Filarmonica Mării Baltice

Filarmonica Mării Baltice duce experiența concertului cu orchestră într-o altă dimensiune. Fiecare reprezentație este un voiaj al descoperirilor muzicale, deoarece muzicienii interpretează întregul program din memorie, creând o călătorie artistică aparte. Fiecare concert este un spectacol unic de sunet, lumină, artă vizuală și tehnologie, iar sub bagheta electrizantă a Directorului Muzical și Dirijor Fondator Kristjan Järvi, fiecare reprezentație are o energie specială care este absolut contagioasă. Dar chiar mai mult decât atât, ca o comunitate de muzicieni din zece țări nordice, Filarmonica Mării Baltice transcende granițele și devine o mișcare de a aduce oamenii împreună. Cuprinzând tot ceea ce este inovator și progresiv din regiunea nordică, acest ansamblu vizionar duce modelul orchestral tradițional mai departe decât a fost vreodată. ”Este o creatură vie, cu energie nelimitată și entuziasm pentru tot ceea ce este nou – o aventură în sine”, spune Kristjan Järvi.

Reunind muzicieni din Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia și Suedia, Filarmonica Mării Baltice și-a început existența în 2008 și a câștigat imediat aprecieri pentru reprezentațiile sale și pentru mesajul său puternic de unitate într-o regiune divizată istoric. Orchestra cântă la festivaluri renumite și în cele mai prestigioase săli de concerte din Europa și nu numai, inclusiv Mariinsky din Sankt Petersburg, Filarmonica din Berlin, Elbphilharmonie din Hamburg și Opera din Dubai. Cei mai buni artiști din lume, de la vedete clasice, cum ar fi Julia Fischer, Jonas Kaufmann, Kurt Masur și Gidon Kremer, până la formații pop precum Bastille, au cântat cu această orchestră. În 2015, realizările Filarmonicii Mării Baltice au fost onorate cu prestigiosul Premiu European de Cultură de către Fundația Europeană pentru Cultură „Pro Europe”. Pe măsură ce reputația internațională a orchestrei a crescut, au crescut și ambițiile sale educaționale, și astfel au fost extinse oportunitățile de formare și dezvoltare profesională pentru muzicienii săi.

Orchestra este cunoscută pentru programele sale inovatoare care aruncă convențiile muzicale clasice pe fereastră și permit publicului și muzicienilor să experimenteze noi dimensiuni muzicale. Revoluționara „Waterworks” (2017/18), în colaborare cu Sunbeam Productions, a contopit muzica, lumina, designul de sunet, arta vizuală și moda într-un mod spectaculos. „Baltic Folk” (2017) a conținut prima interpretare memorată vreodată a piesei The Firebird a lui Stravinsky, care a devenit între timp o piesă de marcă pentru orchestră. ‘Nordic Pulse’ (2018-20) este o sărbătoare inovatoare a Nordului, cu muzică creată de compozitori din toate cele zece țări ale zonei Mării Baltice, interpretată complet din memorie. „Midnight Sun” (2019) a introdus un nou model de interpretare a întregului program nu doar din memorie, ci și fără pauze, creând astfel un flux continuu de muzică ca o singură piesă muzicală. „Divine Geometry” (2019), de asemenea interpretată în întregime din memorie, a inclus premiera germană a piesei Muzică pentru Ansamblu și Orchestră de Steve Reich, o lucrare comandată în parteneriat de către Filarmonica Mării Baltice.

Discografia în continuă evoluție a orchestrei cu Kristjan Järvi include trei înregistrări reputate, realizate pentru Sony Classical. Prima dintre acestea, The Ring: An Orchestral Adventure, un aranjament pentru orchestră al Ring Cycle de Wagner, a fost lansată în 2016. O înregistrare cu orchestra și violonistul elvețian David Nebel interpretând Concertul pentru vioară de la Stravinsky a fost lansată în 2020 și a fost nominalizată la ediția din 2021 a Premiilor ICMA pentru muzică clasică, la categoria concerte. Tot în 2020, Sony Classical a lansat Frumoasa din Pădurea Adormită, cu Järvi dirijând orchestra în interpretarea sa inovatoare a baletului lui Ceaikovski ca o simfonie dramatică. Filarmonica Mării Baltice și David Nebel au înregistrat, de asemenea, piesa înălțătoare Aurora, compusă de Järvi pentru albumul Nordic Escapes din 2020 al dirijorului-compozitor, lansat de Modern Recordings de la BMG.

Pe măsură ce pandemia COVID-19 a determinat anularea spectacolelor live în 2020, Filarmonica Mării Baltice a răspuns cu proiecte digitale inovatoare care au legat muzicieni și fani ai muzicii din Europa și din întreaga lume. „Musical Chain”, lansat în iulie 2020, a luat conceptul de orchestră virtuală și l-a dus într-o direcție complet nouă, aducând la un loc muzicieni din orchestră împreună cu alți artiști și colaboratori creativi. Proiectul a lansat până acum patru videoclipuri muzicale remixate uimitor de originale: „Midnight Mood”, bazat pe „Morning Mood” al lui Peer Gynt de Grieg; ‘Amurgul lui Beethoven’, inspirat de Simfonia Nr. 5 a lui Beethoven; „Lebede urcând”, inspirat de „Cântec de laudă” al lui Sibelius din Suita Swanwhite; și „Crăciunul cu nuci”, un spectacol de Crăciun distractic, inspirat de Spărgătorul de nuci al lui Ceaikovski. Pentru fiecare videoclip, muzicienii Filarmonicii Mării Baltice au înregistrat piese audio acasă și s-au filmat în peisaje atmosferice. Apoi, Kristjan Järvi a mixat sunetele, iar o echipă profesionistă de producție video a editat videoclipurile finale, care au fost lansate pe canalele de social media ale orchestrei.

În 2021, „Musical Chain” va continua cu alte colaborări și artiști invitați speciali. Filarmonica Mării Baltice și Kristjan Järvi apar într-un nou documentar disponibil pe Amazon Prime Video, ReOrchestrated, despre evoluția colaborărilor orchestrale cu trupa pop britanică Bastille. Filmul lansat în februarie include înregistrări de la concertul caritabil de mare succes din ianuarie 2020 al Filarmonicii Mării Baltice cu Bastille la Elbphilharmonie Hamburg. În ianuarie, Amazon Music a lansat o nouă piesă, „Warmth ReOrchestrated”, înregistrată live la spectacolul Elbphilharmonie. Filarmonica Mării Baltice și Kristjan Järvi speră să revină live pe scenă în august 2021, orchestra urmând să debuteze în România la Festivalul Internațional George Enescu de la București. Pentru această ocazie orchestra va colabora cu pianista Maria João Pires și violonista Viktoria Mullova în două programe contrastante, unul cu muzică de Mozart și Enescu, iar celălalt cu lucrări de Arvo Pärt și Ceaikovski. De asemenea, în calendarul orchestrei pe 2021 mai este un turneu în Italia, Slovenia, Germania și Polonia cu un nou program, „Nordic Swans”, cu muzică de Arvo Pärt, Ceaikovski și Sibelius. Turneul va include concerte la Merano Music Festival, Ljubljana Festival, Usedom Music Festival și Szczecin Philharmonie.