Gabriela Montero

Interpretările vizionare ale Gabrielei Montero și darurile compoziționale unice i-au adus aprecierea criticilor și o mulțime de spectatori care o urmăresc devotat pe scena mondială. Anthony Tommasini a remarcat în The New York Times că „felul de a cânta a lui Montero are de toate: brio ritmic perfect, nuanțe subtile, putere de oțel… lirism plin de suflet… expresivitate nesentimentală”.

Laureată a prestigiosului premiu muzical Heidelberger Frühling din 2018, cele mai recente și viitoare momente importante ale lui Montero includ debuturile cu Orchestra Simfonică New World (Michael Tilson Thomas), Orchestra Simfonică Yomiuri Nippon în Tokyo (Aziz Shokhakimov), Orchestra din Valencia (Pablo Heras-Casado) și Orchestra Simfonică din Bournemouth (Carlos Miguel Prieto), acesta din urmă conferindu-i titlul de Artist-în-Rezidență pentru sezonul 2019-2020. De asemenea, Montero a interpretat recent propriul său concert „Latin” cu Orchestra Americii la Elbphilharmonie în Hamburg și la Festivalul din Edinburgh, precum și la Carnegie Hall și New World Center cu NYO2. Puncte de atracție suplimentare includ un turneu european planificat cu Orchestra din Birmingham și Mirga Gražinytė-Tyla; un al doilea turneu cu avangarda Scottish Ensemble, de data aceasta cu cea mai recentă compoziție de Montero Babel ca element central al programului; revenirea ei mult așteptată la Varșovia pentru Festivalul Chopin in Europe, marcând 23 de ani de la câștigarea premiului la Concursul Internațional de Pian Chopin; și invitații de a reveni să lucreze cu Marin Alsop și Orchestra Simfonică din Baltimore, Jaime Martin și Orchestra Cadaqués pentru concerte la Madrid și Barcelona, ​​și Alexander Shelley și Orchestra Centrului Național de Arte din Canada.

Celebrată pentru muzicalitatea sa excepțională și abilitatea de a improviza, Montero a cântat cu multe dintre cele mai importante orchestre din lume până în prezent, inclusiv: orchestrele filarmonice din Rotterdam, Dresda, Oslo, Orchestra Regală din Liverpool, Orchestra Radiodifuziunii Vieneze și Orchestra Radiodifuziunii Olandeze; Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii din Hanovra, Orchestra de Cameră din Zürich, Academia St Martin in the Fields și Orchestra de Cameră Australiană; orchestrele simfonice din Pittsburgh, Detroit, Houston, Atlanta, Toronto, Baltimore, Viena, Birmingham, Barcelona, ​​Lucerna și Sydney; Orchestra Națională a Belgiei, Orchestra de Cameră Württembergisches Heilbronn și Orchestra Cleveland, Orchestra Operei Comice din Berlin și Orchestra Residentie.

Absolventă și membră a Academiei Regale de Muzică din Londra, Montero este, de asemenea, artist de recital și muzician de cameră, susținând concerte în locuri distinse precum Wigmore Hall, Kennedy Center, Vienna Konzerthaus, Berlin Philharmonie, Frankfurt Alte Oper, Cologne Philharmonie; festivalurile din Edinburgh, Salzburg, SettembreMusica din Milano și Torino, Lucerna, Ravinia, Gstaad, Saint-Denis, Violon sur le Sable, Aldeburgh, Cheltenham, Rheingau, Ruhr, Trondheim, Bergen și Lugano.

Montero este, de asemenea, un artist de înregistrări multi-premiat și cu recorduri de vânzări. Cel mai recent album al ei, lansat în toamna anului 2019 sub egida Orchid Classics, prezintă propriul său concert ”Latin” și Concertul pentru pian în Sol Major de Ravel, înregistrat cu Orchestra Americii din Frutillar, Chile. Înregistrarea sa anterioară pe Orchid Classics prezintă Concertul pentru pian nr. 2 de Rachmaninov și prima sa compoziție orchestrală, Ex Patria, câștigând cu aceasta primul ei Premiu Grammy Latin pentru cel mai bun album clasic (Mejor Álbum de Música Clásica). Printre alte înregistrări se numără și Bach and Beyond, care a ocupat locul cel mai înalt în Billboard Classical Charts timp de câteva luni și i-a adus cele două premii Echo Klassik: Pianistul anului în 2006 și Premiul pentru muzică clasică fără frontiere în 2007. În 2008, a primit, de asemenea, o nominalizare la premiile Grammy® pentru albumul Baroque, iar în 2010 a lansat Solatino, o înregistrare inspirată din patria ei venezueleană și dedicată operelor compozitorilor latino-americani.

Montero și-a făcut debutul oficial în rolul de compozitor cu Ex Patria, un poem de ton conceput pentru a ilustra și a protesta împotriva căderii Venezuelei în ilegalitate, corupție și violență. Piesa a fost premiată în 2011 de Academia St Martin in the Fields. Prima compoziție integrală a lui Montero, Concertul pentru pian nr. 1, Concertul „Latin”, a fost interpretat pentru prima dată la Leipzig Gewandhaus cu Orchestra Simfonică MDR și Kristjan Järvi și ulterior a fost înregistrat și filmat cu Orchestra Americii pentru canalul ARTE Konzert.

Câștigătoare a celui de-al 4-lea premiu internațional Beethoven, Montero este o susținătoare pasionată a drepturilor omului, a cărei voce ajunge în mod regulat dincolo de sala de concerte. Ea a fost numită Consul Onorific de către Amnesty International în 2015 și a fost recunoscută pentru munca remarcabilă în domeniul drepturilor omului de către Human Rights Foundation pentru angajamentul său continuu în apărarea drepturilor omului în Venezuela. A fost invitată să participe la Festivalul Women of the World din 2013 la Southbank Center din Londra și a vorbit și cântat de două ori la World Economic Forum în Davos-Klosters. De asemenea, a primit Premiul Rockefeller 2012 pentru contribuția sa în arte și a cântat la Inaugurarea Prezidențială din 2008 a lui Barack Obama.

Născută în Venezuela, Montero și-a început studiile de pian la vârsta de patru ani cu Lyl Tiempo, debutând în concert la vârsta de opt ani în orașul natal Caracas. Acest eveniment a dus la o bursă din partea guvernului pentru studii private în SUA și apoi la Academia Regală de Muzică din Londra cu Hamish Milne.