Hilary Hahn

Violonistă de trei ori laureată cu Premiul Grammy, Hilary Hahn combină muzicalitatea expresivă și expertiza tehnică cu un repertoriu divers, ghidat de curiozitatea sa artistică. Dorința de a rupe barierele în muzica clasică și angajamentul ei de a-și împărtăși experiențele cu o comunitate globală au făcut-o o favorită a fanilor. Hahn este o artistă prolifică cu multe înregistrări și comisionară de lucrări noi, iar cele 20 de înregistrări ale sale au primit fiecare aprecieri importante în presa internațională.

În calitate de Artist-în-rezidență virtual al Societății Filarmonice din Orange County, Hahn interpretează trei programe în acest sezon, inclusiv premiera mondială a unei cadențe nou compuse pentru Concertul pentru vioară nr. 5. al lui Mozart. Hahn va continua cu o reprezentație împreună cu Orchestrele Simfonice din Houston și Dallas; la Dallas, va susține, de asemenea, discursul principal al celui de-al doilea Simpozion Anual pentru Femei în Muzica Clasică. Ulterior, Hahn va concerta la Festivalul de Paște de la Salzburg, unde va cânta împreună cu Sir Antonio Pappano și Staatskapelle Dresden.

Hahn își va petrece, de asemenea, sezonul interpretând Concertele pentru vioară de Dvořák și Brahms la Viena și în turneu cu Orchestra Simfonică din Viena; spectacole suplimentare ale pieselor de Dvořák sunt programate cu orchestrele BBC Philharmonic și Frankfurt Radio Symphony. Mai târziu în cursul sezonului, Hahn se alătură pianistului Andreas Haefliger pentru o serie de recitaluri în Coreea de Sud și Japonia.

O susținătoare puternică a muzicii noi, Hahn a promovat și a comandat lucrări realizate de o gamă variată de compozitori contemporani. În sezonul 2018-19, înainte de perioada sabatică de un sezon din 2019-20, Hahn a cântat în premieră două lucrări noi scrise pentru ea: piesa Două Serenade pentru vioară și orchestră de Einojuhani Rautavaara, finalizată postum de Kalevi Aho, și Sonata Nr. 4: Visuri Fracturate, de Lera Auerbach. Sezonul a fost încheiat cu o altă lansare majoră: cea mai recentă lucrare solo comisionată de către ea, 6 Partitas de Antón García Abril. García Abril, Auerbach și Rautavaara au contribuit în rol de compozitori pentru ”In 27 Pieces: Hilary Hahn Encores”, proiectul multi-anual laureat cu Premiul Grammy, prin care se comisionează lucrări cu scopul de a revitaliza genul duo encore.

Hahn a comunicat în mod firesc cu fanii ei încă de la începutul carierei sale. Ea a acceptat să semneze autografe aproape după fiecare concert, și menține și împărtășește cu publicul o colecție de artă realizată de fanii săi pe care a acumulat-o în decursul a 20 de ani. Blogger timpuriu și pasionat, Hahn găzduiește pe site-ul ei o varietate de scrieri originale care datează din 2002. Secțiunea „Postcards from the Road”, o serie de istorisiri personale din călătoriile sale în jurul lumii, a evoluat dintr-un proiect pe care l-a început cu o grupă de elevi de clasa a III-a, prin care au făcut schimb de cărți poștale timp de un an. Concertele Bring Your Own Baby, dezvoltate în rezidențele recente din Viena, Seattle, Lyon și Philadelphia, creează oportunități pentru părinți de a împărtăși cu copiii lor plăcerea pentru muzică clasică live, într-un mediu primitor și stimulator. Întotdeauna gratuite și oferind un program potrivit pentru copii, acestea clădesc pe istoria spectacolelor lui Hahn în locuri neconvenționale, cum ar fi ateliere de dans comunitar, studiouri de yoga și cercuri de tricotat.

Angajamentul lui Hahn față de fanii ei se reliefează și printr-o lungă istorie de inițiative educaționale. Fostă studentă Suzuki, a lansat noi înregistrări ale primelor trei cărți ale Școlii de vioară Suzuki în 2020, în parteneriat cu Asociația Internațională Suzuki și Alfred Music. Înregistrările apar și pe platforma digitală educațională SmartMusic. În 2019, a lansat o carte de partituri pentru proiectul ei de bisuri, In 27 Pieces: the Hilary Hahn Encores. Cartea include propriile ei aranjamente pentru degete și arcuș, precum și note de interpretare pentru fiecare dintre lucrările comandate. În același an, ea a creat o serie de sesiuni mini-video-masterclass centrate în jurul 6 Partitas și a donat premiul Glashütte Originals Festspielpreis în valoare de 25.000 de dolari către Proiectul 440, un program nonprofit pentru educație muzicală din Philadelphia, care ajută tineri să-și dezvolte abilități esențiale pentru viață. Inițiativa ei de repetiții pe Instagram, #100daysofpractice, a ajutat la demitizarea procesului de repetiții de obicei istovitor și izolant, transformându-l într-o sărbătoare socială a dezvoltării artistice orientată către comunitate. De la crearea hashtagului în 2017, Hahn a derulat proiectul de trei ori pe contul @violincase; colegi interpreți și studenți au contribuit cu aproape 500.000 de postări sub acest hashtag.

Hahn este o artistă prolifică ale cărei înregistrări sunt celebre, având douăzeci de albume realizate cu Decca, Deutsche Grammophon și Sony și care au fost toate listate în top zece în topul Billboard încă de la apariție. În plus, ea poate fi ascultată pe trei DVD-uri, o înregistrare premiată pentru copii și diverse compilații. Trei dintre albumele lui Hahn – discul conținând concertele de Brahms și Stravinsky, o compilație din 2008 a concertelor de Schoenberg și Sibelius și înregistrarea ei din 2013 a proiectului In 27 Pieces: Hilary Hahn Encores – au fost laureate la Premiile Grammy. Concertul pentru vioară al lui Jennifer Higdon, care a fost scris pentru Hahn și pe care l-a înregistrat împreună cu concertul Ceaikovski, a câștigat premiul Pulitzer. În 2017, ea a lansat o colecție retrospectivă orientată către fani, care conține materiale live înregistrate recent, însă folosing tehnologia clasică de înregistrare direct pe disc, și a conținut și lucrări de artă realizate de fanii săi. Hahn reprezintă subiectul a două documentare de Benedict Mirow: Hilary Hahn – Un portret, filmat în 2004 și Hilary Hahn – Evoluția unui artist, care relatează următorii 16 ani de carieră de după 2004.

Hahn a participat, de asemenea, într-o serie de producții non-clasice. A contribuit la coloana sonoră nominalizată la Oscar pentru pelicula The Village și a colaborat la două înregistrări ale trupei de alt-rock … And You Will Know Us By The Trail of Dead, pe albumul Grand Forks de Tom Brosseau și în turneu cu interpretul și compozitorul folk-rock Josh Ritter. În 2012, Hahn a lansat Silfra, un proiect de improvizație liberă, împreună cu pianistul experimental Hauschka, lansat după o perioadă intensă de dezvoltare.

Hahn a primit numeroase recunoașteri și premii. În 2001, a fost numită „America’s Best Young Classical Musician” de revista Time, iar în 2010, a apărut la The Tonight Show cu Conan O’Brien. De asemenea, deține doctorate onorifice de la Middlebury College – unde a petrecut patru veri în cadrul programelor de imersiune totală în limbile germană, franceză și japoneză – și Ball State University, unde există trei burse oferite sub numele ei.