Stat Arad, interpretând partea de solo a lucrării Chichester Psalms de Leonard Bernstein, avându-l ca dirijor pe Robert Max (Royal Academy of Music – Anglia) în Mai, 2003.

Deprinde arta acompaniamentului şi deopotrivă orizonturile spre lumea concertistică se deschid încă din timpul liceului, având ca şi îndrumător pe profesoara Carmen Crăciun. Ulterior în parteneriat cu orchestra liceului, interpretează Concertul pentru Pian şi Orchestră în Re Maj de Hayd (2007), iar în Ianuarie 2010 împreună cu Orchestra Filarmonicii Arad, Concertul pentru Pian şi Orchestră No.2 de Mendelssohn.

Foloseşte totodată oportunitatea de a lucra cu pianistul englez James Kirby, prezent în Arad ca invitat al Filarmonicii, în anii 2008 şi 2009, şi ulterior desluşeşte arta pianistică fiind student al Academia de muzică Gh. Dima, Cluj- Napoca la clasa maestrului Prof.univ.dr. Daniel Goiţi. Printre formatorii săi se numără profesori precum Prof. univ. dr. Ninuca Pop-Oșanu, Horea Haplea, Georgeta Anghel. Deprinde artele muzicii de cameră fiind la clasa Prof.univ.dr. Veronica-Marta Negreanu cât și cu pianiștii de renume international Sivan Silver, și Gil Garburg cu care a studiat muzică de cameră ca masterant la Die Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, Austria.

Interesul pentru repertoriul pianistic solistic deopotrivă, cât şi dorinţa de a explora frumuseţea muzicii de cameră, Emanuel face parte dintr-o formaţie de 2 piane sub atenta îndrumare a dnei. Conf.univ.dr. Vera Negreanu. Reuşita acestei colaborări, cât şi munca depusă, aduc premii încă din anul întâi la competiţiile de specialitate. Consemnarea persistenţei aduce formaţiei Marele premiu – (din cadrul concursului “Duo Pianistic” înființat sub egida AMGD – Cluj) – un concert în calitate de solişti (pentru 2 piane şi orchestră), cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, în stagiunea 2013-2014. Ecoul acestei reuşite se va fructifică mai apoi în aceeaşi stagiune 2013-2014 în cadrul Filarmonici de Stat “Transilvania” Cluj Napoca, interpretând Concertul de Poulenc pentru 2 piane şi orchestră.

Seriozitatea şi perseverenţa studiului îi va oferi şansa de a fi admis în Austria, în Graz la Universität für Musik und darstellende Kunst Graz – “University of Music and Performing Arts – Graz”).

În prezent susține recitaluri atât de pian solo, muzică de cameră cât și vocale fiind deasemenea Cantorul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Repertoriul său concertistic cuprind concerte precum: S. Bach: Concertul pentru pian și orchestră Nr. 1 in re minor, BWV 1052; L.v. Beethoven: Concertul pentru pian și orchestră Nr. 2 în Si b Major, op. 19, Concertul pentru pian și orchestră Nr. 3 în do minor, op.37; F. B. Mendelssohn: Concertul pentru pian și orchestră Nr. 1 în sol minor, op.25; C. Saint Saens: Concertul pentru pian și orchestră Nr. 2 în sol minor, op. 22; Rimsky-Korsakov: Concertul pentru pian și orchestră Nr.1 în do# minor, op.30; Francis Poulenc: Concert pentru două piane și orchestră FP 61; S. Rachmaninov: Concertul pentru pian și orchestră Nr. 2 in do minor, op. 18.