George Enescu, cel mai vândut compozitor la standurile Librăriilor Humanitas

Dintre compozițiile lui George Enescu, cele mai căutate au fost interpretările artiștilor români: Raluca Știrbăț, Remus Azoiței, Mihai Ritivoiu și Horia Andreescu. Dintre CD-urile Enescu semnate de artiști străini, cele mai căutate au fost cele dirijate de Lawrence Foster – Oedipe, Sonata a III-a pentru vioară și ”Orchestral Works – Romanian Rhapsodies 1 & 2 / Poeme roumain / Symphonie concertante”.

Librăriile Humanitas au fost prezente cu standuri de muzică și carte, atât la Ateneu, cât și la Sala Palatului, și la ediția din 2017 a Festivalului George Enescu. Un parteneriat care a dat, din ce în ce mai mult, ocazia întâlnirilor directe cu artiștii care concertează în festival. 2017 a însemnat 36 de sesiuni de autografe și peste 5000 de CD-uri vândute, un succes care se datorează și faptului că standurile puteau fi cu adevărat numite “ale festivalului”, în ofertă regăsindu-se cu precădere orchestrele, muzicienii sau variante ale concertelor care puteau fi auzite pe scenă.

Dirijorul Jordi Savall, care a fost de acord să-și întâlnească publicul pentru două sesiuni de autografe, ocupă primul loc în topul vânzărilor de CD-uri. Urmează, pe locul doi, pianista Martha Argerich, pe trei, contratenorul Philippe Jaroussky, pe patru, pianistul Lang Lang, așteptat în 2017, dar a cărui prezență a fost anunțată la ediția din 2019, și pe locul 5, violonistul David Garrett.

Cărțile din topul de vânzări pot fi privite și ca recomandări din partea publicului festivalului pentru oricine este interesat de istoria și culisele muzicii clasice. Cel mai vândut volum a fost Cioran și muzica, antologia care cuprinde numeroasele referințele muzicale care pot fi găsite în opera lui Emil Cioran.

Au urmat Zgomotul timpului, romanul scris de Julian Barnes despre viața compozitorului Dmitri Şostakovici, Amintirile lui George Enescu/Les souvenirs de Georges Enesco, un volum care valorifică discuțiile purtate la Radiodifuziunea Franceză de George Enescu și criticul muzical Bernard Gavoty, Prea mândră, prea fragilă. Romanul Mariei Callas, biografia romanțată construită de Alfonso Signorini  pe baza mărturiilor celor mai apropiaţi prieteni ai Mariei Callas şi pe corespondenţa sa cu aceştia, În căutarea consonanțelor, noul volum de eseuri al Valentinei Sandu-Dediu, o sursă de legături posibile între lumile muzicale, dar și cu oamenii, muzicieni sau melomani, care aspiră să trăiască în ele. În total, peste 1000 de cărți despre muzică au ajuns în bibliotecile celor care ne-au vizitat standurile de la Ateneu și Sala Palatului.

Alți preferați ai publicului Enescu, pe scurt:

Cel mai vândut compozitor – George Enescu, locul 2 – Gustav Mahler

Cele mai căutată orchestră – Pittsburgh Symphony Orchestra

Cel mai vândut CD – Anoushka Shankar – Land of Gold

Cea mai vândută casă de discuri – Warner Classics

Începând de săptămâna viitoare, ne puteți găsi la concertele din cadrul stagiunii Ateneului Român, unde vom avea și CD-urile epuizate în cadrul Festivalului George Enescu: Anoushka Shankar, L’Arpeggiata, Jordi Savall (Istanbul și Balkan) și Joshua Bell, iar parte din muzica Festivalului George Enescu poate fi descoperită deja și în Librăria Humanitas Kretzulescu și Librăria Humanitas de la Cișmigiu. ​