Expoziții și evenimente la Galeria Constantin Esarcu, nr 1 – Galeria Rotenberg Uzunov

Galeria Rotenberg Uzunov

2 – 24 septembrie 2017

Acces Liber

În căutarea vremurilor în care a trăit şi creat Enescu, a prietenilor lui Enescu, a admiratorilor lui Enescu, a celorlalte pasiuni pe care le-a avut în afara de muzica lui îngerească, am dat de un loc îngust, lângă Ateneul Român: strada Constantin Esarcu. Despre Esarcu, doctor în medicină, fost ministru al Afacerilor Străine, ştim că a inventat colecta publică pentru construcţia Ateneului şi că şi-a lăsat toată averea acestui stabiliment.

Pe strada care acum îi poartă numele, doi colecţionari de artă, Michael Rotenberg şi Eduard Uzunov, au deschis în 2013 o galerie unde au expus tablouri din colecţiile personale (Ciucurencu, Arthur Segal, Verona, Andreescu, Petraşcu, Iosif Iser, Octav Băncila, Aman, Petre Abrudan, Mutzner, Chirnoagă, Magdalena Rădulescu), reverenţă în faţa frumuseţilor artei româneşti şi scop filantropic: cei doi susţin financiar şi promovează artişti adolescenţi şi tineri. De exemplu, i-au încredinţat unui tânăr arhitect decorarea exteriorului galeriei. Cu implementarea proiectului, Robert Zotescu a câştigat premiul Anualei de Arhitectură pentru poarta care deschide și închide spațiul Galeriei Rotenberg Uzunov.

În fiecare zi, cât va dura Festivalul Internaţional ”George Enescu”, Galeria Rotenberg Uzunov este gazdă pentru tot felul de întâmplări culturale: expoziţii de artă şi vernisajele lor, evenimente multimedia şi interactive, proiecţii de documentare scurte şi de fotografii până azi neştiute publicului român.

Ceea ce caracterizează înşiruirea aceasta de poveşti este imaginaţia care dă viaţă, cu salturi între timpuri, legăturilor dintre artiştii de la începutul secolului XX şi cei de azi, dintre muzică şi culoare, dintre locurile de pe malurile Senei şi străzile care înconjoară Ateneul Român.

„Ce greşeală este să crezi că un copil, pentru că e mic, poartă în el visuri minuscule!” George Enescu

Întâmplările de pe strada Constantin Esarcu nr. 1, între 2 şi 26 septembrie:

EXPOZIŢII

Iioana Doubleeye

Are 24 de ani, a locuit şi a studiat 10 ani la Florenţa, Bologna şi Verona. Pictează sobrietatea în culori fondante – ’’un zâmbet are prea multe riduri şi ridurile sunt urâte’’. A lansat ’’kitchpunk’’-ul, adică ”arta care promovează sensibilitatea şi aparenta superficialitate feminine”. Lucrările ei sunt în multe colecţii private şi în 2017 a expus la Art Safari, într-o expoziţie de grup.

Diana Manole

Cea mai recentă expoziţie personală, ”Rerotikon”, a avut loc în aprilie, în spaţiul Galeriei Rotenberg Uzunov. Diana utilizează accente vintage din pin-up-ul american şi tuşa recognoscibilă a Şcolii de la Cluj. Tablourile ei vorbesc despre seducţie şi puterea de seducţie a imaginii, fie că au sau nu reprezentări umane directe.

Sorin Maxim

Olimpic în sculptură (2011) şi cu un Premiu de Excelenţă din partea Universităţii Naţionale de Arte pe care a absolvit-o în 2016, a creat şi expus în Bucureşti la Teatrul Naţional, Galeriile Orizont sau la Ateneul Român.

RAID

Va expune la Muzeul ”Guggenheim” din Bilbao. Este street artist. Expoziţia din Galeria Rotenberg Uzunov este prima lui expoziţie personală.

Alexandru Potecă

23 de expoziţii personale şi de grup în România, India şi Israel, sculptor ale cărui lucrări se află în colecţii private din România şi din lume. A studiat timp de 2 ani la Institutul de Artă din cadrul Universităţii Visha-Bharati, din India, după ce a absolvit UNARTE.

PROIECŢII DE FILME ŞI FOTOGRAFII

4 ecrane interactive de dimensiuni mari devin suport pentru proiecţia unor filme documentare, interviuri şi imagini despre George Enescu, după 1947, de la Paris şi de la New York.

BONPLAT

De la începutul Festivalului Internaţional ”George Enescu” şi până la încheierea lui, vă invităm pe strada Constantin Esarcu, la nr. 1, să degustaţi îmbietorul vin ”Rotenberg”, cu tradiţie devenit vinul Festivalului Enescu şi delicatese franţuzeşti – ”Bucate pe Roate” şi ”Opus”.